Η κυβέρνηση στέλνει την Έλενα Παναρίτη ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Η κυβέρνηση στέλνει την Έλενα Παναρίτη ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ
Στιγμιότυπο από την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Ευρωκίνηση

Επιστρατεύτηκε αμέσως μετά τις εκλογές στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση και τώρα το υπουργείο οικονομικών την τοποθετεί εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η Έλενα Παναρίτη είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αντικαθιστώντας τον Θάνο Κατσάμπα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιλογή της κ. Παναρίτη έγινε μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ένα βιογραφικό ιδανικό για μια θέση στην Αμερική

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της κ. Παναρίτη, η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009 – 2012. Το 2012, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, άσκησε έντονη κριτική- αν και βουλευτής της συμπολίτευσης- στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από αναπληρωματικό Εκτελεστικό Διευθυντή υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή που διορίζει η Ιταλία και η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο.

Όταν η Παναρίτη τα έβαζε με το ΔΝΤ

Να θυμίσουμε πως η κα. Παναρίτη είχε αναφερθεί με δηλώσεις της κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας πως αντιμετωπίζουν την Ελλάδα απαξιωτικά. Η κα. Παναρίτη είχε μιλήσει πριν από δύο μήνες περίπου για ένα συνονθύλευμα διαφόρων επαγγελματιών που έχουν ξεχωριστή κουλτούρα ο καθένας, και χαρακτήρισε ειδικά τους εκπροσώπους του ΔΝΤ “στρατικοποιημένους”.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν την Ελληνίδα εκπρόσωπο οι συνάδελφοί της, αν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους η συγκεκριμένη δήλωση και φυσικά μετά από την ολομέτωπη σύγκρουσή τους στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, τους τελευταίους μήνες.

Μια επιλογή… win-win

Πάντως η μετακίνηση της Παναρίτη ενδέχεται να εξυπηρετεί και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, καθώς δημοσιεύματα είχαν δει το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για έντονη κόντρα ανάμεσα στην κυρία του ΔΝΤ πλέον και τον έτερο της διαπραγμάτευσης κ. Γ. Χουλιαράκη, δημοσιεύματα πάντως που διέψευσε επισήμως το ίδιο το Μαξίμου. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε αδειάσει την κα. Παναρίτη στο παρελθόν, έπειτα από δηλώσεις της τελευταίας πως οι δανειστές συνέστησαν στην Ελλάδα να μην πληρώσει 1-2 μήνες μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η διάψευση από πλευράς Μαξίμου μάλλον δυσκόλεψε τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις της Παναρίτη, λόγω βεβαρημένου πολιτικού παρελθόντος (ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) με μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ που σαφέστατα και δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη Σύμβουλο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει στην ανακοίνωσή του το Θάνο Κατσάμπα για τη μακρόχρονη συνεισφορά του στο ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα