Η διαπραγμάτευση για το… Χρύσανθο. Και ο Γιουνκέρ να βάλει το χέρι του

Η διαπραγμάτευση για το… Χρύσανθο. Και ο Γιουνκέρ να βάλει το χέρι του
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. (EUROKINISSI.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις σκεπάζουν την κυβερνητική ρητορική περί εξόδου από το μνημόνιο και δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Χείρα βοηθείας από Γιουνκέρ σε Σαμαρά. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Μετά το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη στις συζητήσεις με την τρόικα, το οποίο έριξε σκιές στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και αναμένει την Παρασκευή νέα χείρα βοηθείας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος επισκέπτεται ξανά ανεπίσημα την Αθήνα.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται στην πραγματικότητα σε μία προσωπική κόντρα του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον έχοντα αναβαθμισμένο πλέον ρόλο κ.Λαζαρίδη, αλλά αναδεικνύει πως για να ολοκληρωθεί αισίως η διαπραγμάτευση με την τρόικα (η οποία εμφανίζεται αμετακίνητη σε καυτά ζητήματα), πρέπει πρώτα να κλείσει η ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση για τη γραμμή έναντι των εκπροσώπων των δανειστών. Το ερώτημα ποιος καθορίζει τη στάση απέναντι στην τρόικα, καθορίζει άλλωστε εν τέλει και το ποια θα είναι η στάση αυτή. Μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κ.Λαζαρίδη φέρεται άλλωστε να υπάρχουν διαφωνίες και ως προς τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εξόδου στις αγορές αντί νέου αναγκαστικού δανεισμού.

Τελικά αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ο κ.Λαζαρίδης θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τα θέματα του χρέους και του προϋπολογισμού, τα οποία γνωρίζει και πως δεν ετέθη ζήτημα από κανέναν για την παρουσία του, ενώ από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου έλεγαν σε ευθυγράμμιση με το Μαξίμου πως ο κ.Λαζαρίδης είναι παρών στις διαπραγματεύσεις γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και πως είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση.

Το Μαξίμου προβληματίζει και το γεγονός ότι πηγές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες πως από τη στιγμή που δε συμμετέχουν δικά του στελέχη, δεν έχει καμία δέσμευση έναντι των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης, καθώς οι γαλάζιοι ζουν μετά τις ευρωεκλογές με το φόβο πως ο κυβερνητικός εταίρος θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και το ελληνικό σχέδιο για έξοδο από το μνημόνιο χωρίς νέο δάνειο και χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης του κ.Σαμαρά με τον κ.Γιουνκέρ την Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει πολλές προσδοκίες στη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις ειδικά για το χρέος, καθώς ο κ.Γιουνκέρ έχει δείξει εξαρχής να βρίσκεται πιο κοντά στην ελληνική πλευρά και σε διάσταση με τη σκληρή στάση της τρόικας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα