Η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης μετά τη Μόσχα

Η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης μετά τη Μόσχα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ την Μεγ. Πέμπτη 9 ΑΠριλίου 2015, στην Μόσχα. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) eurokinissi

Έχοντας στις αποσκευές της δυο Πασχαλιάτικους "μποναμάδες", τον αγωγό, αλλά και την άρση του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, η Ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα με το βλέμμα στραμμένο, πλέον στη συνεδρίαση του Eurogroup

Σαφή μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Ρωσική πρωτεύουσα ξεκαθαρίζοντας, πως παρά όλους όσοι δεν είδαν αυτό το ταξίδι με “καλό μάτι” η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο μέσα εκεί μπορεί να λυθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ξεκάθαρο πως θέλει να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Μέσα από τις επαφές που θα ξεκινήσει, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η χώρα μας θα επιχειρηθεί σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά να γινει κόμβος επενδύσεων, εμπορίου, μεταφορών, και διασυνδεσιμότητας.

Αυτό σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες αναμένεται να ενισχύσει και την θέση της Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες εντός ευρωζώνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως φαίνεται να γνωρίζουν καλά τα εμπόδια που θα προκύψουν στον δρόμο τους, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν, πως ναι μεν η Ευρώπη έχει άμεση ανάγκη από ενέργεια “κάποιοι δεν θέλουν, όμως ο αγωγός να περάσει μέσα από την Ελλάδα θέλοντας να παραμείνει ένα φθηνό οικόπεδο”, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα πέρα από το νομοθετικό έργο, η κυβέρνηση έχει να  τρέξει το θέμα της άρσης του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Σε αυτό τον τομέα οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου εντόπισαν  δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο ομόλογό του,  σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλε νέα δεδομένα στο τραπέζι, καθώς επανέφερε το ενδεχόμενο της εξαίρεσης κάποιων προϊόντων, όχι μόνο Ελληνικών.

Από τη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει άρση μονο για την Ελλάδα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμού Εμπορίου το απαγορεύει, αυτή η λύση φαίνεται να εξετάζεται αν δεν προχωρήσει τελικά η συγκρότηση των Ελληνορωσικών κοινοπραξιών.

Πάντως κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν, πως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει παράλληλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα