Γιούνκερ: Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Τουρκία θα λύσει το θέμα των δύο πριν το ελληνικό Πάσχα

Γιούνκερ: Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Τουρκία θα λύσει το θέμα των δύο πριν το ελληνικό Πάσχα
Η συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα AP

Στο πλαίσιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας κινήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ - Πιο ευρωπαϊστής επιχείρησε να εμφανιστεί ο Τούρκος πρόεδρος

«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι φίλοι μας οι Τούρκοι θα λύσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών πριν το ελληνικό Πάσχα». Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε τονίσει ότι «η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη μέλη και κυρίως με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε πρόοδο και στο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Η… ψύχρα ήταν εμφανής στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των Ευρωπαίων. Η κάθε πλευρά συνέχιζε να… πορεύεται με τα δικά της αιτήματα. Η Ευρωπαϊκή πλευρά έθεσε ξανά όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε να υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κολλάει σε γραφειοκρατίες, ζητώντας άμεσα τα χρήματα για το προσφυγικό, τελωνειακή ένωση και απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Το μόνο –πολύ-σημαντικό που προέκυψε από την Σύνοδο ήταν το γεγονός ότι ο διάλογος ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζεται… Και οι δύο πλευρές μίλησαν για στρατηγική συνεργασία.

«Αν με ρωτήσετε αν έχω λύσεις ή συμβιβασμούς για τα θέματα που απασχολούν την ΕΕ, η απάντηση είναι όχι» παραδέχτηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Σήμερα, η συνάντησή μας ήταν αφιερωμένη στο να συνεχιστεί ο διάλογος και συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες και με πολλά προβλήματα. Στρατηγικά έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα, αλλά κανένα συμβιβασμό δεν καταφέραμε σήμερα» υπογράμμισε.

Ο Τουσκ επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ στο δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει το ενεργειακό της πρόγραμμα, εκφράζοντας ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο και το Αιγαίο, αναφερόμενος και στην σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών. Επίσης τόνισε ότι για την Ε.Ε. είναι πολύ σοβαρό θέμα η λύση του Κυπριακού, που θα βελτιώσει όχι μόνο τις σχέσεις Τουρκίας Κύπρου αλλά και αυτές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι έδωσε ένα υπόμνημα στους Ευρωπαίους ηγέτες για το ενεργειακό θέμα στη νοτιανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε ότι «οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο». Δεν είπε λέξη για το Αιγαίο, ούτε βέβαια για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

«Πολλά χρόνια τώρα υποστηρίζω τις προσπάθειες της Τουρκίας και την επιθυμία της να ενταχθεί στην ΕΕ, όπως και την ιδέα ότι κάποια στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί την Τουρκία. Δεν ήθελα ποτέ να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, πάντα ήθελα να συνεχίσουμε την προσπάθεια», είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα