Η αποτίμηση της συνόδου της Βάρνας από τη ΝΔ

default image

Η χαμένη ευκαιρία για αύξηση της διεθνούς πίεσης στην Τουρκία, η ανάγκη για νέα εθνική στρατηγική, η προετοιμασία για "επιχειρησιακή ετοιμότητα" απέναντι σε μια δύναμη αναθεώρησης με εδαφικές βλέψεις και η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ και να αυξήσει τη διεθνή πίεση προς την Τουρκία τονίζουν πηγές της ΝΔ κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της τετραμερούς ευρωτουρκικής συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και επισημαίνουν ότι τα ζητήματα τέθηκαν από την πλευρά των Ευρωπαίων, εντούτοις προσθέτουν ότι η κυβέρνηση επαναπαύθηκε σε φραστικές καταδίκες και δεν είχε προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να διεθνοποίηση τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδίως το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα όμως, στη ΝΔ εξακολουθούν να παρακολουθούν με προβληματισμό τις κινήσεις και τη στρατηγική Ερντογάν διατηρώντας ισχυρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η σύνοδος της Βάρνας έριξε γέφυρες συνεννόησης ΕΕ και Τουρκίας ή απλά πιστοποίησε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 τόνισε ότι χρειάζεται να χαραχτεί νέα εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια διπλωματική οδό που γεννά ερωτήματα.

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας το τελευταίο διάστημα δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει και να προτάσσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ άλλων και σε “επιχειρησιακή ετοιμότητα”. Μάλιστα στην προ ημερών επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επισημάνει ότι η Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη μπορεί να έχει και εδαφικές βλέψεις πέραν των σημερινών της συνόρων, κάτι που όπως λέει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος, μακροπρόθεσμος και στρατηγικός σύμμαχος των Αμερικανών στην περιοχή, εκτιμώντας ότι η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη και αυτό σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ενισχύει το διεθνή ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα