Ψήφο αποδήμων χωρίς κριτήρια και περιορισμούς προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Ψήφο αποδήμων χωρίς κριτήρια και περιορισμούς προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων είπε απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη "εδώ δεν είναι Ευρωβουλή" και προς το ΣΥΡΙΖΑ: "Πήραμε 41%, πήγατε στο 17%"

Με νέες αναφορές στον “πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, κόντρα με το ΠΑΣΟΚ και απαξιωτική συμπεριφορά προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, προαναγγέλοντας μάλιστα νέα ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων.

“Στις αρχές της εβδομάδας φέρνουμε σε δημόσια διαβούλευση ένα νόμο, με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού”, ανακοίνωσε, προαναγγέλοντας ψήφο για όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, όπου και εάν κατοικούν, χωρίς τα κριτήρια και τους περιορισμούς του ισχύοντος νόμου.

“Να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει τελικά μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο αυτό να ψηφιστεί από 300 βουλευτές”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά θα επανακαταθέσει την πρόταση νόμου που είχε προσπαθήσει αρχικά να φέρει το 2019. Τότε το εν λόγω νομοσχέδιο είχαν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, όμως καθώς είχαν συνολικά 190 βουλευτές δεν είχε περάσει, δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο θέμα απαιτούνται 200 ψήφοι. Τώρα όμως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση αθροίζουν 202 βουλευτές, συνεπώς εάν ξαναψηφίσουν, θα θεσμοθετηθεί η ψήφος των αποδήμων χωρίς κριτήρια και περιορισμούς.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση του κ.Μητσοτάκη δημιούργησε ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του, με πολλούς να θεωρούν ότι ένα τουλάχιστον κίνητρο του είναι να ασκήσει πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εξάλλου επικεντρώθηκαν οι πολιτικές επιθέσεις της ομιλίας του, αλλά και να διαμορφώσει ένα τοπίο απόλυτης κυριαρχίας της δεξιάς με το βλέμμα ήδη στις επόμενες κάλπες.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, απαξιωτική συμπεριφορά προς το ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στην κάλπη των διπλών εκλογών εκφράστηκε το αίτημα για καλή κοινοβουλευτική αγωγή, αλλά και αποτελεσματικότητα. Δήλωσε ότι ο ίδιος κατέθεσε “ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δυναμικού εκσυγχρονισμού” ενώ υποστήριξε ότι οι άλλοι αρχηγοί μίλησαν μόνο με συνθήματα.

“Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών. Μακάρι να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις. Σε καθε περίπτωση όμως η εντολή που έχει πάρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές. Δεν τις κρύψαμε προεκλογικά”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα σοβαρό αντίλογο .Για παράδειγμα άκουσα τον κ.Ανδρουλάκη να λέει ότι συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, τη γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη. Ας έρθουμε να συμφωνήσουμε και ποιοι είναι οι δείκτες που πρέπει να παρατηρούμε. Γιατί αν μιλάμε για σύγκλιση κ.Ανδρουλάκη η πρώτη οικονομική ως προς το διαθέσιμο εισόδημα πρέπει να είναι προϊόν ενός γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης”, σημείωσε στη συνέχεια ανοίγοντας “διάλογο” με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε δε μεταξύ άλλων ως ενδείξεις σύγκλισης στην πράσινη μετάβαση και το κράτος δικαίου επικαλούμενος ως προς αυτό την έκθεση της Κομισιόν.

“Να μην αναλωνόμαστε σε συνθήματα ξύλινα που στερούνται τεκμηρίωσης” είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και προσπάθησε να αποδομήσει με οικονομικούς όρους την πρόταση του για κοινωνικές κατοικίες, υπολογίζοντας το κόστος στα 22,5 δισ ευρώ.

Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή. Θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης των επιχειρημάτων. Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες κοστολογημένες προτάσεις”, συνέχισε απευθυνόμενος πάντα στον κ. Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι δεν έχει πολλά να πει για το ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο κ.Φάμελλος επανέλαβε στις προγραμματικές όσα έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση και τρεις μήνες πριν. “Σας διέφυγε κάτι. Έγιναν εκλογές. Πήραμε 41% και πήγατε στο 17%”, είπε ο κ. Μητσοτάκης προς το ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

“Καταλαβαίνω τη σύγχυση και την αναζήτησή προσανατολισμού. Αλλά – το έχω πει και στον κ.Τσίπρα – αντιπολιτευόσαστε ένα σκιάχτρο που δεν υπήρχε, μία κακιά δεξιά από το παρελθόν και ο λαός έβλεπε κάτι άλλο.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα, υποστηρίζοντας ότι κυρίως το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει εικόνα καταστροφής των δημόσιων οικονομικών ενώ ζητά ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να δώσει το ΕΚΑΣ.

“Τι συμβαίνει; Χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν ισχύουν”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ρομφαίες του υπερπατριώτη και η “κεντροδεξιά νέα ΝΔ”

Ο κ. Μητσοτάκης όμως άφησε και μία έμμεση αιχμή για τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και τον Κυριακή Βελόπουλο. Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, σχολίασε ότι “Θα έχει ενδιαφέρον όσοι ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής φορώντας τη ρομφαία του υπερπατριώτη, πως θα τοποθετηθούν απέναντι στον υπεύθυνο πατριωτισμό”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε όμως και για την ακρίβεια. Υποστήριξε ότι παρότι επίμονος στα τρόφιμα ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ. Επανέλαβε επίσης ότι σε χώρες που μείωσαν το ΦΠΑ δεν υπήρξε καμία μείωση τιμών, μόνο δημοσίων εσόδων.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες σε μία εξέλιξη. Να ξέρουμε τι κρατάμε και τι αφήνουμε πίσω μας Αυτή είναι η επιτυχία της κεντροδεξιάς νέας ΝΔ , για αυτό μας στήριξαν οι πολίτες στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου”.

Τόνισε επίσης ότι “κάθε φωνή μπορεί να είναι χρήσιμη, αρκεί να μην είναι δημοκρατικά παράφωνη”, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές στον “πολυδύναμο εκσυγχρονισμό.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα