Οι 9 προτάσεις Ανδρουλάκη για το δημογραφικό

Διαβάζεται σε 4'
Οι 9 προτάσεις Ανδρουλάκη για το δημογραφικό

Τακτική… αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ σε μια πορεία επιβεβαίωσης των δημοσκοπήσεων που το θέλουν στην 2η θέση. Καταθέτει κυβερνητικές προτάσεις με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Συμπεριφορά …αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως θα έχει εφεξής των ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιβεβαιώσει στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου (Ευρω-εκλογές) την δημοσκοπική εικόνα που το θέλει δεύτερη πολιτική δύναμη μετά από 11 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτή η χθεσινή πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο 9 συγκεκριμένες – κυβερνητικού χαρακτήρα- προτάσεις για το δημογραφικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε «δυνατά» την εβδομάδα υλοποιώντας την κατεύθυνση που ο ίδιος «έδωσε» στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο τονίζοντας πως στρατηγικός στόχος είναι μια «ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση».

Οι 9 προτάσεις

Οι 9 προτάσεις που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κωδικοποιούνται ως εξής:

  • Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας
  • Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση και κατάργηση της golden visa
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών για οικογένειες με παιδιά
  • Καθολική πρόσβαση σε παιδικούς & βρεφονηπιακούς σταθμούς
  •  Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί (και ως την ηλικία των 3 ετών)
  • Καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού
  • Οι τρίτεκνοι να αποκτήσουν τα δικαιώματα των πολύτεκνων
  • Παρεμβάσεις υπέρ της εργαζόμενης μητέρας
  • Επίδομα μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και το σκεπτικό με βάση το οποίο τις ανέπτυξε. Τονίζοντας πως η υλοποίησή τους προϋποθέτει μια κυβερνητική αντίληψη αποφασιστικής κρατικής παρέμβασης παράλληλα με την αξιοποίηση των πολιτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία στην Ευρώπη.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην αντίληψη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανάσχεση των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων «το κράτος έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει: να αντιστρέψει αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Απαιτείται μία ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση η οποία θα διευκολύνει τους νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν την οικογένειά τους».

Τόνισε επίσης ότι «επιμένουμε στη φορολογική δικαιοσύνη ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις οικογένειες με παιδιά.  Στη χώρα μας οι φορολογικοί συντελεστές μεταξύ οικογενειών με παιδιά και χωρίς, διαφέρουν μόλις κατά 3 μονάδες, όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία υπερβαίνουν τις 10 και στην Ιρλανδία τις 14».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το πολύπλοκο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Επισήμανε πως «για εμάς είναι προτεραιότητα να τεθούν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση στα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και η κατάργηση της golden visa. Το εφάρμοσαν ήδη η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και το μέτρο συζητά η Ισπανία. Πλέον η golden visa λειτουργεί εις βάρος των πιο αδύναμων Ελλήνων».

Λογική αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ανάδειξης εφαρμόσιμων πολιτικών προτάσεων ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ουσιαστικά ανακοινώσει και στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. «Προχωράμε λοιπόν. Με συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα θέματα» σημείωσε τονίζοντας πως «ακούμε τους πολίτες, ακούμε τους ειδικούς και καταθέτουμε εμπεριστατωμένες λύσεις για να κάνουμε επιτέλους το κράτος αποτελεσματικότερο, να μπορεί το ελληνικό κράτος να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και επάρκειας, κάνοντας τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

Αυτά εντός την συνολικής στρατηγικής θέασης των πολιτικών εξελίξεων. Ιδίως μετά την «σειρά» δημοσκοπήσεων από διαφορετικές εταιρίες που δείχνει το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται ήδη στην δεύτερη θέση και να συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά από κάθε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι πως η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, αν και δίχως εξάρσεις, είναι συνεχής.

Όπως αποτίμησε την ΚΠΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης πλέον «ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος. Γι’ αυτό καλώ κάθε πολίτη, κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο, γιατί αυτός είναι ο μεγάλος στρατηγικός στόχος». Ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει στόχο απλά να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο. Να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και να γυρίσει ο τόπος σελίδα».

Ειδικά για τις δημοσκοπήσεις επισήμανε πως «μετά από 11 χρόνια το κόμμα μας καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις. Όμως, οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δεν μαζεύουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Εμείς είμαστε εδώ για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα