Υποκριτική στάση της ΝΔ για τους απόδημους, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Υποκριτική στάση της ΝΔ για τους απόδημους, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ
Την υποκριτική στάση της Ν.Δ για την ψήφο των απόδημων έχει πολλάκις επισημάνει ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο όσων διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συναινέσει στην λογική της «fast track» νομοθέτησης για την ψήφο των απόδημων που επέλεξε η κυβέρνηση η οποία κατέθεσε άλλωστε σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Αυτό αποφάσισε χθες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε με αυτό το αντικείμενο. Εκτιμώντας ότι ουσιαστική η κυβέρνηση σε μία άλλη συγκυρία κοινοβουλευτικών συσχετισμών επιλέγει να φέρει το ίδιο νομοσχέδιο που απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο την Άνοιξη του 2021. Θυμίζουμε ότι αυτού του είδους η νομοθέτηση απαιτεί 200 ψήφους από την Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει και κατά την συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που θα εισηγηθεί το νομοθέτημα ότι δεν είναι αντίθετος στον να ψηφίζουν όσοι κατοικούν στο εξωτερικό. Αντιθέτως είχε υποστηρίξει πως είναι υπέρ του να δοθεί «το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν» μια και «εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Μάλιστα είχε επισημάνει ότι για τον λόγο αυτό έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση το 2019 η οποία «εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες». Μάλιστα η πρόταση αυτή ήταν συμβατή και με τις δημόσιες θέσεις που είχε εκφράσει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης και περιλαμβάνονται σε έκθεσε της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που εκδόθηκε το 2017.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και με το βιαστικό χαρακτήρα που δίνει στην διαδικασία η κυβέρνηση επισημαίνοντας πως για τέτοια ζητήματα που απαιτούν ευρείες πλειοψηφίες πρέπει να υπάρξει προηγούμενος διάλογος και να αναζητηθούν ανάλογες συνθέσεις προτάσεων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό ο νυν πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είχε τοποθετηθεί δημόσια και την Άνοιξη του 2021 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε καταθέσει την πρόταση νόμου που επαναφέρει σήμερα η Ν.Δ. Είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ουσία επέλεξε υποκριτικά να τροποποιήσει την ήδη κατοχυρωμένη ψήφο, που η ίδια σαν κυβέρνηση πρότεινε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα και εκλέγειν αλλά και εκλέγεσθαι, δηλαδή να εκπροσωπούνται ουσιαστικά και έμπρακτα στο ελληνικό κοινοβούλιο και όχι απλώς να χρησιμοποιούνται ως εκλογική βάση για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Για το λόγο αυτό έχει προτείνει, από το 2019 και στη συνταγματική αναθεώρηση και στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, να υπάρχει ειδική ρύθμιση που δημιουργεί εκλογικές περιφέρειες και βουλευτές πραγματικούς εκπροσώπους των αποδήμων και μεταναστών στην Ελληνική Βουλή».

Στην ίδια λογική πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Σωκράτης Φάμελλος ανάφερε πώς στην κυβέρνηση «τους λέμε δώστε λίγο χρόνο να γίνει συζήτηση αλλά η κυβέρνηση τους θέλει μόνο για εκλογικό ακροατήριο. Είναι υποκριτικό να λες μία εβδομάδα διαβούλευση και μετά ψήφιση στη Βουλή»

Τροπολογίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να «ανταπαντήσει» στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την κατάθεση της δικής του πρότασης που ανταποκρίνεται στα παραπάνω.

Παράλληλα όμως θα δώσει έμφαση στο υποκριτικό στοιχείο της κυβερνητικής τακτικής που ενώ προωθεί νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων αρνείται την δυνατότητα ψήφου σε εργαζόμενους που κατοικούν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να μετέχουν στις εκλογές λόγω της εργασίας τους. Κυρίως όταν εργάζονται σε τόπο διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας τους όπως κατά κύριο λόγο συμβαίνει στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Έτσι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει και για τα ζητήματα αυτά συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα