Γκίζι: Η Γερμανία έβγαλε δισ. ευρώ από τα δάνεια στην Ελλάδα

Γκίζι: Η Γερμανία έβγαλε δισ. ευρώ από τα δάνεια στην Ελλάδα
O Γκρεγκόρ Γκίζι AP

Ο Γκρεγκόρ Γκίζι είναι Γερμανός αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί δημοσίως ότι "η ελληνική διάσωση ήταν στην ουσία

Σε γραμμή σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε ο Γκρεγκόρ Γκίζι σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο και μέλος του Die Linke στη Γερμανία χαρακτήρισε επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης την έξοδο από το μνημόνιο και τόνισε ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την ακροδεξιά.

Για την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά τόνισε ότι “δεν μπορεί η κυβέρνηση μίας και μόνο χώρας να δώσει το στίγμα μίας συνολικής αριστερής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Η Γερμανία της Καγκελαρίου Μέρκελ και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε είναι υπεύθυνη για την επιβολή πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές της τρόικας ανάγκασε κυρίαρχα κράτη με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας. Το ίδιο συνέβη και με την Ελλάδα η οποία τελικά όμως βγήκε από τα προγράμματα. Αυτή είναι μία κατ’ αρχήν επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι η τρόικα απαιτεί να παραμείνουν οι περικοπές σε ισχύ. Πρέπει να ξέρουμε ότι η ελληνική διάσωση ήταν στην πραγματικότητα διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Η Γερμανία από τους τόκους έβγαλε δισεκατομμύρια χωρίς να πληρώσει η ίδια ένα ευρώ”.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Τσίπρα για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων κατά της ακροδεξιάς, ο Γκίζι υπερθεμάτισε: “Το δόγμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, οι άδικες εμπορικές συμφωνίες, όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού από τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα. Η αριστερά εννοείται ότι σ’ όλα αυτά τα θέματα πρέπει να έχει ενιαία στάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα