Ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα

Ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Στην Κουμουνδούρου αναμένουν το στίγμα που θα δώσει ο Πρόεδρος του κόμματος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ώστε να σταματήσουν οι άγονες αντιπαραθέσεις και ο ιδιότυπος εμφύλιος στελεχών για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαστάσεις λαμβάνει στο παρασκήνιο η αντιπαράθεση δυο απόψεων στην Κουμουνδούρου για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές εκφράζονται από τον Γραμματέα της ΚΠΕ Πάνο Σκουρλέτη και τον Τομεάρχη Οικονομίας Νίκο Παππά και άλλα στελέχη, ενώ εντύπωση προκαλεί η “απουσία” από το διάλογο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του επικεφαλής της “Κίνησης 53+” και πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και Τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος.

“Οι ανοιχτές, δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες διαλόγου που έχει εμπεδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απάντηση σε κάθε κακοπροαίρετη προσπάθεια καθορισμού των όρων της αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα για την πορεία του, τον ρόλο του στη νέα πολιτική φάση, τη διεύρυνση και την ισχυροποίησή του, με έμφαση στους μαζικούς χώρους” επεσήμανε ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην τηλεόραση του “Αντένα”, αποστέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος: “Δεν πιστεύουμε σε ένα ακόμα μαζικό μεν, -βεβαίως πρέπει να είναι- αλλά ένα κόμμα οπαδών. Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα και αυτό νομίζω ότι αποτελεί έναν κοινό τόπο”. Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση στον -μέσω ΜΜΕ προς το παρόν- εσωκομματικό διάλογο πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, με συνέντευξή του στο “Έθνος”, και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που κατέθεσε τις δικές του προτάσεις και τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Σκουρλέτης, πάντως, παρασκηνιακά κατηγορείται από στελέχη της πλειοψηφίας ότι “υπονομεύει” -και μάλιστα από τη θέση του Γραμματέα- τη “γραμμή Τσίπρα” για το μετασχηματισμό του κόμματος, “εμποδίζοντας το άνοιγμα”. Παράλληλα, ο Γραμματέας του κόμματος δέχεται από αρθρογραφία “συγκεκριμένων κατευθύνσεων”- όπως συνηθίζουν να λένε στελέχη που γνωρίζουν τις απόψεις του- σφοδρές, ακόμα και προσωπικές επιθέσεις, με τον ίδιο, όπως αποκάλυψε χθες το news24/7, να σκοπεύει να θέσει το θέμα στην πρώτη (και κρίσιμη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ζητώντας προφανώς την στήριξη του θεσμικού οργάνου του κόμματος.

Στο κλίμα αυτό και με δεδομένο το “κενό παρεμβάσεων” που σε μεγάλο βαθμό παρατηρήθηκε το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών, λόγω ίσως και κακού σχεδιασμού παραμονής στελεχών στην Κουμουνδούρου καταλυτική θεωρείται η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανοίξει -έως ένα βαθμό, όπως είναι φυσικό, καθώς θα πρέπει να ακούσει και να λάβει υπόψη του και τις απόψεις των στελεχών του κορυφαίου κομματικού οργάνου- στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Από τη συλλογικότητα, αλλά κυρίως -όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη- την αποφασιστικότητα που θα δείξει, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία ανασυγκρότησης της Κουμουνδούρου, αλλά και το εάν η εσωστρέφεια θα υποκαταστήσει ή και θα υπονομεύσει την διαμόρφωση αντιπολιτευτικής στρατηγικής του κόμματος και, κυρίως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη βάσανο του χρόνου μπορέσει να αρχίσει να διαμορφώνει εναλλακτική πρόταση προς την κυβερνητική γραμμή. Από αυτό, άλλωστε, θα κριθεί και η διαμόρφωση ή όχι σε βάθος χρόνου της επαναδιεκδίκησης της εξουσίας, πολύ περισσότερο καθώς το 31,5% των ψηφοφόρων είναι κατά κοινή ομολογία ένα υψηλό ποσοστό που δίνει ανάσα, αλλά δεν είναι ένα ποσοστό-κατώφλι, με “ιδιοκτησιακή σχέση” από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν είναι για κανένα κόμμα, βεβαίως…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα