ΥΠΕΣ: Τι αναφέρει σχετικά με το πρόστιμο για την υπόθεση Ασημακοπούλου

Διαβάζεται σε 3'
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Εσωτερικών ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Το ΥΠΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων να επιβάλλει πρόστιμο 400.000 στο υπουργείο για την υπόθεση διαρροής των e-mail των αποδήμων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από τη δημοσιοποίηση της απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την υπόθεση της διαρροής των e-mail των απόδημων στην Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, έσπευσε να προχωρήσει σε ανακοίνωση με διευκρινίσεις και επισημάνσεις.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΣ τονίζει πως η λίστα με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Ελλήνων πολιτών δεν είχε σχέση με την επιστολική ψήφο, μια και δημιουργήθηκε οκτώ μήνες πριν τη νομοθέτηση της και όταν η χώρα είχε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Προσθέτει πως, οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν αμέσως με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν τον Ιούνιο του 2023 αρμόδιος για τις εκλογές, καθώς και του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη μη συμμετοχή της Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κλήθηκε να πληρώσει, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, πρόστιμο 40.000 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνονται τα εξής:

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαιώνει ότι η αποστολή προεκλογικού υλικού σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις Ελλήνων πολιτών δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο, αφού αποδείχτηκε ότι η σχετική λίστα είχε δημιουργηθεί στις 8 Ιουνίου 2023 και είχε σταλεί στον Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας στις 23 Ιουνίου 2023, οκτώ δηλαδή μήνες πριν νομοθετηθεί η επιστολική ψήφος και πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν η χώρα είχε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Προφανώς δεν έχει σχέση ούτε με τις εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και 50 χρόνια στη χώρα μας με άψογο τρόπο, υπό την εποπτεία των Δικαστικών Αρχών.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε την απόφαση της να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση, και πολύ γρήγορα ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν τον Ιούνιο του 2023 αρμόδιος για τις εκλογές, καθώς και του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη μη συμμετοχή της εν λόγω ευρωβουλευτού στις Ευρωεκλογές 2024.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσουμε ενδελεχώς την απόφαση της Αρχής, με την οποία συνεργαστήκαμε πλήρως, προκειμένου να αποφασίσουμε τις επόμενες νομικές μας ενέργειες.

Η προσπάθεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών οφείλει να είναι διαρκής, με βάση και τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας. Ακριβώς γι’ αυτό, έχουμε ήδη δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών, με νέα μέτρα προστασίας, όπως η κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων, η κατάρτιση ειδικού, υποχρεωτικού προγράμματος επιμόρφωσης για όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και η δρομολόγηση ειδικής οριζόντιας μελέτης προκειμένου να εξεταστούν οι υφιστάμενες πολιτικές ασφαλείας και να αποτυπωθούν προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση των συστημάτων ασφαλείας και των διαδικασιών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα