H απάντηση Μητσοτάκη στην Κομισιόν

H απάντηση Μητσοτάκη στην Κομισιόν
Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε την έκθεση της Κομισιόν, δηλώνοντας αφενός ότι συμφωνεί με την επισήμανση για ολιγωρία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αλλά αφετέρου ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα πληρώσουν οι πολίτες “τα σπασμένα του ΣΥΡΙΖΑ”

Το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για τη χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποιος με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν υποστήριξε ότι “άνοιξε η όρεξη” στους δανειστές μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να ζητούν ξανά ακόμη και απολύσεις στο δημόσιο, ήταν λακωνικό.

“Ο κ. Τσίπρας είπε σήμερα ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Έχει δίκιο. Μόνο που Τσίπρας και αλήθεια είναι αδύνατον να βρεθούν στην ίδια πρόταση”, ήταν η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως νωρίτερα μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ είχε σχολιάσει την έκθεση της Κομισιόν και είχε εμμέσως πλην σαφώς απαντήσει στο “αφήγημα” του ΣΥΡΙΖΑ πως η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε νέα μέτρα λιτότητας και θα φέρει και νέο μνημόνιο.

Στο ερώτημα, εάν πιστεύει ότι η Κομισιόν έχει δίκιο όταν επικρίνει την κυβέρνηση για μέτρα τα οποία ψήφισε και η ΝΔ και εάν τελικά θα βρεθεί και ο ίδιος αύριο ως πρωθυπουργός, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, στη δύσκολη θέση να ματαιώσει κάποιες από τις δικές του δεσμεύσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε καταρχήν ότι συμφωνεί με την επισήμανση για ολιγωρία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αλλά αφετέρου ξεκαθάρισε ότι δε θα πληρώσουν οι πολίτες “τα σπασμένα του ΣΥΡΙΖΑ”, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

“Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, κάτι το οποίο λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και το οποίο η Κομισιόν επισημαίνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Την τεράστια ολιγωρία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα του κράτους. Αυτό είναι κάτι που το φωνάζουμε εδώ και 4 χρόνια και δυστυχώς, με μεγάλη καθυστέρηση, γίνεται αυτή η επισήμανση” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι η ΝΔ έχει προτάξει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα εξαιρετικά εμπροσθοβαρή, η οποία έχει ως πρώτο στόχο να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζοντας: “Και σ’ αυτήν την ατζέντα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.”

Εξάλλου, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης “δεν υπάρχουν και ουσιαστικές διαφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.”

Ως προς τα δημοσιονομικά, όμως ο πρόεδρος της ΝΔ καταρχήν τόνισε ότι η αποδοχή της εκλογικής νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές εκλογές, από τις αγορές ήταν εξαιρετικά θετική και πρόσθεσε με νόημα ότι: “Η ψήφος εμπιστοσύνης σε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα μας δώσει περισσότερους δείκτες ελευθερίας, θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε γρηγορότερα τους ρυθμούς ανάπτυξης, να δανειστούμε με χαμηλότερο κόστος. Και κατά συνέπεια, να πετύχουμε δημοσιονομικούς στόχους, υλοποιώντας το δικό μας πρόγραμμα.”

Δήλωσε επίσης: “Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, μέτρα τα οποία ψηφίζονται τώρα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και υστεροβουλία, όπως, παραδείγματος χάριν, η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, να επανέλθουν από την πίσω πόρτα.”

Ως προς το θέμα των συμβασιούχων η ΝΔ δε σχολίασε χθες συγκεκριμένα, όμως υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης στην τελευταία ΔΕΘ είχε χαρακτηρίσει σαχλαμάρα ότι η ΝΔ θα τους απολύσει, ξεκαθάρισε όμως και ότι δε θα γίνουν μονιμοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε εξάλλου τα προεκλογικά ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ταυτόχρονα η τοποθέτηση του ήταν και ένα σαφές μήνυμα προς τους εταίρους. Στο Μοσχάτο άλλωστε γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί από το κατά πόσον όντως θα μειώσει τους φόρους και θα ελαφρύνει τα βάρη των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως αυτός ήταν και ο καθοριστικός παράγων των ευρωεκλογών: Οι πολίτες, λένε, δεν ψήφισαν με βάση ιδεολογικά σχήματα, αλλά με βάση την καθημερινότητα τους και ποιος τους υπόσχεται απτές αλλαγές. Η δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας κρίθηκε κομβική, ιδίως όσον αφορά στη στάση της μεσαίας τάξης, επομένως είναι εύλογο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε διαπραγματεύεται ορισμένους βασικούς στόχους. Για αυτό εξάλλου εχει τονίσει ότι θα διεκδικήσει και τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τις ενστάσεις της έκθεσης της Κομισιόν σχολίασε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποιος τόνισε “δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια” και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εργαλεία που δεν έχει αξιοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνέχιση της μείωσης των επιτοκίων. “Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι νοικοκυρεμένα χάρη στην τρόικα”, είπε επίσης ο κ.Γεωργιάδης, αμφισβητώντας έτσι εμμέσως πλήν σαφώς όσα υποστήριξε η Κομισιόν, αλλά ταυτόχρονα επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα