Η ΝΔ “βλέπει” υπονόμευση της Δημοκρατίας από συμφέροντα και Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 6'
Ο Μάκης Βορίδης
Ο Μάκης Βορίδης EUROKINISSI

Σε υψηλούς τόνους απαντά η κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας για το δυστύχημα των Τεμπών. Στο γαλάζιο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Την Πέμπτη η ομιλία Μητσοτάκη.

Με σφοδρές αντεπιθέσεις κατά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απαντά η ΝΔ στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Τη γραμμή χάραξε καταρχήν στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδραξε την ευκαιρία για να καταγγείλει το Στέφανο Κασσελάκη για υπονόμευση της Δημοκρατίας. Αφορμή στάθηκαν οι νέες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί αδιάβλητες εκλογές, αλλά και το αίτημα για διεθνείς παρατηρητές στην επόμενη εκλογική διαδικασία.

“Ο κ. Κασσελάκης περνά σε άλλη πίστα. Από την πολιτική γελοιοποίηση της θέσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.

Επέμεινε επίσης – και ανέβασε μάλιστα τους τόνους – στον ισχυρισμό περί ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που δεν θέλουν όπως είπε ισχυρές κυβερνήσεις.

“Αυτά τα συμφέροντα δεν είναι γενικά και αόριστα, όταν μιλάμε για συγκεκριμένη εφημερίδα. Ταυτίζονται με έναν πολιτικό αρχηγό”, υποστήριξε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση επικαλείται άλλωστε ότι στις 3 Μαρτίου του 2023 όλα τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ, είχαν ήδη αποκαλύψει πως η συνομιλία, στην οποία επικεντρώνει το δημοσίευμα του Βήματος, δεν αναφερόταν στο επίμαχο δρομολόγιο αλλά σε άλλο μηχανοδηγό. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το θέμα έχει ξεκαθαρίσει εδώ και ένα χρόνο.

“Σκληρό ροκ” με Βορίδη στη Βουλή

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε στη Βουλή και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ζήτησε εκ μέρους της κυβέρνησης την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και ξεκίνησε το “σκληρό ροκ” κατά Ανδρουλάκη.

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ειδικότερα ότι το δημοσίευμα που αποτέλεσε αφορμή για την πρόταση μομφής “αναφέρεται σε μια υπόθεση που έχουν δοθεί εξηγήσεις και κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει.” Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: “Όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε στην σύνδεση του δημοσιεύματος με την πρόταση που καταθέτετε σήμερα”.

Επιτέθηκε, όμως, συνολικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

“Η πρόταση δυσπιστίας είναι απόδειξη ότι για μια ακόμα φορά το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης θέλει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο. Την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Βορίδης.

Στο στόχαστρο της ΝΔ και ο Παππάς

Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε όμως με βέλη και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ειρωνικά το γεγονός ότι εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση δυσπιστίας είναι ο Νίκος Παππάς.

“Είδα εισηγητή σε μια πρόταση δυσπιστίας που αφορά το Κράτος Δικαίου και ανάμεσα σε άλλα και το θέμα της χειραγώγησης των ΜΜΕ, τον κ. Παππά… Τον κ. Παππά! Από όλους επιλέξατε τον κ. Παππά. Κρίμα που δεν έχει εκλεγεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερή σας επιλογή και να συμπληρωθεί το σετ του κράτους δικαίου”, είπε ειδικότερα στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης.

Επιτέθηκε όμως και στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Εσείς είστε ο ορισμός της συκοφαντίας. Του συστηματικού ψεύδους. Της κατασπίλωσης”.

Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, θύμισε τις “αμετάκλητες καταδίκες υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για παραβίαση του κράτους δικαίου”. Εξέφρασε δε τη λύπη του γιατί όπως είπε συγκροτείται ένα “αντιΝΔ μέτωπο από φωνές που μεταξύ τους σφάζονται, με μοναδικό σκοπό να αποκομίσουν κομματικά οφέλη”.

Εξαπέλυσε και εκείνος επίθεση στην κ. Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κατασκευής ενόχων. Οι δε συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας που φώναζε και διέκοπτε τους ομιλητές προκάλεσαν την αντίδραση του προεδρείου της Βουλής.

Η ΝΔ αναζητεί ευκαιρία συσπείρωσης

Στη γραμμή περί συμφερόντων είχε κινηθεί και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Ant1.

“Πάντα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν αδύναμους πρωθυπουργούς. Για ποιο λόγο; Για να μπορούν να τους εκβιάζουν”, είπε ο κ. Γεωργιάδης. Υποστήριξε επίσης ότι: “Κάποιοι νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία πάνω στα πτώματα να ρίξουν τον πρωθυπουργό”. Και πρόσθεσε: “Την απάντηση θα τη δώσουμε εμείς στη Βουλή και ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές”.

Στη ΝΔ άλλωστε θεωρούν ότι τελικά το γεγονός ότι συνασπίστηκαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τελικά θα λειτουργήσει συσπειρωτικά στο δεξιό ακροατήριο.

Ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε επίσης: “Ο μηχανοδηγός δεν είναι προφυλακισμένος γιατί ο ίδιος ομολόγησε το ανθρώπινο λάθος του; Έχει ανάγκη η κυβέρνηση να κάνει «κοπτοραπτική» όταν ο ίδιος έχει παραδεχθεί το ανθρώπινο λάθος του;”.

Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Το δυστύχημα των Τεμπών οφείλεται σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Δεν ευθύνεται ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος. Δυστυχώς, είχαμε σε πέντε λεπτά 7 παραβιάσεις του κανονισμού.  Είναι σαν να μπαίνει κάποιος στην Κηφισίας να οδηγεί ανάποδα στο αντίθετο ρεύμα και να αρχίσει να τρακάρει αυτοκίνητα. Δεν φταίει η κυβέρνηση εάν κάποιος πάει ανάποδα στην Κηφισίας”.

Την Πέμπτη η ομιλία Μητσοτάκη

Είναι σαφές, επομένως, ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει την αμυντική γραμμή που είχε επί μακρόν όσον αφορά στην τραγωδία των Τεμπών. Αντιμετωπίζει δε την πρόταση δυσπιστίας ως ευκαιρία συσπείρωσης της ΝΔ και της δεξιάς βάσης εν όψει ευρωεκλογών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στη Βουλή την Πέμπτη, στο κλείσιμο της διαδικασίας, κορυφώνοντας τη σύγκρουση με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται και ο ίδιος να καταγγείλει αμφισβήτηση του αδιάβλητου των εκλογών από τον κ. Κασσελάκη, αλλά και να αφήσει υπόνοιες για τα κίνητρα Ανδρουλάκη.

Σημειωτέον ότι τελικά χθες αποφασίστηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τον κατώτατο μισθό. Και αυτό για να μη “χαθεί” η συγκεκριμένη είδηση μέσα στην σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή. Ενώ η κυβέρνηση δεν μετέτρεψε τελικά και τυπικά τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Με το σκεπτικό πως ούτως ή άλλως καταψήφιση της πρότασης μομφής συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ η ΝΔ διέγραψε τον πρώην βουλευτή, Μιχάλη Ταμήλο, για τη δήλωση: “Δεν θα πάρουν όλοι μαντίλια να κλαίνε στα Τρίκαλα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα