Όταν Άδωνις και Βορίδης 'αγάπησαν' το Ισραήλ

Όταν Άδωνις και Βορίδης 'αγάπησαν' το Ισραήλ

Γιατί ο Βορίδης τάσσεται υπέρ της απόφασης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το ταξίδι του Άδωνι Γεωργιάδη και η επιστροφή του για «να πολεμήσει τον αντισημιτισμό» στην Ελλάδα

Ημέρες «Αποκάλυψης» είναι οι τελευταίες, καθώς διαμορφώνεται δημοσίως μια προσέγγιση που πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζε αδιανόητη για πολλούς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης που αποτελούσαν κόκκινο πανί για τους Εβραίους από την πρότερη θητεία τους στο χώρο της ακροδεξιάς, ο μεν πρώτος ύστερα από το ταξίδι του στο Ισραήλ δηλώνει ότι «οι Έλληνες και οι Εβραίοι συμμεριζόμαστε την Κοινή μας πορεία στον Χρόνο» και ο δε δεύτερος χαρακτηρίζει «σωστή και δίκαιη» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ!

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα βρέθηκε στο Ισραήλ και πραγματοποίησε πλήθος επαφών και συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους παράγοντες της εβραϊκής πολιτικής ζωής έγραψε στο Facebook ότι «το ταξίδι μου στο Ισραήλ με έκανε σοφότερο σε πολλά», ενώ αναδημοσίευσε στο twitter και την είδηση ότι «ο Τραμπ σκέφτεται να παραβρεθεί στο άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ». Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η περίπτωση του Μάκη Βορίδη ο οποίος αρθρογραφώντας (Καθημερινή) τάχθηκε υπέρ της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ χωρίς μέχρι στιγμής η ΝΔ να έχει διαμορφώσει και διατυπώσει δημοσίως κάποια θέση για το ζήτημα.

ADVERTISING

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε σχετικά με το ταξίδι του στο Ισραήλ ότι «ήταν ένα προσωπικό στοίχημα να βγάλω από πάνω μου τις υποψίες περί αντισημιτισμού που κουβαλούσα από το παρελθόν και να αποδείξω ότι αυτά που λέω τα εννοώ», ενώ δήλωσε ότι «πιστεύω ειλικρινά στην ανάγκη Στενών Σχέσεων με το Ισραήλ» και έκανε λόγο για «τα κοινά γεωπολιτικά μας συμφέροντα» και «τις απειλές που δέχεται το Ισραήλ και η Δύση γενικότερα». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Μάκης Βορίδης υποστηρίζει την άποψη ότι «το Ισραήλ συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του Δυτικού Κόσμου» και «αξίζει την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης γιατί είναι η μοναδική φιλελεύθερη δημοκρατία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Κοινό σημείο επίσης και των δύο είναι το μέτωπο που ανοίγουν με τους Παλαιστίνους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συνάντησή του με τη βουλευτή του Λικούντ και πρώην αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Dr. Anat Berko διότι όπως έγραψε του εξήγησε πως «οι Άραβες μονοπώλησαν το όνομα Παλαιστίνη, το οποίο πριν το 1948 αναφερόταν κυρίως στους Εβραϊκής καταγωγής κατοίκους της περιοχής, καθώς οι άλλοι δεν λέγονταν Παλαιστίνιοι αλλά Άραβες. Μου θύμισε το πώς οι Σκοπιανοί καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας». Παράλληλα ο Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές και επικίνδυνες» τις θέσεις των Παλαιστινίων και αναφέρει ότι «η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει επιδείξει καμία πρόθεση να διαπραγματευθεί σοβαρά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης δέχτηκε επίθεση από τον Σάμπυ Μιωνή ο οποίος έγραψε (ΕΦ.ΣΥΝ) ότι «ο εβραϊκός λαός δεν ξεπλένει ρατσιστές και αντισημίτες» υπενθυμίζοντας ότι το 2011 η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Λουκά Παπαδήμο για την υπουργοποίηση του τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη. Άλλωστε πέρσι ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ζητήσει συγγνώμη από την Εβραϊκή κοινότητα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος επειδή «υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλεύρη» λέγοντας ότι «είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους Εβραίους συμπατριώτες μου».

Σημειώνεται πάντως ότι τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Μάκης Βορίδης, είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ και της εκλογής του στο Λευκό Οίκο. Ομολογουμένως βρισκόμαστε μπροστά αξιοσημείωτες διεργασίες στο χώρο της Δεξιάς σε μια περίοδο όπου η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, οι γεωπολιτικές ισορροπίες δοκιμάζονται και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις είναι ρευστές με το κομματικό σύστημα να εξαιρετικά ασταθές λόγω εσωτερικών αλλά και διεθνών παραγόντων.

SHARE:

24Media Network