Γιατί η ΝΔ θέλει να φτιάξει “αντιΔούκα μέτωπο”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Χάρης Δούκας
Ο Χάρης Δούκας Menelaos Myrillas / SOOC

Οι επιθέσεις εκ δεξιών προς τον δήμαρχο Αθηναίων συνεχίζονται και εντείνονται, καθώς στη ΝΔ δεν φαίνεται να έχουν “χωνέψει” την ήττα στις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα.

Η εκλογή του Χάρη Δούκα ως δημάρχου Αθηναίων τον Οκτώβριο άφησε πικρή γεύση στη Νέα Δημοκρατία. Η μάχη των Αθηνών έκρινε άλλωστε σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εντυπώσεις στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Η ήττα του Κώστα Μπακογιάννη είχε ως αποτέλεσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να επικρατήσει μουρμούρα, παρά τον κατά βάση γαλάζιο αυτοδιοικητικό χάρτη. Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε παραδεχθεί στις δηλώσεις του το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών πως “δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ”.

Από την πρώτη στιγμή μάλιστα η κυβέρνηση είχε δείξει επιθετικές διαθέσεις απέναντι στο νέο δήμαρχο Αθηναίων. Σχεδόν “με το καλημέρα” ήρθε η πρώτη σύγκρουση μετά την απόφαση Μπακογιάννη για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, με τη στήριξη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ακολούθησε σκληρή κόντρα με αφορμή το μετρό στα Εξάρχεια, με το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, να κατηγορεί τον κ. Δούκα για “επαναστατική γυμναστική” και το δήμαρχο Αθηναίων να απαντά ότι θέλει και δέντρα και μετρό.

Στις 16 Νοεμβρίου ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον κ. Δούκα, στο πλαίσιο των επαφών του με τους αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση όμως δεν είχε καμία διάθεση υποχώρησης, πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στο νέο δήμαρχο Αθηναίων για τα προβλήματα συνεργασίας.

Περίπου ένα μήνα μετά, με τροπολογία η κυβέρνηση άφησε τον δήμαρχο Αθηναίων εκτός “Ανάπλασης ΑΕ”, δηλαδή της εταιρείας που έτρεξε τον “Μεγάλο Περίπατο”. Ο κ. Δούκας έκανε λόγο για σκανδαλώδη ρύθμιση που “ήρθε νύχτα” και με την οποία η κυβέρνηση πέταξε έξω από το ΔΣ της εταιρείας τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Το Μαξίμου από την πλευρά του διέψευσε ότι υπήρχε ζήτημα διαχειριστικού ελέγχου για την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Ο Χάρης Δούκας
Ο Χάρης Δούκας Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Πλεύρης πήρε τη σκυτάλη από την ακροδεξιά

Ακόμη όμως και οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα στάθηκαν αφορμή για νέες επιθέσεις κατά του κ.Δούκα. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν βέβαια από την άκρα δεξιά, όμως γρήγορα τη σκυτάλη πήρε η ακραία δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο Αθηναίων για την παρουσία ανθρώπων με παλαιστινιακές σημαίες στο Σύνταγμα.

“Στον δήμο της Αθήνας μία σημαία υψώνεται και αυτή είναι της Πατρίδας μας της Ελλάδας. Τις σημαίες άλλων κρατών να τις υψώνει ο νέος δήμαρχος στο σπίτι του”, υποστήριξε ο κ. Πλεύρης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ άλλωστε, μαζί με άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΛΑΟΣ όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, έχουν τα τελευταία χρόνια αφήσει την αντισημιτική ρητορική και έχουν γίνει ένθερμοι υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ, ακολουθώντας σε αυτό τη “γραμμή” της τραμπικής ακραίας δεξιάς των ΗΠΑ.

Η άκρα δεξιά και στη χώρα μας άλλωστε βάζει πλέον στο στόχαστρο κυρίως τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ακροδεξιά τρόλ είχαν κυκλοφορήσει fake news πως 22χρονος Παλαιστίνιος που ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία σε διαδήλωση είχε κατεβάσει την ελληνική (στην πραγματικότητα ο διαδηλωτής είχε υψώσει και τις δύο σημαίες μαζι) με αποτέλεσμα μάλιστα η ΕΛΑΣ να προχωρήσει στην προσαγωγή του.

Και πάλι από την άκρα δεξιά ξεκίνησε ο θόρυβος για τις παλαιστινιακές σημαίες στο Σύνταγμα. Ενώ είχαν προηγηθεί χυδαία σχόλια ακροδεξιών τρόλ, που θεώρησαν ότι το κοριτσάκι το οποίο συνόδευσε τον κ.Δούκα στην αντίστροφη μέτρηση για το 2024 δεν ήταν ελληνικής καταγωγής. Λες και είχε καμία σημασία…

Νέο έτος, νέες κόντρες κυβέρνησης- δημάρχου

Για τη ΝΔ όμως ο κ.Δούκας αποτελεί ούτως ή άλλως “κόκκινο πανί”, εξ ου και οι γαλάζιες επιθέσεις εναντίον του για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στο δήμο Αθηναίων. Φαίνεται επομένως ότι και το νέο έτος η ΝΔ θα συνεχίσει την προσπάθεια να δημιουργήσει “μέτωπο” κατά του κ.Δούκα και να βάζει τρικλοποδιές στο νέο δήμαρχο Αθηναίων.

Σημειωτέον ότι ο κ. Δούκας έχει θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Η ΝΔ σχεδίαζε να στηρίξει τον κ. Μπακογιάννη, καθώς όμως δεν εξελέγη, ανακοίνωσε τη στήριξη της στο νυν πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Αμπελόκηπων- Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος είχε εκλεγεί μετά την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα