Αμήχανη απάντηση Μητσοτάκη για την πιθανή αποχώρηση της Frontex: “Δεν μου έχει τεθεί υπόψη”

Αμήχανη απάντηση Μητσοτάκη για την πιθανή αποχώρηση της Frontex: “Δεν μου έχει τεθεί υπόψη”
Κυριάκος Μητσοτάκης youtube

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς αμήχανος όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε για την πιθανή αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα της πιθανής αποχώρησης της Frontex από την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε σχετικά.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός, εμφανώς αμήχανος απάντησε ότι δεν του έχει τεθεί υπόψη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Με τη Frontex έχουμε μία κοινή αποστολή, να σώζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για ΜΚΟ αλλά για ένα διακρατικό οργανισμό. Αυτό που με ρωτάτε δεν μου έχει τεθεί στα υπόψη αλλά υπάρχει καλή πίστη για την καλύτερη δυνατή συνεργασία” τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε απάντηση. Δεν διέψευσε το γεγονός ότι η Frontex σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα και αυτό δείχνει πολλά.

Το NEWS 24/7 έγραφε ήδη από τις 28 Ιουνίου ότι το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Οργανισμού “εκφράζει τις ζωηρές ανησυχίες του τονίζοντας ότι υπήρξαν συγκεκριμένα περιστατικά κατά τα οποία οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Frontex να μην δώσουν αναφορά, ως οφείλουν, για εντοπισμό σκάφους που μετέφερε μετανάστες. Οταν μάλιστα ο ευρωπαϊκός οργανισμός επέμεινε, φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έδωσαν συντεταγμένες που “βόλευαν” την ελληνική πλευρά και οι οποίες δεν ήταν οι πραγματικές.

Στο σχετικό report γίνεται, επίσης, λόγος για το ρεπορτάζ των New York Times στις 19 Μαϊου, σύμφωνα με το οποίο 12 αιτούντες άσυλο αφέθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα από την ελληνική ακτοφυλακή. Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έκανε δική του έρευνα για το περιστατικό και κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα. Η ενέργεια των ελληνικών αρχών ήταν παράνομη και παραβίαζε τόσο το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ως εκ τούτου, το γραφείο της Frontex προτρέπει να παρθούν τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα έτσι ώστε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, με τα διεθνώς ισχύοντα”.

Μέχρι τότε, όπως μετέδωσαν άλλωστε και οι Times, οι της υπηρεσίας προτείνουν την αναστολή των δράσεων της Frontex στη χώρα και την επιστροφή της μόλις αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές ενώ ετοιμάζουν και σχετική επιστολή προς τις ελληνικές αρχές γνωστοποιώντας τις προθέσεις τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα