Η ΝΔ μεταξύ Μέρκελ και Καμμένου

Η ΝΔ μεταξύ Μέρκελ και Καμμένου
Μητσοτάκης και Μέρκελ Eurokinissi

Ο Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις θέσεις του για το Σκοπιανό στη Γερμανίδα καγκελάριο. Πάντως στη ΝΔ πολλοί θεωρούν ότι ο Τσίπρας δε θα κερδίσει από την επίσκεψη Μέρκελ. Ενώ όλοι αναμένουν τι θα κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σήμερα

Η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ήταν κατηγορηματική κατά το χθεσινό briefing: Επανέλαβε τρεις φορές ότι η ΝΔ δε θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών είτε στην παρούσα είτε στην επόμενη Βουλή και τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που φτάνει στην Αθήνα αύριο, γνωρίζει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό, τις οποίες θα επαναλάβει κατά τη συνάντηση τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως φαίνεται, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα κάνει πίσω ούτε στην κατηγορία περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων και σε κάθε περίπτωση η κ.Σπυράκη σχολίασε ειρωνικά και επιθετικά τις πληροφορίες της ΕΡΤ πως η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ (η οποία στήριξε ενθέρμως την υποψηφιότητα του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, τον οποίο μπορεί η Μέρκελ να μην συμπαθεί ιδιαιτέρως δεν είχε όμως άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξει) θεωρεί ότι έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες.

Είναι ενδεικτικό δε ότι λίγο πριν το συνέδριο της ΝΔ το Δεκέμβριο, η Handelsblatt δημοσίευε αφιέρωμα στον κ.Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήριζε ως τον άνθρωπο που μπορεί να κερδίσει τον κ.Τσίπρα. Η γερμανική εφημερίδα παρέθετε δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για την ανάγκη στενής συνεργασίας με τη διάδοχο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην ηγεσία της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ, ενώ προέβλεπε ότι θα συναντάται συχνά και με την κ.Μέρκελ (η οποία θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας της στη θέση της καγκελαρίου) στα συμβούλια κορυφής ως πρωθυπουργός.

Παρόλα αυτά, η κ.Μέρκελ που είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι εύλογο να θέσει στον κ.Μητσοτάκη στην κατ ιδίαν συνάντηση τους, αν όχι στις δηλώσεις της, το θέμα της ανάγκης επίλυσης του Σκοπιανού. Όμως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύουν ήδη ότι η στάση τους είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Γνωρίζουν βέβαια ότι εάν η συμφωνία κυρωθεί και ταυτόχρονα προχωρήσει η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει επιστροφή. Ξεκαθαρίζουν πάντως ταυτόχρονα προς τους συμμάχους και εταίρους ότι εάν η συμφωνία καταψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, δεν υπάρχει συμφωνία. Προφανώς βέβαια το Μοσχάτο θέλει και να κερδίσει την ψήφο όσων διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να μη διαταράξει τις σχέσεις του με το Βερολίνο, αλλά χωρίς να κάνει πίσω.

Αυτό δε σημαίνει όμως πως ορισμένοι στη ΝΔ δεν προσδοκούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει στην κοινή γνώμη από την επίσκεψη Μέρκελ. Άλλωστε οι σαμαρικοί τουλάχιστον θυμούνται ότι σε εκείνους… δεν βγήκε σε καλό οποιαδήποτε στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Προφανώς και από τη ΝΔ δεν πρόκειται να δηλώσουν “go back madame Merkel”, αλλά θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δε θα βγει κερδισμένος στα μάτια των πολιτών από τη στήριξη της καγκελαρίου.

Για να καταψηφιστεί και άρα κατά τη ΝΔ να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει πάντως να μη βρεθούν οι 151 και καθώς τα πράγματα είναι οριακά από πλευράς συσχετισμών, το Μοσχάτο επιχειρεί να φέρει όσο περισσότερα εμπόδια στον κ.Τσίπρα. Για αυτό και χθες η κ.Σπυράκη άφησε βαρύτατες αιχμές κατά όσων βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης ψηφίσουν τη συμφωνία, θέτοντας το ερώτημα ποια είναι τα κίνητρα τους και υπονοώντας σαφώς συναλλαγή. Ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης συνέχισε μέσω του News 24/7 στους 88,6 το ασφυκτικό πρέσινγκ στο Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς στην πραγματικότητα οι ψήφοι που θα κρίνουν την τύχη της συμφωνίας είναι αυτές του επικεφαλής του Ποταμιού και των βουλευτών Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη, που έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, αλλά έχουν δηλώσει ότι δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ.Γεωργιάδης τόνισε ότι ψήφος υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δήλωσε: “Αν ο κ. Θεοδωράκης αποδειχτεί ο σωτήρας του κ. Τσίπρα θα βλάψει πολύ τον εαυτό του και θα κάνει τεράστιο πολιτικό σφάλμα. Ας μην κοροϊδευόμαστε είναι πολύ σημαντικό ζήτημα η συμφωνία των Πρεσπών, θα έχουμε οξεία διαφωνία με το Ποτάμι και αυτό είναι σημαντικό”.

Κατά τα λοιπά η ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και δηλώνει ότι δεν απεμπολεί το όπλο της πρότασης δυσπιστίας, γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι οι εξελίξεις δεν είναι στα δικά της χέρια και πως στην πραγματικότητα το κρισιμο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας και της ΚΟ των ΑΝΕΛ. “Με τον Καμμένο ποτέ δεν ξέρεις” σχολίαζε χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος, αποφεύγοντας να μπει σε εκτιμήσεις. Στις τέσσερις και μισή το απόγευμα σήμερα πάντως συνεδριάζει η γαλάζια Πολιτική Επιτροπή και εκεί ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να σχολιάσει όλες τις εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα