H σύγκρουση Δένδια- Γεωργιάδη δεν κλείνει εύκολα

H σύγκρουση Δένδια- Γεωργιάδη δεν κλείνει εύκολα

Λήξαν και το ζήτημα μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του γραμματέα της ΝΔ, αλλά ο αντιπρόεδρος και οι σαμαρικοί δεν δείχνουν ιδιαίτερα διατεθειμένοι να ξεχάσουν το καρφί για το 18%.

Ολημερίς το κλείνανε το θέμα από το Μοσχάτο, το βράδυ (και το πρωί) ξανά άνοιγε: Η κόντρα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη αποκαλύπτει τα βαθύτερα γαλάζια εσωκομματικά ζητήματα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ.Δένδιας, ο οποίος στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε μία εμφάνιση που συζητήθηκε ως τοποθέτηση του στον αντίποδα εσωκομματικό πόλο από τους σαμαρικούς (καίτοι υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά με ατζέντα νόμου και τάξης), σε συνέντευξη του κάρφωσε Σαμαρά- Γεωργιάδη ως ακροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ και προειδοποίησε ότι εάν αυτές οι φωνές κυριαρχήσουν η παράταξη θα πάει στο 18%- μία ξεκάθαρη αιχμή για το ιστορικό χαμηλό της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά στις πρώτες εκλογές του 2012, η οποία ενόχλησε πολύ το σαμαρικό στρατόπεδο.

Το Μοσχάτο, που όπως κάθε κομματική ηγεσία θέλει να κρύβει οποιεσδήποτε εσωκομματικές τριβές κάτω από το χαλί, έσπευσε την επομένη δια της εκπροσώπου Μαρίας Σπυράκη να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι το κόμμα εκφράζει ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο οποίος σημειωτέον στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών κινήθηκε σε πολύ πιο ρεαλιστικές θέσεις από τον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο η ονομασία όσο η εθνότητα και η γλώσσα και ξεκαθαρίζοντας ότι μετά την ψήφιση δεν υπάρχει περιθώριο ακύρωσης της συμφωνίας από την επόμενη κυβέρνηση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα του βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, για το οποίο και δεσμεύτηκε.

Ενώ στη συνέχεια σε εκδήλωση του Economist ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί προδότες όσους είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, θέλοντας να εμφανιστεί ως εκφραστής ενότητας και όχι διχασμού- κάτι άλλωστε για το οποιο κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του περί ακροδεξιών που διαφωνούν με τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μοσχάτο αρχικώς δεν είχαν ενοχληθεί και ιδιαίτερα απο τις δηλώσεις Δένδια, καθώς εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι ο κ.Μητσοτάκης διαφοροποιείται από την ακροδεξιά και πως ο πρόεδρος δίνει το -κεντροδεξιό- στίγμα, κάτι που επανέλαβε και σε δήλωση του προς αποφυγή παρερμηνειών.

Ωστόσο φαίνεται πως οι σαμαρικοί και δη ο κ.Γεωργιάδης είχαν ενοχληθεί ιδιαίτερα και όπως κάθε φορά που τους ασκείται κριτική, επικαλούνταν ζημιά στην ενότητα της παράταξης. Υπήρξε στη συνέχεια μία παρεξήγηση με το γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς ο κ. Δένδιας ενοχλήθηκε από το χαρακτηρισμό των δηλώσεων του ως ατυχείς και το εξέφρασε μέσω twitter.

Ο γραμματέας της ΝΔ έσπευσε αμέσως να ανασκευάσει και ο κ. Δένδιας να λήξει το ζήτημα, διαγράφοντας μάλιστα την αρχική του ανάρτηση. Όμως ο κ.Γεωργιάδης μάλλον δεν ήταν και τόσο διατεθειμένος να δώσει τόπο στην οργή παρά τις εντολές του Μοσχάτου να κλείσει επιτέλους το θέμα.

Σε δηλώσεις του στον News 24/7 στους 88,6, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε μεν λήξαν το θέμα με Αυγενάκη από τη στιγμή που ο Δένδιας έκανε ανασκευαστική δήλωση, αλλά απάντησε επί της ουσίας των αρχικών δηλώσεων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

“Η πτώση των ποσοστών της ΝΔ το 2012 ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής στην κυβέρνηση Παπαδήμου όχι της μετατόπισης προς τα δεξιά” υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, λησμονώντας το ρόλο που είχε παίξει η στροφή Σαμαρά από το αντιμνημόνιο στο μνημόνιο, καθώς και ότι ένα μέρος της παράταξης είχε φύγει προς ΔΗΣΥ μετά τη διαγραφή Μπακογιάννη και ένα άλλο προς ΑΝΕΛ μετά τη διαγραφή Καμμένου. Σημείωσε επίσης ότι: “Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Α. Σαμαράς πήρε 28,5%, ένα ποσοστό που αν το πάρει τώρα ο Τσίπρας θα θεωρείται μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ” λησμονώντας βέβαια την τότε ήττα.

Και συνέχισε την υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού δηλώνοντας ότι: “Ο Σαμαράς παρέδωσε μια συντεταγμένη παράταξη στον Μεϊμαράκη και δεν είχε η ΝΔ τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ.” Ενώ δήλωσε ότι η ΝΔ δεν έχει τάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα