Η Frontex έστειλε το τελεσίγραφο στην Ελλάδα: “Δώστε όλες τις πληροφορίες για τα pushbacks”

Διαβάζεται σε 2'
Η Frontex έστειλε το τελεσίγραφο στην Ελλάδα: “Δώστε όλες τις πληροφορίες για τα pushbacks”
Λέμβος με μετανάστες (φωτογραφία αρχείου) Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οπως αναμενόταν, η Frontex, μέσω επιστολής του διευθυντή της, ζητά από τις ελληνικές αρχές εξηγήσεις για τουλάχιστον δύο περιστατικά για τα οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι δεν του έχει τεθεί υπόψη η πρόθεση της Frontex να εγκαταλείψει την Ελλάδα εφόσον οι ελληνικές αρχές συνεχίσουν τις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα και στην ξηρά αναχαιτίζοντας μετανάστες και πρόσφυγες.

Ομως, ήδη από την Πέμπτη στα χέρια των ελληνικών αρχών βρίσκεται επιστολή του Ολλανδού διευθυντή της Frontex Hans Leijtens προς τον αρχηγό της Συνοριακής Προστασίας και Αλλοδαπών Δημήτρη Μάλλιο όπως αποκαλύπτει η έγκυρη ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία δίνεται στη δημούσια αυτούσια, η Frontex ζητά εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για δύο επεισόδια στην περιοχή ευθύνη τους κατά τον Απρίλιο του 2023 (στις 11 και στις 22 του μηνός) και ζητά γι’ αυτά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαλεύκανσης της.

Η ενέργεια του διευθυντή της Frontex να στείλει επιστολή προς την ελληνική πλευρά δεν είναι συνηθισμένη. Οπως όμως είχε γράψει το NEWS 24/7 από τις 28 Ιουνίου θεωρούνταν πλέον αναμενόμενη μετά από όσα κατέγραψε σε σχετικό report το γραφείο θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού.

Εκεί περιγράφονται αναλυτικά τα περιστατικά και τονίζεται ρητά ότι από τις ελληνικές αρχές θα ζητηθούν, μέσω επιστολής, “όλες οι σχετικές πληροφορίες ακόμα και εμπιστευτικές”. Σε άλλο σημείο της αναφορά το γραφείο είχε χαρακτηρίσει τις πληροφορίες που συνήθως δίνουν οι ελληνικές αρχές ως “ανεπαρκείς”.

Θα μπορούσε να πει κανείς παράλληλα ότι η επιστολή του κυρίου Leijtens, αν και δεν κάνει ρητά λόγο για αποχώρηση της Frontex, έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου ζητά από την ελληνική πλευρά να απαντήσει μέχρι τις 10 Ιουλίου, δηλαδή μέσα στις 10 επόμενες ημέρες.

Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή δεν αναφέρεται καθόλου η υπόθεση του τραγικού ναυαγίου της Πύλου η οποία λογίζεται (αναμενόμενα) ως ξεχωριστή υπόθεση για την οποία η έρευνα (και) της Frontex συνεχίζεται.

Κοντολογίς, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε δεινή θέση. Οι εξηγήσεις που θα αναγκαστούν να δώσουν θα πρέπει να είναι αναλυτικές και σαφείς αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τον αρχηγό της Συνοριακής Προστασίας και Αλλοδαπών χωρίς πολιτική εντολή στον αρχηγό της Συνοριακής Προστασίας και Αλλοδαπών. Γίνεται, άρα, σαφές ότι η “καυτή” πατάτα βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα