Η Τουρκία τορπιλίζει ξανά στο Καστελόριζο τις διερευνητικές 

Η Τουρκία τορπιλίζει ξανά στο Καστελόριζο τις διερευνητικές 
Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη Turkish Foreign Ministry/Handout/Anadolu via Getty Images

Πρωτοφανής ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας σε Ελλάδα, Ισραήλ, ΕΕ πριν τον 62ο γύρο διερευνητικών στην Αθήνα. Χαμηλές προσδοκίες από τις συζητήσεις.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει σήμερα (άρχισε στις 10:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας) ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας στην Αθήνα, η Άγκυρα έχει ήδη τορπιλίσει τη διαδικασία βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς εκ των προτέρων στο τραπέζι θέμα Καστελόριζου.

Η Τουρκία χθες προχώρησε σε μία πρωτοφανή κίνηση: Κάλεσε με ρηματική διακοίνωση την Αθήνα, το Ισραήλ και την ΕΕ να ζητήσουν… άδεια για την ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Η Άγκυρα υποστηρίζει ειδικότερα ότι το δίκτυο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης περνά από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της.

Από την ελληνική πλευρά δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίσημη αντίδραση, καθώς η Αθήνα τουλάχιστον κρατά χαμηλούς τόνους. Σημειωτέον ότι η Τουρκία δεν έχει προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη Λευκωσία, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και εν τω μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις στην ελληνική πλευρά ότι το Κάιρο δε συζητά με την Άγκυρα για ΑΟΖ, η Αίγυπτος διά δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στο πρακτορείο Reuters παραδέχθηκε ότι υπήρξαν επαφές με την Τουρκία, δηλώνοντας πάντως ότι αναμένει από την τουρκική πλευρά πράξεις και όχι λόγια για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να συνεχίσει την πάγια αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Καστελόριζου, το οποίο εμποδίζει την “έξοδο” της στην Ανατολική Μεσόγειο και να “χωρίσει” τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι σε προκήρυξη του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων για την εκμετάλλευση οικοπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο, ακολουθούνταν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και το οποίο ακολουθούσε τα νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σημειωτέον πως ο 28ος μεσημβρινός τέμνει τη Ρόδο περίπου στη μέση, και σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται η έκταση νότια του Καστελόριζου.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία χρησιμοποιεί ξανά το προσφυγικό με τη βοήθεια της Γερμανίας. Το Βερολίνο ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες δημοσίευμα της Handelsblatt για διαπραγματεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης με την Άγκυρα “πίσω από την πλάτη” της Αθήνας. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι “είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας”. Το σκεπτικό της Γερμανίας είναι ότι εάν δημιουργηθούν καλές συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, δεν θα έχουν λόγο να έρθουν πλέον στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα