Η κυβέρνηση έβγαλε τους αγρότες στο δρόμο – Πώς φτάσαμε στα μπλόκα

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με αγρότες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με αγρότες Eurokinissi

Στη ΝΔ έχουν μπλέξει με τους αγρότες καθώς, παρά τα “τυράκια” από Μητσοτάκη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και δοκιμάζουν τα νεύρα της κυβέρνησης ανοιγοκλείνοντας μπλόκα.

Αντιμέτωπη με το σενάριο οι αγρότες να κόψουν για τα καλά τη χώρα στα δύο με μπλόκα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Και στη Νέα Δημοκρατία αναρωτιούνται πως έμπλεξαν πάλι με ένα ακροατήριο σε σημαντικό ποσοστό παραδοσιακά γαλάζιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού προχθές ανακοίνωσε την αύξηση της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας, συναντήθηκε χθες με αγρότες στη Βόνιτσα, μετά τα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο- Αμβρακία.

“Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία”, είπε ο πρωθυπουργός στους αγρότες, αφού τους ευχαρίστησε πολλάκις για την… ήρεμη στάση τους.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε μάλιστα για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και παρέμβαση για το αγροτικό πετρέλαιο. Ανάλογα βέβαια με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, όπως έσπευσε να προσθέσει.

Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε ισχύσει επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Παραδέχθηκε όμως και εκείνος ότι κακώς δεν είχε έρθει η τροπολογία για το ηλεκτρικό των αγροτών νωρίτερα, καθώς δεν θα είχαν γίνει 300 διακοπές ρεύματος.

Στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στα μπλόκα

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία τα αγροτικά δεν είναι μεν επίσημα στην ατζέντα αλλά αναμένεται να κυριαρχήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εν τω μεταξύ προτείνει να επιτραπούν στους αγρότες της ΕΕ παρεκκλίσεις για το έτος 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενώ ο Μακρόν πιέζει για μέτρα προστασίας των Γάλλων κτηνοτρόφων από τις εισαγωγές βοδινού κρέατος.

Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να θέσει τα ζητήματα και των Ελλήνων παραγωγών και ο κ.Μητσοτάκης, με το νου του στην Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκινά η έκθεση Agrotica και κατευθύνονται 300 τρακτέρ σε μία προειδοποιητική κίνηση.

Μία ωραία ατμόσφαιρα στη ΝΔ

Το πόσο αγχώνει την κυβέρνηση το σενάριο κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι εμφανές και σε όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Ερωτηθείς πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν οι αγρότες κλείσουν τους δρόμους, ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε ότι: “Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο” και υποστήριξε ότι: “Σε καμία περίπτωση, όσο σοβαρά και αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε πάντως να χρεώνει στην αριστερά τα μπλόκα, τα οποία ταύτισε με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Κατήγγειλε ειδικότερα αυτούς “που ανεβαίναν στα τρακτέρ, που έκλειναν πανεπιστήμια, που έκλειναν δρόμους και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν κανένα αίτημα”.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε έντονη αντιπαράθεση on air (Open) με τους αγροτοσυνδικαλιστές Χρήστο Σιδερόπουλο και Γιάννη Βάγγο. Σημειωτέον ότι ο κ.Σιδερόπουλος πρόσκειται στη ΝΔ, ενώ ο κ. Βάγγος στο ΚΚΕ. Επί του παρόντος τουλάχιστον πάντως, τα τρακτέρ δεν έχουν γαλάζιο ή κόκκινο χρώμα, αλλά συνολικά αντικυβερνητική διάθεση.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές κατηγορούν τον κ.Αυγενάκη ότι δεν τους δέχεται ή ότι παραπέμπει πχ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα όπως το αγροτικό ρεύμα.

Ο δε βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνέχισε τις αιχμές. Σχολίασε (Κανάλι της Βουλής) πως όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του αγροτικού κόσμου γελούν με τις δηλώσεις περί κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων. Τόνισε ότι τέτοιες προσεγγίσεις εξοργίζουν τους αγρότες. Και σημείωσε:

“Όσοι βρέθηκαν το αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ξέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 80-90% των παρευρισκόμενων, είναι άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν τη ΝΔ, είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της παράταξης μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα