Γκλέτσος στο NEWS 24/7: Όταν εκλεγώ, θα κάνω συμβατικούς ελέγχους σε όλα τα έργα που κατέρρευσαν

Διαβάζεται σε 7'
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Γκλέτσος
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Γκλέτσος INTIME NEWS

Ολομέτωπη επίθεση σε Σπανό και Αγοραστό εξαπολύει ο Απόστολος Γκλέτσος, κατηγορώντας τους περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για απευθείας αναθέσεις και μίζες στην κατασκευή αντιπλημμυρικών. Τι αναφέρει στο NEWS 24/7.

“Να δώσει σημασία στους ανθρώπους” δεσμεύεται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Γκλέτσος μιλώντας στο NEWS 24/7, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων που έχουν πλήξει με σφοδρότητα μεταξύ άλλων και την περιοχή του.

Την ώρα που η Βόρεια Εύβοια μετρά τις πληγές της από το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias, ο κ. Γκλέτσος θέτει ως προτεραιότητα της επόμενης μέρας για την Στερεά Ελλάδα το “να μην πνίγονται και να μην καίγονται οι άνθρωποι”. Γι’ αυτό και τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν πρωταγωνιστική θέση τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας για το επόμενο διάστημα, όσο και αναζήτησης ευθυνών για εκείνα τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από τις προηγούμενες περιφερειακές αρχές, όπως υπογραμμίζει στο NEWS 24/7.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μετά τον Ιανό, επισημαίνει πως αυτά που έγιναν, δεν ήταν αρκετά, αφήνοντας αιχμές και για την κατασκευή τους που, όπως αναφέρει, έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες του καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα. “Έγιναν με προδιαγραφές μετά Ιανού και τα βρήκαμε κατακρημνισμένα στη θάλασσα. Γίνανε με την νοοτροπία της μίζας” καταγγέλλει.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκλέτσος επιτίθεται στους Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, τους οποίους θεωρεί σε μεγάλο βαθμό υπευθύνους για την καταστροφή που συντελέστηκε στις περιοχές.”Το ότι Σπανός και ο Αγοραστός δεν είναι αυτή τη στιγμή με χειροπέδες αποτελεί ευρωπαϊκό σκάνδαλο. Διότι τα λεφτά που ήρθαν για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και βρίσκονται στη θάλασσα αυτή τη στιγμή, πεσμένα, είναι ευρωπαϊκά λεφτά, όχι ελληνικά. Και κάποια δεν έγιναν καθόλου, ενώ είχε προβλεφθεί να γίνουν. Και έγιναν άλλα πράγματα. Έγιναν πλατείες, έγιναν πλακάκια για πλατείες, έγιναν πανηγύρια. Έγιναν δηλαδή και πράγματα που δεν μπορείς να τα μετρήσεις, πώς χρεώθηκαν γιατί χρεώθηκαν” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στρέφει τα βέλη του και στους Εισαγγελείς. “Όλα αυτά τα γράφω κάθε μέρα στις αναρτήσεις μου και δεν έχει βρεθεί ένας Εισαγγελέας. Μας τέλειωσαν οι Εισαγγελείς”.

Όπως εξηγεί, λόγω προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να πάει ο ίδιος στον Εισαγγελέα και αναφέρει πως ο ίδιος περίμενε ότι θα παρέμβει μόνος του, αυτεπάγγελτα, “βλέποντας τα αντιπλημμυρικά με προδιαγραφές Ιανού να πέφτουν κάτω”. “Είναι αντιπλημμυρικό, υπάρχει για να συγκρατήσει το νερό” επισημαίνει ο κ. Γκλέτσος και εξηγεί πως αυτή τη φορά τα νερά ήταν πολλά, την προηγούμενη όμως δεν ίσχυε το ίδιο στην περιοχή. “Τα έργα έπεσαν ενώ ήταν με προδιαγραφές για την κλιματική κρίση, όπως μας είπε ο Λέκκας” τονίζει.

Το βλέμμα του είναι πλέον στραμμένο στην επόμενη μέρα για τη Στερεά Ελλάδα, και εμφανίζεται βέβαιος ότι θα είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης. Πρώτη προτεραιότητά του, υπογραμμίζει, θα είναι η διενέργεια διεξοδικών ελέγχων. Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στους ελέγχους αυτούς, επισημαίνει πως “όσα έχουν να κάνουν με δημόσιο, γράφονται. Με τι υλικά, πως είναι διατεταγμένα, οι ποσότητες, οι ποιότητες, το μήκος, το πλάτος”. Σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια συμβατικών ελέγχων στα έργα που έχουν φτιαχτεί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα καθώς επίσης και για τα ποσά που έχουν δαπανηθεί. Την διαδικασία στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει, την περιγράφει ως εξής:

“Θα κάνουμε συμβατικούς ελέγχους. Επειδή θα είμαι εγώ περιφερειάρχης, θα ανοίξουμε σκάμματα, τρύπες και θα κάτσουν άνθρωποι στο σκαμνί. Αφού δεν έρχεται ο Εισαγγελέας από μόνος του, θα πάμε εμείς στον Εισαγγελέα. Και όχι μόνο στον έλληνα αλλά και σε ευρωπαίο εισαγγελέα. Έχουμε το δικαίωμα γιατί τα λεφτά έρχονται από την ευρωπαϊκή ένωση. Και είναι πολλά, δεν μιλάμε για λίγα εκατομμύρια.”

Παράλληλα, αναφέρεται και στα σημερινά χρέη της Περιφέρειας για τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τα οποία, όπως υπογραμμίζει φτάνουν στα 85 εκατομμύρια. “Θα έρθουν αύριο να μου ζητήσουν 85 εκατομμύρια. Βέβαια, προσέξτε, έγιναν και με απευθείας αναθέσεις αυτά τα έργα. Βρήκαν παράθυρα λόγω COVID, φωτιών κλπ και δεν έκαναν διαγωνισμούς, τα πήρανε άνευ εκπτώσεων οι κύριοι εργολάβοι. Εγώ αποδέχομαι αυτό το χρέος σαν αυριανός περιφερειάρχης, αλλά για να τα πληρώσω θα κάνω συμβατικούς ελέγχους. Θα πάω και θα βάλω κάτω τις συμβάσεις, θα ανοίξω τρύπες και θα μετρήσω ακριβώς. Έτσι είχε γίνει όταν είχα αναλάβει τον δήμο Στυλίδας, τότε ο δήμος χρωστούσε 15 εκατ. Με την ίδια μέθοδο που περιγράφω, τα έφτασα 4,5. Να δούμε που θα φτάσουν τα 85 με τους συμβατικούς ελέγχους” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες, σημειώνει πως στον Δομοκό, που βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλία αλλά διοικητικά ανήκει στη Θεσσαλία, περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι εκεί, την απελπισία τους βλέποντας το βιος τους να διαλύεται και κάνει λόγο για εκκωφαντική απουσία της Περιφέρειας στη συνδρομή των πληγέντων. “Πνίγηκαν οι άνθρωποι, δεν έχουν ζωή. Δεν έχει πάει κανένας να τους βοηθήσει, έχουν μπαζωθεί τα χωράφια τους και για πέντε χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να καρπίσει τίποτα. Χρειάζονται τεράστια ποσά για να ξεμπαζωθούν και πραγματικά οι άνθρωποι σκέφτονται να φύγουν από τον τόπο τους. Ένα χωράφι εκεί που κοστίζει 10 χιλιάδες ευρώ για να ξεμπαζωθεί θέλει 35 χιλιάδες ευρώ. Αυτό τους λένε να το κάνουν μόνοι τους, να κρατήσουν τα τιμολόγια και σε ένα χρόνο να περάσει μια επιτροπή και να εξετάσει αν θα δοθούν αυτά τα λεφτά. Ποιος από αυτούς τους ανθρώπους έχει να τα δώσει; Μετά πρέπει να βρουν καλό χώμα και σιγά σιγά να αρχίσουν τα χωράφια να γίνονται παραγωγικά. Μιλάμε για τεράστια ποσά.” εξηγεί ο κ. Γκλέτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια όφειλε να ζητήσει τη συνδρομή του μηχανικού του στρατού ή να φέρει τα μηχανήματά της τα οποία “δεν τα βάζει, για να παίρνουν μίζα διάφοροι εργολάβοι” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως “μιλάμε για ένα μαφιόζικο καθεστώς”.

Από το κάδρο της κριτικής του δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο πρωθυπουργός, στον οποίο ο κ. Γκλέτσος επιτίθεται λόγω της επικοινωνιακής διαχείρισης γύρω από την καταστροφή. “Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να βγαίνει και να λέει ότι όλα τα έχουμε τακτοποιήσει και τα πληρωμένα, τα πετσωμένα κανάλια να μη λένε τίποτα, να δείχνουν ότι είναι όλα μια χαρά”.

Για την πολιτική του σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση τα πράγματα δεν πρέπει να χρωματίζονται. Υπογραμμίζει πως βρίσκεται εδώ και 33 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, και εξηγεί: “Η αυτοδιοίκηση αυτοπραγματώνεται αυτοδιοικητικά. Εγώ σαν περιφερειάρχης δεν θα πάρω γραμμή ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από κανέναν. Θα πάρω γραμμή από τα κάτω, από τον λαό για να κάνω αυτό που πρέπει, για το καλό του λαού. Στην αυτοδιοίκηση ξεκίνησα και δεν έφυγα ποτέ από την αυτοδιοίκηση. Και ούτε σκοπεύω να φύγω. Αν κάποτε αυτό γίνει, θα πάω στο σπίτι μου. Δεν θα κατέβω ποτέ υποψήφιος βουλευτής, ποτέ όμως. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω”.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η πρώτη του προτεραιότητα εφόσον εκλεγεί, αυτό που απαντά είναι “να δώσω σημασία στους ανθρώπους”. “Να μην καίγονται, να μην πνίγονται και να τους κυνηγάει το 112” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. “Χρειαζόμαστε αντιπυρικές ζώνες για το καλοκαίρι και αντιπλημμυρικά έργα. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει λεφτά. Αυτά τα λεφτά δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε μεταξύ μας, είναι για να γίνονται σοβαρά, σωστά αντιπλημμυρικά” προσθέτει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα