Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμες αποφάσεις στην σημερινή συνεδρίαση

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμες αποφάσεις στην σημερινή συνεδρίαση
Την πρώτη μέρα της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να κηρύξει στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Τους όρους ανασύνταξης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου αποφασίζει το κορυφαίο όργανο του κόμματος. Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Κρίσιμη για την περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 το απόγευμα και θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κάνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Παράλληλα υπό την πίεση των ασφυκτικών χρονικών ορίων για την επόμενη κάλπη να εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε να διεκδικηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τα φώτα στρέφονται με πολλαπλό ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη διαδικασία. Εκεί θα καθοριστεί η εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης οι όροι με τους οποίους θα ανασυνταχθεί μετά από ένα εξαιρετικά δυσμενές αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας

O Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως μοναδική προτεραιότητα είναι η εκλογές της 25ης Μαΐου. Καλώντας τα μέλη του κόμματος να αντιδράσουν άμεσα κινητοποιώντας το σύνολο των δυνάμεων τους προκειμένου να υπάρξει ανασύνταξη και διεκδίκηση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Θα επισημάνει ότι η προεκλογική περίοδος «αρχίζει σήμερα» τονίζοντας ότι η μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει την φράση που ακούγεται συχνά από τα στελέχη του κόμματος σχετικά με το ότι «οι κάλπες είναι άδειες» σημειώνοντας τον διαφορετικό χαρακτήρα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης σε σχέση με την προηγούμενη.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επαναφέροντας τα ζητήματα που αναδείχθηκαν και στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Δηλαδή την «αποτυχία της στρατηγικής αναλογικής» που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί έναν θολό μήνυμα ως προς την κυβερνητική προοπτική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί την υφέρπουσα κατάσταση που επικρατούσε στην κοινωνία και δεν αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις. Επίσης θα εστιάσει και σε λάθη και αστοχίες της προεκλογικής καμπάνιας. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει εκ νέου την ευθύνη για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας όμως πως η ανάληψη της ευθύνης αντιστοιχεί με το να βρεθεί επικεφαλής της εκλογικής μάχης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η οξύτητα της κριτικής που θα ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως στο ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους στο προεκλογικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Παρότι θα υπάρξει αναφορά στην στάση τους, πιθανότατα θα επισημάνει ότι βασικός αντίπαλος είναι η Ν.Δ και η πολιτική Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει το αν θα υπάρξει ηγεμονία του δεξιού χώρου. Είναι σαφές πάντως ότι στην προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποφεύγει τις απαντήσεις στις πολιτικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας – παρά το δυσμενές αποτέλεσμα – θα αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που δεν σκοπεύει να απολέσει τον χαρακτήρα ενός κόμματος εξουσίας, έστω με την λογική της προοπτικής. Επίσης θα επισημάνει την ανάγκη η αριστερά να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Ομοθυμία ενόψει κάλπης

Παρά το γεγονός ότι στην δημόσια σφαίρα έχουν καταγραφεί απόψεις σχετικά με την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ανδρέα Ξανθό να σημειώνει ότι δεν αποτελεί «ταμπού» να συζητηθεί το ζήτημα της ηγεσίας, όπως και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα στελέχη του (π.χ κόντρα Δούρου – Παπαδημούλη) οι εκτιμήσεις λένε ότι το κλίμα αυτό δεν θα κυριαρχήσει στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι σαφές ότι από καμία τάση δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας στην παρούσα φάση και οι όποιες τοποθετήσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν αόριστη αναφορά στην μετεκλογική περίοδο.

Παρόλα αυτά ερωτηματικό αποτελεί το αν στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το θέμα των «άμεσων αλλαγών» στις οποίες είχε αναφερθεί ο Αλέξη Τσίπρας στην δήλωσή του αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ομόθυμη η απόφαση η συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του κόμματος να εστιάσει στην ανασύνταξη και την επικείμενη εκλογική μάχη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα