Ηλιόπουλος: Αυξήσεις στους μισθούς και όχι απλήρωτες υπερωρίες

Ηλιόπουλος: Αυξήσεις στους μισθούς και όχι απλήρωτες υπερωρίες
Ο Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το εργασιακό άσκησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος λέγοντας, μεταξύ άλλων, οτι  "η δήθεν ανάκαμψη θα είναι ανάκαμψη για τους λίγους".

«Αυξήσεις στους μισθούς και όχι απλήρωτες υπερωρίες», χρειάζονται η οικονομία και οι εργαζόμενοι, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο «Action24».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μόνο το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «με το νέο εργασιακό σχέδιο που ετοιμάζει, η δήθεν ανάκαμψη θα είναι ανάκαμψη για τους λίγους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία θα έχουμε περισσότερες απολύσεις, σπαστή 4ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και απλήρωτα 10ωρα, που σημαίνει μειώσεις στους μισθούς, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μείωση εσόδων για τις ΜμΕ». Πρόσθεσε ότι «ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας και να την υποβαθμίσει συνολικά». Σημείωσε πως «όταν έχεις απαξιώσει με αυτόν τον τρόπο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά φέρνεις τη διευθέτηση χρόνου εργασίας με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρα με την υπόσχεση ενός ρεπό» και πως όλα αυτά «τα συμπληρώνει και ο νέος πτωχευτικός νόμος, που ξεκινά να εφαρμόζεται και θα φέρει πολλούς πλειστηριασμούς». Χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την ψηφιακή κάρτα, ενώ ανέφερε ότι το 2017 που ψηφίστηκε το ψηφιακό ωράριο «υπερδιπλασιάστηκαν οι υπερωρίες που πληρώθηκαν στους εργαζόμενους, και για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας». Όμως αυτά έγιναν, είπε, με μια επιθεώρηση εργασίας που λειτουργούσε, ενώ «τώρα, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς η ψηφιακή δήλωση εργασίας δεν θα έχει αποτελέσματα».

Υπογράμμισε πως «η μάχη για την προστασία της εργασίας δίνεται διαρκώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέσα στην κοινωνία και τους εργασιακούς χώρους, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κάνει κανένα διάλογο με την κοινωνία, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, εμφανίζεται χωρίς αντίλογο». Σχολίασε δε πως θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο ένα debate του κ. Χατζηδάκη με έναν εκπρόσωπο από την αντιπολίτευση.

Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, ανέφερε πως «είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, και κυρίως διαλόγου με την κοινωνία», σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει προκρίνει την αντίθετη μεθοδολογία, χωρίς καθόλου διάλογο». «Στη δική μας λογική κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Γι’ αυτό προτείνουμε ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με στόχο να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που από την κυβέρνηση έχουν συχνά χαρακτηριστεί ως “ζόμπι”», τόνισε. Είπε ότι στα ζητήματα της εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ποντάρει «μονόπλευρα όπως η κυβέρνηση» σε προγράμματα κατάρτισης, αντίθετα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν πολύ υψηλές δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία. «Προτείνουμε πρόγραμμα εργασίας για 50.000 νέους επιστήμονες που θα διαρκεί 24 μήνες, και θα είναι η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα του brain drain».

Ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε την πρόταση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς την κυβέρνηση «να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας, και σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά πρέπει να δράσει ενεργητικά». «Εδώ και πολύ καιρό ακολουθεί, δυστυχώς, τις προκλήσεις και την επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς. Η συζήτηση πρέπει να συνδεθεί με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και με την εκκίνηση ενός διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του Δικαστηρίου της Χάγης», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν διστάζει να προτείνει προωθητικές λύσεις όπως αυτή, και με την ίδια στρατηγική κατάφερε να επιλύσει και ένα μεγάλο αγκάθι μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία μεταξύ άλλων κόντρα στα σχέδια του Ερντογάν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα