Η αυτοματοποιημένη οδήγηση στο επίκεντρο των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών

Η αυτοματοποιημένη οδήγηση στο επίκεντρο των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών

Η Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης με τελευταίο παράδειγμα την ψήφιση των διατάξεων που επέτρεψαν την πιλοτική κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

Η κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό τέθηκε μεταξύ άλλων στο τραπέζι της συζήτησης των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε., η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Άμστερνταμ. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

Η αυτοματοποιημένη και συνεργατική οδήγηση είναι ένας τομέας με ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, ανάμεσα στις οποίες η κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό, η συνδεσιμότητα μεταξύ των οχημάτων και υποδομής κ.ά.

Οι εφαρμογές αυτές αναμένεται να αναβαθμίσουν ριζικά τόσο την ποιότητα των μεταφορών, όσο και το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε., η ελληνική αντιπροσωπία ανέδειξε ως πιο σημαντικά θέματα, την αναγκαιότητα εκπόνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάλυσης κόστους οφέλους και την αξιολόγηση των εργασιακών, των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων μιας ευρείας εφαρμογής των συνεργατικών και αυτοματοποιημένων οχημάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, κατέδειξε ότι τα κοινωνικά οφέλη από την χρήση των αυτοματοποιημένων οχημάτων είναι πολύ σημαντικά για την κατηγορία των ηλικιωμένων, των αναπήρων και των ευπαθών ομάδων, αλλά η ευρεία χρήσης τους προϋποθέτει τη διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφάλειας, την εκπαίδευση των οδηγών και την προστασία των θέσεων εργασίας στα επαγγελματικά οχήματα.

Η Ελλάδα, μέσα από αυτήν την συνάντηση, προσέθεσε ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι στη δεδηλωμένη πλέον πρωτοποριακή συμβολή της στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης, μετά από την εισαγωγή στο νομοθετικό πλαίσιο, διατάξεων που επέτρεψαν την κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγό, στην πόλη των Τρικάλων, σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας, υλοποιώντας το πρόγραμμα CityMobil.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, δυναμική εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή της χώρας μας και σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στον τομέα αυτό, όπως είναι οι προτάσεις του Κανονισμού για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το Ηorizon 2020, φιλοδοξώντας να συνδιαμορφώσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Τέλος, στις 23 Μαρτίου, οι υπουργοί θα κληθούν να υπογράψουν στην Ρώμη, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Ψηφιακής Μέρας και του εορτασμού της Συνθήκης της Ρώμης, μια Επιστολή Πρόθεσης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη οριζόντιας αντιμετώπισης του θέματος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Ford αποκαλύπτει τα σχέδιά της για τα επόμενα ηλεκτρικά οχήματα και την νέα επένδυση στην Αμερική

Νέες Τεχνολογίες Υποστήριξης Οδηγού από τη Ford

SHARE:

24Media Network