Η ώρα των αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα

Η ώρα των αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Τι μπορεί να …ξεκλειδώσει την απόφαση του πρωθυπουργού για εκλογές τον Οκτώβριο. Τι ρόλο θα παίξει τυχόν σύγκρουση με τους θεσμούς για το διάδοχο νόμο Κατσέλη και τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 5 το απόγευμα για τη Συνδιάσκεψη του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και την ανακοίνωση του Β΄ πακέτου του ευρωψηφοδελτίου.

Η ώρα των οριστικών αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τον τελικό χρόνο των εθνικών εκλογών έχει φτάσει. Ο πρωθυπουργός το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και το ερώτημα είναι τι μπορεί να …ξεκλειδώσει τον Οκτώβριο ως χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Αρχές Απριλίου ο Αλ. Τσίπρας θα έχει στα χέρια του τις τελευταίες μετρήσεις πριν την οριστικοποίηση της απόφασης για τις εθνικές εκλογές. Οι έως σήμερα μετρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου –σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές- δείχνουν ένα προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τρεις μονάδες. Η διαφορά αυτή –ακόμα και αν είναι λίγο μεγαλύτερη- θεωρείται απολύτως διαχειρίσιμη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τονίζουν άλλωστε και ορισμένα στελέχη εφόσον η διαφορά είναι μη διαχειρίσιμη υπάρχει και το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών για τον Ιούνιο. Για τον Ιούνιο όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών σε περίπτωση που η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι μικρή.

Ο πρωθυπουργός, παρότι έχει πείσει όλους σχεδόν τους συνομιλητές του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και τους έως τώρα υποστηρικτές των τριπλών εκλογών, τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη) για τα πλεονεκτήματα της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο , είναι σαφές ότι κρατά για τον εαυτό του το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, πολύ περισσότερο που οι κάλπες οριστικοποιούνται μόνο όταν …προκηρυχθούν!

Εθνικές εκλογές για τις 26 Μαΐου μαζί δηλαδή με τις ευρωεκλογές, μπορεί να προκηρυχθούν μέχρι τις 2 Μαΐου και με δεδομένο ότι το Πάσχα πέφτει στις 29 Απριλίου, προϊδεάζει ότι το ύστατο όριο προκήρυξης τριπλών εκλογών είναι η μεγάλη εβδομάδα, το τρίτο δηλαδή δεκαήμερο του Απριλίου.

Πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού επιμένουν πως ο μόνος ίσως λόγος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές είναι η ρήξη με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία και τις 120 δόσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι θα κερδηθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφοι στις ευρωεκλογές, όμως θα προκληθούν αναταράξεις στην οικονομία, στην οποία ποντάρει πολύ ο πρωθυπουργός για εκλογές τον Οκτώβριο.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί ρήξη με τους θεσμούς, σε κάθε περίπτωση όμως δεν προτίθεται να λάβει μέτρα που ουσιαστικά καταργούν το δικαίωμα μεγάλου μέρους των πολιτών για ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων. Στις 5 το απόγευμα τη Δευτέρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία υπό τον Αλέξη Τσίπρα, υπό τη σκιά της υπόθεσης Μυρσίνης Λοίζου.

Στη συνεδρίαση θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τη πανελλαδική συνάντηση του «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» στις 6 Απριλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, όπου θα δημοσιοποιηθεί η Διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και θα οριστεί το συντονιστικό όργανο του χώρου, ενώ οι εργασίες θα κλείσουν με ομιλία του πρωθυπουργού. Στην Πολιτική Γραμματεία θα εγκριθεί επίσης το δεύτερο πακέτο υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνονται υπουργοί της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα