Η διττή γαλάζια ατζέντα εν όψει ΔΕΘ

Η διττή γαλάζια ατζέντα εν όψει ΔΕΘ
O Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για την έξοδο από το μνημόνιο, με επαναφορά των πυρκαγιών στην ατζέντα, προετοιμασία για την προαναγγελία των πρώτων νομοσχεδίων μίας κυβέρνησης ΝΔ.

Την επιχείρηση αποδόμησης της εξόδου από τα μνημόνια συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία, επαναφέροντας και το ζήτημα των φονικών πυρκαγιών στην ατζέντα, ενώ προχωρά πιο εντατικά η προετοιμασία του πακέτου με τα πρώτα νομοσχέδια μίας δικής του κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ περίμενε να προβεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα για το τέλος των μνημονίων από την Ιθάκη, προκειμένου να πραγματοποιήσει και εκείνος προσωπική παρέμβαση, όπως είχε αποφασίσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Αμφισβήτησε σε υψηλούς τόνους το κατά πόσον το μνημόνιο πράγματι τελειώνει, επαναλαμβάνοντας ότι “ τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας”.

Παραλλήλισε μάλιστα το διάγγελμα Τσίπρα με τη σύσκεψη το βράδυ της 23ης Ιουλίου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ζητήσει συγνώμη ακόμη για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία και πως: “Ό,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία” καταλήγοντας στην εκτίμηση: “Οι Ελληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ”.

Η ΝΔ φυσικά θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, καθώς τη σκυτάλη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήραν γαλάζια στελέχη, εξαπολύοντας επιθέσεις στην κυβέρνηση για ψέματα όσον αφορά στην έξοδο και για ευθύνες όσον αφορά στους θανάτους από τη φωτιά. Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα στη συνέχεια συναντήθηκε με επιτροπή πυρόπληκτων από το Μάτι και το Νέο Βουτζά, υποσχόμενος ότι οι πληγείσες περιοχές θα ξαναχτιστούν καλύτερες από πριν, με τις αναγκαίες πολεοδομικές παρεμβάσεις και προαναγγέλοντας ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της ΝΔ για την πολιτική προστασία το οποίο θα συμπεριλαμβάνει την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης, προστασίας και εκκένωσης σε μια σειρά οικισμών με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά στο Μάτι.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι παράλληλα με το σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ προς την κυβέρνηση, να δημιουργήσει μία “θετική γαλάζια ατζέντα” εν όψει της ΔΕΘ, στην οποία σκοπεύει να παρουσιάσει τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η δική του κυβέρνηση τις πρώτες 30 ημέρες, δεδομένου ότι όπως και να έχει είναι η τελευταία Έκθεση πριν από τις επόμενες εκλογές, τις οποίες στη ΝΔ θεωρούν βέβαιο ότι θα κερδίσουν.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, ο κ.Μητσοτάκης στο Βελλίδειο δε δώσει απλώς ένα γενικό περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, αλλά θα παρουσιάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μέτρα, με κύρια αυτά για τη μείωση της φορολογίας και της καταπολέμησης της ανεργίας

Κατά τις ίδιες πηγές θα πρόκειται για μέτρα που δε θα χρειάζονται την άδεια των θεσμών για να εφαρμοστούν, καθώς η ΝΔ σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας, για τις οποίες εν τω μεταξύ ήδη κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Το μείγμα των μέτρων όμως για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, θα είναι θέμα της νέας κυβέρνησης, τονίζουν, προσθέτοντας ότι αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει πείσει τους εταίρους για τη μεταρρυθμιστική της αποφασιστικότητα, θα αμφισβητήσει επίσημα και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί, καθώς εξάλλου έχει ήδη πολλάκις δηλώσει πως οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι μη ρεαλιστικοί.

Σημειωτέον εν τω μεταξύ πως ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί παράλληλα να ανακρούσει την κατηγορία που του προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως θέλει δηλαδή να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς όμως να απογοητεύσει και το δικό του φιλελεύθερο κοινό που ζητά περιορισμό του δημοσίου. Έτσι χθες σε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων της ΕΡΤ, διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνουν απολύσεις, αλλά πως θα υπάρξει αξιοκρατία και αξιολόγηση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα