Τεστ:Η εξειδίκευση των εξαγγελιών Τσίπρα για εργασιακά και συντάξεις

Διαβάζεται σε 9'
Ευαγγελία Λιακούλη
Ευαγγελία Λιακούλη

Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας αναλύει μία προς μια τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και των συντάξεων.

Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και αφορά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είναι πλούσια. Παρακάτω θα επιχειρηθεί η σχετική ανάλυση.

Α. Τι σημαίνει η εναλλακτική-προοδευτική «Πρόταση Τσίπρα», που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ, για τους εργαζόμενους;

1.Αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του, στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Ο νομοθετικά καθορισμένος κατώτατος μισθός αυξάνεται άμεσα, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, από τα 713 ευρώ, στα 800 ευρώ. Η αύξηση συμπαρασύρει μια σειρά επιδόματα, όπως το επίδομα του ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ κλπ. Ο καθαρός μισθός μετά φόρων αυξάνεται από τα 614 ευρώ στα 682 ευρώ ανά μήνα. Κατόπιν τούτου ο καθορισμός του κατώτατου μισθού γίνεται μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστών. Αποκαθίσταται η βάση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δίνεται η δυνατότητα στα συνδικάτα να διαπραγματεύονται τους ελάχιστους όρους εργασίας μισθολογικού και μη μισθολογικού χαρακτήρα. Οι αποδοχές των εργαζομένων αυξάνονται σημαντικά και συμπαρασύρουν και τους όρους αμοιβής στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια των κλαδικών ΣΣΕ.Ο κατώτατος μισθός και ο προσδιορισμός του από τους εταίρους, δεν δύναται να είναι μικρότερος, από το ύψος του πληθωρισμού.

2.Θεσπίζεται μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Δημιουργείται ετήσιος μόνιμος μηχανισμός που θα αυξάνει τους μισθούς στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Τα κριτήρια και οι παραμετροποιήσεις θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης, η οποία θα εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τον δείκτη μεταβολής τιμών καταναλωτή(τιμάριθμος).

3. Καταργούνται οι αντικοινωνικοί νόμοι Χατζηδάκη.

Καταργούνται άμεσα, οι βασικές ρυθμίσεις των νόμων 4808/2021, 4623/2019, 4921/2022 κλπ. Καταργούνται δηλαδή οι αντεργατικές ρυθμίσεις, που κατάργησαν το 8ωρο, θέσπισαν τις απλήρωτες υπερωρίες, απελευθέρωσαν τις απολύσεις και ακύρωσαν τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.Επανέρχεται η προστασία των εργαζομένων, μέσω της αιτιολογημένης απόλυσης και αποκαθίστανται οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων (αρχή της εύνοιας κλπ). Επανέρχεται επίσης η προ-δήλωση των υπερωριών και των μεταβολών του ωραρίου.

4. Επανιδρύεται το ΣΕΠΕ

Το ΣΕΠΕ επανέρχεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, για λόγους κοινωνικής και πολιτικής λογοδοσίας. Ενισχύεται με προσωπικό και τεχνικά μέσα, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο. Παράλληλα αναμορφώνεται και η εργατική νομοθεσία για να μπορεί το ΣΕΠΕ να εντοπίζει την παραβατικότητα, στην αγορά εργασίας.

5. Εφαρμόζεται σταδιακά το 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών

Εκκινεί η εφαρμογή του 35ώρου, χωρίς μείωση αποδοχών πιλοτικά και σταδιακά, επεκτείνεται σε ευρύτερο κύκλο επιχειρήσεων. Η εφαρμογή του μέτρου, δίνει τη δυνατότητα για περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους. Με βάση μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν συνδέεται με την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων ενώ αντίθετα προκύπτει ότι εργαζόμενοι με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, είναι περισσότερο αποδοτικοί στην εργασία τους. Στο νέο μοντέλο εργασίας το κράτος έχει ισχυρή παρουσία και ενισχύει τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εφαρμογή του μέτρου με επιπλέον κίνητρα.

6. Αναδιαμορφώνεται το επίδομα παιδιού και μεταφέρεται αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών

Διαμορφώνεται το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο και καταβάλλεται μέχρι την ηλικία των 24 ετών ανεξαρτήτως από το αν αυτό σπουδάζει.

7. Εξισώνεται η άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, η διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται στις 17 εβδομάδες για τις εργαζόμενες σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Από αυτές, τις 8 εβδομάδες πρέπει να πάρει η εργαζόμενη πριν από τον τοκετό και τις υπόλοιπες 9 μετά. Στο δημόσιο τομέα χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν (άδεια κύησης) και τρεις (3) μήνες μετά (άδεια λοχείας) τον τοκετό. Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες. Με το νέο καθεστώς επεκτείνεται η διάρκεια της άδειας, στον ιδιωτικό τομέα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Β. Τι σημαίνει η εναλλακτική-προοδευτική «Πρόταση Τσίπρα», που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ, για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

1. Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης

1. Οι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι μέχρι 500 ευρώ, θα λάβουν πλήρη και μόνιμη 13η σύνταξη. Γίνεται η αρχή για την καταβολή των «δώρων», που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2012(ν.4093/2012). Ωφελημένοι είναι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, όλων των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ Ταμείων, που λαμβάνουν τμήμα της 13ης σύνταξης, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης, που εισπράττουν. Η κλιμάκωση βαίνει ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%

2. Επιστροφή αναδρομικών με βάση τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές και δώρα

Επιστρέφονται σε 3 ετήσιες δόσεις, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανεξάρτητα από το αν έχουν ασκηθεί αγωγές ή όχι, οι περικοπές στις συντάξεις που έκανε και πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2012 και αρνήθηκε να καταβάλλει πριν 2 χρόνια(ν.4714/2020). Οι εκκρεμείς δίκες τερματίζονται και οι συνταξιούχοι θα λάβουν :

  • 723 εκατομμύρια για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα «Δώρα» Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Περίπου 300.000 συνταξιούχοι, που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά, πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, το περασμένο καλοκαίρι, θα λάβουν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται και οι σχετικές δίκες τερματίζονται. Πρόκειται για τους συνταξιούχους, που διατηρούν σήμερα το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά Δώρων και Επικουρικών, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τους. Μέσω της ρύθμισης επιδιώκεται η αντιμετώπιση των εν λόγω εκκρεμών υποθέσεων, με νομοθετική πρωτοβουλία εξπρές.

Η ρύθμιση θα αφορά και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά την νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020. Το ΣτΕ(και ο νόμος) «απαγορεύει» στους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα, καθώς οι διεκδικήσεις για αυτό το σκέλος των αναδρομικών αποσβέννυνται με την είσπραξη των αναδρομικών των κύριων συντάξεων. Παρόλα αυτά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, προσέφυγαν έως τα τέλη του 2020, για να προλάβουν και την παραγραφή των 6 μηνών του 2015 (παραγραφή 5ετίας). Η δέσμευση αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή τα 2,5 εκατομμύρια, ακόμη και αυτούς, που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά.

Συνεπώς, με βάσεις τις ανακοινώσεις, στους συνταξιούχους, επιστρέφονται τα εξής αναδρομικά 11 μηνών:

Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).

Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρης (δυο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

3.Καταργηση του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης)

Από την λειτουργία του ΤΕΚΑ, επιβαρύνεται το Δημόσιο με ένα τεράστιο ποσό, της τάξης άνω των 70 δισ. ευρώ, για τα επόμενα 50 χρόνια και γι’ αυτό το ΤΕΚΑ καταργείται και μαζί του το «τζογάρισμα» των συντάξεων και των εισφορών των ασφαλισμένων, στην ασταθή χρηματιστηριακή αγορά. Ο ΕΦΚΑ και ο κρατικός προϋπολογισμός, εξοικονομούν χρήματα, που διοχετεύονται στην στήριξη του κοινωνικού κράτους.

4. Αυξήσεις στις συντάξεις με βάση την εφαρμογή του ν.4475/2017

Κάθε έτος, από το 2023 και μετά, οι συντάξεις θα αυξάνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Οι αυξήσεις που θα δοθούν για πρώτη φορά το 2023, είναι αυξήσεις που προέρχονται από νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ(ν.4475/2017).

5. Αύξηση του αφορολόγητου για συνταξιούχους στα 10.000 ευρώ

Μονιμοποιείται φορολογικός συντελεστής 9%, σε εισοδήματα από συντάξεις, μέχρι τα 10.000. Προκύπτει σημαντική μηνιαία φορολογική ελάφρυνση, για τις χαμηλότερες συντάξεις, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων στη χώρα.

6. Επαναφορά του επιδόματος τέκνου εφόρου ζωής στις συνταξιοδοτούμενες μητέρες

Στα πλαίσια μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, οι μητέρες θα λαμβάνουν ισόβιο επίδομα τέκνων, στη σύνταξη τους. Οι γυναίκες συνταξιούχοι με αυξημένες και μόνιμες κατά κανόνα οικογενειακές υποχρεώσεις ενισχύονται σημαντικά.

7. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανίδρυση ΣΕΠΕ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κλπ

Η αποκατάσταση των αδικιών, που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, θα αυξήσει τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνεισφέροντας πόρους(από ασφαλιστικές εισφορές) στο ασφαλιστικό σύστημα. Η ενίσχυση των αποθεματικών του ΣΚΑ θα δώσει την ευκαιρία, για επιπλέον στήριξη στο μέλλον, αλλά θα συμβάλει και στην δημοσιονομική ισορροπία, βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

8.Ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεσπίζεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τη ρύθμιση, διαγράφεται και βασικό κεφάλαιο οφειλής, ενώ επανέρχεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, του ν.4611/2019 με δικαίωμα ένταξης στο σχήμα και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Παράλληλα, μια σειρά από τα προτεινόμενα μέτρα(ρυθμιστικές παρεμβάσεις που μειώνουν το ενεργειακό κόστος, μείωση φόρων σε καύσιμα και τρόφιμα, παρεμβάσεις στην παιδεία, στο ΕΣΥ κλπ.) ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και συνθέτουν ένα συμπαγές κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα