Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η νέα κυβέρνηση. Ολοκληρώθηκε συνεδρίαση του νέου υπουργικού Συμβουλίου. Η πρώτη "επικίνδυνη" αποστολή για τον Ευ. Βενιζέλο (Vids)

Φανερή υπήρξε η ικανοποίηση των στελεχών που στο παρελθόν είχαν στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά την ορκωμοσία, ακολούθησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρήγαγε τιτάνιο έργο, το οποίο θα συνεχίσουμε”, υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό τη νέα σύνθεσή του.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκανε ειδική μνεία στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετετέθη στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι τους επί 20 μήνες σήκωσε στους ώμους του το βάρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους.

Έκτακτη σύσκεψη

Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου στο γραφείο του, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και νέου υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η σύσκεψη έγινε για να προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Παπανδρέου, κατά πάσα πιθανότητα, την Τρίτη το πρωί θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Θα μεσολαβήσει την Κυριακή η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων-διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, καθώς και το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι πτυχές των διαπραγματεύσεων αυτών βρίσκονται στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, όπου πρόκειται να καθοριστεί και η τακτική της ελληνικής πλευράς.

Τι δήλωσαν οι υπουργοί και υφυπουργοί μετά την ορκωμοσία

“Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας” είπε προσερχόμενος στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πετύχει απάντησε ότι “κάθε κυβέρνηση αν δεν είναι αποτελεσματική κατ’ ουσίαν δεν είναι κυβέρνηση”

Έχοντας συνεργαστεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πιστεύω ότι και στο νέο του πόστο θα συμβάλλει καθοριστικά να ξεπεράσουμε την κρίση, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

“Η ζωή τραβάει την ανηφόρα και την τραβάμε όλοι μαζί” δήλωσε με νόημα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Σε ερώτηση για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες 48 ωρες στην κυβέρνηση, απάντησε ότι “προχωράμε μπροστά”.

“Πρέπει όλοι μαζί με συνέπεια να προσπαθήσουμε για το καλύτερο” δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου

Σε ερώτηση για την ένταση των τελευταίων ημερών τόνισε ότι “τα χθεσινά είναι παρελθόν και όπως είδατε η εικόνα και το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα ήταν πάρα πολύ καλό”.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, επισήμανε ότι το διακύβευμα είναι να πετύχουμε.

“Ο πρωθυπουργός έδωσε όλο το βάρος στην πολιτική” σημείωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, υφυπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Δίπλα στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, κατά την έξοδό τους για να μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Σταύρος Λαμπρινίδης.

Μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μειωμένο κατά έξι πρόσωπα.

Χωρίς “πικρία”, δήλωσε ότι φεύγει από το οικονομικό επιτελείο ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών και νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το νέο δομικό σχήμα της κυβέρνησης είναι πλέον μικρό και ευέλικτο, με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην ξεπερνούν τα 41 μέλη, ενώ πλέον και οι γυναίκες είναι σαφώς λιγότερες.

Το θέμα είναι αν βγαίνει ενισχυμένη η χώρα, όχι το ΠΑΣΟΚ τόνισε κληθείς να σχολιάσει αν το κυβερνών κόμμα βγαίνει κερδισμένο από τον ανασχηματισμό, ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αστείρευτες δυνάμεις και ότι έχει αποδείξει ότι σκοπός του είναι να κοιτάξει το μέλλον της χώρας και όχι το στενό κομματικό συμφέρον .

Ερωτηθείς αν η νέα κυβέρνηση θα έχει βραχυπρόθεσμη θητεία, σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια.

Χαρακτήρισε τον αντικαταστάτη του Ηλία Μόσιαλο εξαιρετικό επιστήμονα, ενώ όσον αφορά στο νέο του ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα, παρατήρησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει σημαντικές τομές όλο αυτό το διάστημα και ότι έχει μπροστά του ακόμη πολλή δουλειά.

“Αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρει αυτή η χώρα”, τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος λίγο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Επιλογή που θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τη μεταφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Οικονομίας.

Σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής, σημείωσε ότι “το πολιτικό κεφάλαιο του Πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ παραμένει μετά τον ανασχηματισμό όπως το θέλει ο ελληνικός λαός, να ηγείται της εθνικής προσπάθειας με αποφασιστικότητα”.

Χωρίς την παρουσία των Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Παμπούκη, ορκίσθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, καθώς οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων δεν είναι ακόμα έτοιμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα