Η τακτική του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Aris Oikonomou / SOOC

Την καθημερινότητα του πολίτη στο κέντρο της πολιτικής ατζέντας θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στοίχημα για την Χαριλάου Τρικούπη το «να μην λείψει ούτε μία ψήφος».

«Να μην λείψει ούτε μία ψήφος». Αυτό θα είναι το «μότο» του ΠΑΣΟΚ έως τις 9 Ιουνίου αφού στην Χαριλάου Τρικούπη παραμένει η αισιοδοξία για την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Παρά την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ στηρίζονται στην συνεχώς ανοδική πορεία του κόμματος από την ημέρα που «τα ηνία» ανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιμένει στην λογική του «προτιμώ να είμαι χρήσιμος και όχι διασκεδαστής».

Η καθημερινότητα στο επίκεντρο του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται αυτή την εβδομάδα να περιοδεύσει στην Δυτική Ελλάδα και το πρόγραμμα του θα κινηθεί σε ανάλογα «υψηλές στροφές» έως την κάλπη των ευρωεκλογών. Στο επίκεντρο όμως της τακτικής του Νίκου Ανδρουλάκη θα βρίσκεται μονίμως το να φέρνει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης την ατζέντα της καθημερινότητας του πολίτη.

Έμφαση λοιπόν θα δίνεται στα ζητήματα της ακρίβειας και της αποδόμησης του αφηγήματος Μητσοτάκη περί «πτώσης των τιμών», ιδίως όταν τα στοιχεία δείχνουν υπέρ-τετραπαλασιασμό. Επίσης στα θέματα που αφορούν την κατάσταση που βρίσκεται το Εθνική Σύστημα Υγείας που η υπεράσπισή του παραμένει εμβληματική θέση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα στα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη όπου η κυβέρνηση καταγράφει συνεχείς αποτυχίες παρότι υπήρξε ζήτημα το οποίο είχε «κάνει σημαία».

Ενδεικτική ως προς αυτά ήταν άλλωστε και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη κατά την επίσκεψή του στην Βαρβάκειο. Επισήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την αγορά του Ρέντη, μας περιέγραψε πόσο καλά τα πάει με την ακρίβεια. Το πόσο καλά τα πάει, το βιώνει στην τσέπη του ο ελληνικός λαός.

Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά. Τον Μάρτιο, όπως θα δείτε, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα ήταν υπερτετραπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ακρίβεια, το κόστος στέγασης και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπονομεύουν  την καθημερινότητα του ελληνικού λαού.

Γι’ αυτό, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν κρίνεται η πολιτική σταθερότητα. Κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία, που περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Γι’ αυτό ζητώ να μας στηρίξουν. Να μας δείξουν την εμπιστοσύνη τους για να έχουν την επόμενη ημέρα ισχυρή, αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση που θα κάνει τη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει τροπάριο και να κοιτάξει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών».

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ EUROKINISSI

Αντιπολίτευση ουσίας

Στο πεδίο αυτό θεωρούν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι έχουν αβαντάζ τόσο έναντι της κυβέρνησης την οποία «στριμώχνουν» με έναν συνδυασμό πολιτικών πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων προτάσεων, όσο και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως έχει μέχρι στιγμής να επιδείξει τα στοιχεία μίας ουσιαστικής αλλά και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης που παράγει εκτός από πολιτικό λόγο και απτά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα θεωρεί τις περιπτώσεις που πιέζοντας «τράβηξε» την κυβέρνηση στο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα σε σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την Golden Visa και την αύξηση των συντελεστών ώστε να περιοριστεί ο αφελληνισμός στον χώρο της κατοικίας. Θυμίζουμε πως το ζήτημα αυτό συστηματικά «πήρε πάνω του» ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επίσης στην Χαριλάου Τρικούπη μνημονεύουν την πρόσφατη πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στο κοινοβούλιο. Μια κίνηση που κάποιοι εκτιμούσαν πώς δεν θα έχει νόημα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προέβλεπε ότι θα οδηγήσει σε «κοκορομαχία». Παρόλα αυτά η πρωτοβουλία αυτή στοίχισε …πολύ ακριβά στο Μέγαρο Μαξίμου αφού υποχρεώθηκε να αποπέμψει δύο υπουργούς Επικρατείας και στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην βάση αυτή το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί δυναμικά τις επόμενες εβδομάδες, στηριζόμενο στην υψηλή συσπείρωση την οποία φαίνεται να διαθέτει με κεντρικό στόχο αυτή να εκφραστεί και στην κάλπη. Καλώντας τους ψηφοφόρους να το στηρίξουν για λόγους ουσίας και με την προσδοκία μιας «αναβαπισμένης» παρουσίας που θα είναι ένα ακόμη βήμα ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα