Η κυβέρνηση προσδοκά οι αγρότες μετά το Σύνταγμα να γυρίσουν στο χωράφι

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα αναμένουν στο Μαξίμου, με τον Μητσοτάκη να κρατά χαμηλούς τόνους και να επιμένει πως δεν έχει άλλα μέτρα.

“Και αυτό θα περάσει”, λένε στην κυβέρνηση αναμένοντας τους αγρότες με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν χθες σαφής στο Star: Επέλεξε να μην πάει κόντρα τελικά στους αγρότες, παρότι όπως είπε δεν επιτρέπεται να βγουν τρακτέρ στην εθνική και να μπουν σε πόλη.

Αντίθετα, ο ίδιος όπως είπε αποφάσισε – παρά το αρχικό “όχι” του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – να αφήσει τους αγρότες να διαδηλώσουν συμβολικά στο σύνταγμα με τα τρακτέρ. Με την προϋπόθεση ότι θα συνεργαστούν με την Αστυνομία ώστε να μειωθούν οι συνέπειες από πλευράς κυκλοφοριακού.

Δεν έκρυψε όμως ότι ταυτόχρονα προσδοκά πως μετά το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και αφού… εκτονωθούν αγωνιστικά, οι αγρότες δεν θα συνεχίσουν με μπλόκα αλλά θα επιστρέψουν στα χωράφια τους.

“Θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, νωρίτερα χθες στο briefing, διαμήνυσαν εκ νέου στους αγρότες ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η κυβέρνηση επικαλείται ότι έκανε το καλύτερο δυνατό, ιδίως όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και με την εμπροσθοβαρή επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ενώ κλείνει το μάτι στους αγρότες, για μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025. Ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν συζητά πλήρως αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία όπως ζητούν οι αγρότες.

Ζητούν την ψήφο των αγροτών με τυράκι την ΚΑΠ

Ο δε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτηση του επικαλέστηκε τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση για τα αγροτικά θέματα, με έμφαση στις προτάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε χθες, μιλώντας στην κοπή της πίτας του Οργανωτικού της ΝΔ, κάλεσε τους γαλάζιους αγρότες να μην επιλέξουν ψήφο διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ακριβώς με επιχείρημα την ΚΑΠ.

Επικαλέστηκε δηλαδή ότι η γαλάζια ευρωομάδα στο πλαίσιο του ΕΛΚ καθώς και η κυβέρνηση, πρέπει να έχουν την πολιτική ισχύ να επαναδιαπραγματευτούν την ΚΑΠ. Το Μαξίμου έχει άλλωστε προ πλέον αποστείλει τη σημαία της “πράσινης μετάβασης”, που κράδαινε την προηγούμενη τετραετία.

Γιατί η κυβέρνηση απλά περιμένει να  “ξεφουσκώσουν” τα μπλόκα

Υπάρχουν βέβαια πολλοί λόγοι που η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει σε “μετωπική” με τους αγρότες και περιμένει ουσιαστικά να “ξεφουσκώσουν” τα μπλόκα με την έναρξη της περιόδου σποράς.

Ο πρώτος είναι ότι σε σημαντικό ποσοστό αποτελούν παραδοσιακό κοινό της ΝΔ. Ο δεύτερος είναι ότι η κοινή γνώμη συντάσσεται μαζί τους, καθώς το πρόβλημα της ακρίβειας αγγίζει τους πάντες και οι πολίτες κατανοούν τι σημαίνει αυξημένο κόστος παραγωγής.

Είναι ενδεικτικό ότι η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24 έδειξε ότι το 54,4% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ικανοποιητικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες. Αν και βέβαια το 63,7% διαφωνεί με τα μπλόκα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα