Η χειμερινή εξόρμηση του Ανδρουλάκη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης SOOC

Μία ακόμη βδομάδα κατάθεσης προτάσεων του ΠΑΣΟΚ:  Για το ιδιωτικό χρέος, το σύστημα υγείας αλλά και το Δάσος της Δαδιάς. Σε ειδικές ημερίδες και εκδηλώσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη θα μιλήσει  πρόεδρος του κόμματος.

Αναζωογονητική φαίνεται πώς είναι για τον, Νίκο Ανδρουλάκη η διαφαινόμενη έλευση του …κρύου, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για αυτή την εβδομάδα έχει ετοιμάσει «χειμερινή εξόρμηση» αναδεικνύοντας τις θέσεις του κόμματος σε κρίσιμους τομείς όπως το ιδιωτικό χρέος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και την «πράσινη ατζέντα».

Η (δημοσκοπική) παγίωση του ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση σε συνδυασμό ύστερα από τα επιτυχή αποτελέσματα στις αυτό-διοικητικές εκλογές «επιβεβαιώνουν» στην Χαριλάου Τρικούπη την επιλογή της άσκησης προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι λοιπόν ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αφού την προηγούμενη εβδομάδα «σήκωσε τους τόνους», στην Βουλη, απέναντι στην κυβέρνηση. Καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΙ έχει ήδη καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ενώ με αφορμή την πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την προηγούμενη Τετάρτη κατέθεσε την θέση για ένα ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Το ιδιωτικό χρέος

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως επιλέγει το φλέγον ζήτημα του ιδιωτικού χρέους για την πλέον σημαντική πολιτική του παρέμβαση αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται να γίνει αύριο Τρίτη στις 10 το πρωί, σε ειδική εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Εκεί θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος αλλά και σημαντικές προσωπικότητες με γνώση του αντικειμένου.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παρουσιαστούν κωδικοποιημένες οι προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα αυτό και ήδη έχει λάβει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εξής;

  • Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30%, εφ’όσον τηρείται η ρύθμιση. Μια πρόταση που – όπως επισημαίνει- θα φέρει έσοδα στο δημόσιο μια και θα επιλεγεί από περισσότερους.
  • Επαναφορά του Ν.3869/2010 (ο γνωστός ως «Νόμος Κατσέλη») με  επικαιροποιημένα κριτήρια είτε αφορούν το εισόδημα είτε την αξία της ακίνητης περιούσιας. Μέτρο που θα ενισχύσει τους πραγματικά ευάλωτους
  • Βιώσιμες ρυθμίσεις για τα δάνεια με εξάντληση των 240 δόσεων που προβλέπει η νομοθεσία μαζί με τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας από τις τράπεζες και τα  funds, που θα ελέγχεται από ανεξάρτητες αρχές. Όπως επίσης και το να γίνεται υποχρεωτικά πρόταση ρύθμισης στους οφειλέτες πριν την μεταβίβαση δανείων από τράπεζες σε servicers.
  • Προστασία ως και του 50% της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση
  • Ειδικές ρυθμίσεις τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ως μέτρο απεγκλωβισμού περίπου 80.000 δανειοληπτών που είναι συνεπείς.

Όπως προαναφέραμε για τα θέματα αυτά το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει στην Βουλή προτάσεις νόμου ή τροπολογίες που στο σύνολό τους έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Υγεία  και Δάσος της Δαδιάς

Την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να βρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, προκειμένου να μιλήσει σε ημερίδα σχετικά με τα ζητήματα της υγείας. Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ στο νησί.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στην εκδήλωση αυτή η εισήγηση που θα κάνει ο Άγις Τσούρος, πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγητής στα πανεπιστήμια Imperial College London και Πανεπιστημίου του Durham. Αντικείμενο θα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας. Θα μιλήσουν επίσης οι γιατροί του ΕΣΥ Νίκος Τσακουντακης, Νίκος Ανδρουλάκης (σ.σ συνωνυμία) και η Κατερίνα Κουτσογιάννη αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Επίσης την ερχόμενη Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να μετάσχει σε ειδικό θεματικό συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με αντικείμενο μια πολιτική αναζωογόνησης του Δάσους της Δαδιάς. Τον πράσινο πνεύμονα της χώρας που επλήγη από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.

Να σημειώσουμε τέλος πως σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραβρεθεί στην 7η απονομή των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», που διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα