Η WWF για τους 'μεγαλοκαρχαρίες' του Καμμένου: Ντροπιαστική εικόνα, δεν δείχνει καμία γενναιότητα

Η WWF για τους 'μεγαλοκαρχαρίες' του Καμμένου: Ντροπιαστική εικόνα, δεν δείχνει καμία γενναιότητα

Τι απαντά η WWF στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με αφορμή τη φωτογραφία που "ανέβασε" στο Twitter με νεκρό καρχαρία. Απερίφραστη καταδίκη της "εικόνας ενός υπουργού, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου"

Στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, απαντά η WWF, με αφορμή την ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, φωτογραφίας με καρχαρία που έχουν πιάσει δύο άνδρες, συνοδευόμενη από το σχόλιο "Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες".

Η Οργάνωση με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της, σημειώνει πως ο καρχαρίας δίπλα στον οποίο "ποζάρει" ο υπουργός, είναι ένα από τα πιο κυνηγημένα είδη καρχαρία στην Ελλάδα, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους.

Ολόκληρη η απάντηση της WWF στον Πάνο Καμμένο:

Σχετικά με τον "μεγαλοκαρχαρία" του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου

"Σε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάνει λογοπαίγνιο με σκοτωμένο «μεγαλοκαρχαρία» που κρατάει επιδεικτικά από το στόμα. Στο συγκεκριμένο τουίτ, ο υπουργός γράφει «Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες..."

Σχετικά με τον σκοτωμένο καρχαρία, διευκρινίζουμε ότι,

Πρόκειται για τον εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus), έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους.

Η αλιεία του εξαβράγχιου απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το προεδρικό διάταγμα 67/1981.

Το WWF Ελλάς εδώ και χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από τους πιο κυνηγημένους κυνηγούς των θαλασσών μας: τους καρχαρίες.

Η εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου είναι ντροπιαστική και δεν δείχνει καμία γενναιότητα. Άσχετα από το εάν η θανάτωση του καρχαρία προήλθε από ακούσια παγίδευσή του στα στατικά δίχτυα ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια, η φωτογραφία δείχνει μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής.

Το WWF Ελλάς καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου".

Σχολιάζοντας την ανάρτηση του Πάνου Καμμένου, ο σκιτσογράφος John Antόno, δημοσίευσε στο προφίλ του στο facebook αυτό το σκίτσο, το οποίο αναδημοσιεύτηκε στο twitter από χρήστες, με όχι και τόσο κολακευτικούς (για τον υπουργό) χαρακτηρισμούς.

Η WWF για τους 'μεγαλοκαρχαρίες' του Καμμένου: Ντροπιαστική εικόνα, δεν δείχνει καμία γενναιότητα

Το Ποτάμι αντέδρασε με ερώτηση στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας

"Το είπε και το έκανε ο κ. Καμμένος, τελειώνει με τους «μεγαλοκαρχαρίες», μόνο που το συγκεκριμένο είδος εξαβράγχιου καρχαρία (Hexanchus griseus), σύμφωνα με την WWF Ελλάς, προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και απαγορεύεται η αλιεία του. Πρόκειται για έναν από τους πιο κυνηγημένους καρχαρίες στην Ελλάδα, χωρίς να έχει καταγραφεί παγκοσμίως ούτε μία απρόκλητη επίθεση σε άνθρωπο", αναφέρει το Ποτάμι για τη φωτογραφία.

Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ζητά να μάθει, αν ισχύουν τα όσα παραθέτει στην ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς για τον συγκεκριμένο καρχαρία, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο υπουργός.

Επίσης, διερωτάται αν έχουν διερευνηθεί οι συνθήκες θανάτωσης του προστατευόμενου είδους και το ενδεχόμενο οι εικονιζόμενοι να έχουν παραβεί τη νομοθεσία για την προστασία του.

Τέλος, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί φτηνή μικροκομματική προβολή, ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει αν η κυβέρνηση καταδικάζει την απερίσκεπτη εκμετάλλευση του ευαίσθητου αυτού θέματος από τον κ. Καμμένο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος ανάρτησε στις 09.01.2016 στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφία μαζί με έναν σκοτωμένο «μεγαλοκαρχαρία», εμφανιζόμενος μαζί με την παρέα του ως μεγαλοψαράδες, αφήνοντας πολιτικά υπονοούμενα και παραλληλισμούς με το σχόλιο «Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες...".

Σύμφωνα ωστόσο με το από 11.01.2016 δελτίο τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς σχετικά με τον σκοτωμένο καρχαρία αναφέρεται ότι πρόκειται για εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus), έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε άνθρωπο και η αλιεία του απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981.

Στην ίδια ανακοίνωση της WWF Ελλάς σωστά επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως του τρόπου που θανατώθηκε ο συγκεκριμένος καρχαρίας, ενέργειες σαν αυτή του κ. Π. Καμμένου για φτηνή μικροκομματική προβολή και εκμετάλλευση θα πρέπει να καταδικάζονται καθώς υποσκάπτουν χρόνιες προσπάθειες για ευαισθητοποίηση της κοινής γύρω από την απειλούμενη θαλάσσια ζωή και δείχνουν μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας των θαλασσών μας. Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει μια σειρά εύλογων ερωτημάτων και ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, εάν:

1. Ισχύουν αυτά που παραθέτει στην ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για τον συγκεκριμένο καρχαρία με τον οποίο έχει φωτογραφηθεί ο υπουργός κ. Π. Καμμένος;

2. Έχετε διερευνήσει τις συνθήκες θανάτωσης του προστατευόμενου είδους και το ενδεχόμενο οι εμφανιζόμενοι στην φωτογραφία να έχουν παραβεί τη νομοθεσία για τη προστασία του;

3. Καταδικάζετε την απερίσκεπτη μικροπολιτική εκμετάλλευση του ευαίσθητου αυτού θέματος από τον κ. Π. Καμμένο;

SHARE:

24Media Network