H κυβέρνηση 'μπετονάρει' τους βουλευτές και δεν αποκλείει τη διεύρυνση

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο κτίριο της Βουλής, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο κτίριο της Βουλής, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Με ένα υπουργικό συμβούλιο θα κλείσει τη χρονιά ο Αλέξης Τσίπρας οριοθετώντας τις επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Μελλοντικές αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη βλέπουν για άλλη μια φορά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη

Την προοπτική της διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν αποκλείουν κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζοντας, από την εικόνα που αποκομίζουν καθημερινά, πως δεν αποκλείεται μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών να στηρίξουν νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση στο μέλλον αλλάζοντας, ως ένα βαθμό, την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής.

Παράδειγμα αποτελεί η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα από την Βουλή, χωρίς την στήριξη των ΑΝΕΛ, αλλά με την ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως το Μαξίμου δεν «βγάζει έξω από το κάδρο» ακόμα και επαφές με βουλευτές που βλέπουν με «καλό μάτι» συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης.

Προτεραιότητα στην κυβερνητική συνοχή

Πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση είναι η «σιγουριά» των 153 γνωρίζοντας πως καμία πιθανή συμμαχία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τους βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας στους  οποίους ανέλυσε τον βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που έχει να κάνει με την πρώτη αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους με σκοπό να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου.

Αυτό που φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός είναι πως έχει απομείνει το 20% των προαπαιτουμένων, ενώ για το ασφαλιστικό διευκρίνισε, πως προκειμένου να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να οδηγείται και σε ορισμένους συμβιβασμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NEWS 247 ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε νέες απαιτήσεις των δανειστών, ενώ για άλλη μια φορά έγινε αποδέκτης «παραπόνων» από τους βουλευτές που έκαναν λόγο για έλλειμμα στην ενημέρωση και στην επικοινωνία με το Μαξίμου. Αυτό που φέρεται να ζήτησαν είναι το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις επαφές που είχε έως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τους βουλευτές του, εξηγώντας πως σε μεγάλο βαθμό έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα με την δέσμευση που υπάρχει να πραγματοποιούνται συχνότερα τέτοιου είδους συναντήσεις.

Πιθανότατα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός να συναντήσει το προτελευταίο «γκρουπ» βουλευτών από  την Ήπειρο, ενώ εκκρεμεί και η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αττικής στο κοινοβούλιο.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή υπουργικό συμβούλιο με βασικό αντικείμενο την δρομολόγηση του νομοθετικού έργου για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και του παράλληλου κυβερνητικού έργου.

Το παράλληλο πρόγραμμα

Από σήμερα αναμένεται να έρθουν στην Βουλή τροπολογίες του παράλληλου προγράμματος, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και έχουν καταληκτική ημερομηνία ψήφισης μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την αναστολή του ειδικού τέλους ταφής (35 ευρώ ανά τόνο διατεθέντων αποβλήτων) μέχρι 31/12/2016 των οργανισμών και επιχειρήσεων που διαθέτουν Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) των αποβλήτων. Η δεύτερη τροπολογία αφορά την παράταση μέχρι 31/12/2016 των συμβάσεων εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Στην κυβέρνηση στοχεύουν το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων βλέποντας πως είναι ένα θέμα που έχει καθυστερήσει εξαιρετικά με ευθύνη της αντιπολίτευσης.

SHARE:

24Media Network