Η Αθήνα ποντάρει στην "πράσινη" νέα ΥΠΕΞ της Γερμανίας

Συνάντηση του Νίκου Δένδιας με την ΥΠΕΞ Γκάνας Shirley Ayorkor Botchwey
Συνάντηση του Νίκου Δένδιας με την ΥΠΕΞ Γκάνας Shirley Ayorkor Botchwey ΥΠΕΞ

Τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Γκάνα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Η σημασία του ταξιδιού του στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Σε δηλώσεις προς τους Έλληνες δημοσιογράφους προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Υπουργό Εξωτερικών & Περιφερειακής Ένταξης της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αρχικά εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψή του στη Γκάνα, η οποία αποτελεί και την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στη χώρα αυτή και σημείωσε πως "η Γκάνα είναι μια χώρα, η οποία ανήκει στο κλαμπ των φίλων της UNCLOS, είναι χώρα η οποία θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1/1/22 και είναι η πιο αναπτυσσόμενη οικονομία στη Δυτική Αφρική με ήδη άνω των 100 εκατ. Ελληνικές επενδύσεις".

ADVERTISING

Συμπληρώνοντας ανέφερε πως "η συνάντηση μου με την Υπουργό Εξωτερικών σήμερα το πρωί, αλλά και με τον Πρόεδρο της χώρας το απόγευμα, έχει την έννοια της εμβάθυνσης των σχέσεων, και των πολιτικών και των οικονομικών.

Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή. Νομίζω ότι η χώρα μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και στην υποσαχάρια Αφρική. Και επίσης, να έχει τη δυνατότητα να αναλύει τα θέματα της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια χώρα που είναι κοντύτερα στη μεγάλη αυτή αναπτυσσόμενη ήπειρο".

Ο κ. Δένδιας ερωτηθείς για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα για το αν πιστεύει πως η ανάληψη των καθηκόντων της Υπουργού Εξωτερικών από την εκπρόσωπο των Πρασίνων, θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και γενικότερα τις εξελίξεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιφέρεια, απάντησε: "Καταρχήν, βέβαια, μένει να αποδειχθεί. Όπως ξέρετε, έχω συναντήσει την κα Baerbock δύο φορές όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Νομίζω στη δική μας ανάλυση, η συμμετοχή των Πρασίνων στη Γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές ήταν κάτι το δεδομένο. Και μάλιστα, με αυξημένη πιθανότητα να είναι σε αυτό το Υπουργείο, κάτι το οποίο συνέβη.

Η κα Baerbock στην αντιπολίτευση είχε απόλυτα ορθές και κατανοητές θέσεις. Θέσεις συμβατές με το Διεθνές Δίκιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας , με τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και με την ομοιογένεια και την ταυτότητα απόψεων που έχουν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε εξωτερικές απειλές.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νίκος Δένδιας, Γερμανία
SHARE:

24Media Network