Τι αλλάζει στον ΣΥΡΙΖΑ

Τι αλλάζει στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου για την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου Eurokinissi

Σε γρήγορους ρυθμούς προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας τις προσαρμογές στα μετεκλογικά δεδομένα για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ξεκίνησε από χθες η διαδικασία αποτίμησης του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος και η δρομολόγηση αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Χθες συνεδρίασε εσπευσμένα το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος ενώ αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή. Αντικείμενο η λήψη αποφάσεων για τους όρους και τους στόχους με τους οποίου θα δοθεί η εκλογική μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη πραγματικότητα λειτουργεί «με το πιστόλι στον κρόταφο». Αφού είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν σκοπεύει να απολέσει το «μομέντουμ» της εκλογικής της επικράτησης και οδηγεί με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα στην προεκλογική περίοδο. Αυτό ακριβώς στοιχείο επέδρασε καθοριστικά στο να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι διαφωνίες στις συνεδριάσεις των οργάνων, αφού το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» τον κίνδυνο του να διαγκωνιστούν για «τον χώρο» ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια συρρίκνωσής του.

Παράλληλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται εκτός από το να αποτιμήσει το αποτέλεσμα να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί εφεξής. Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «άμεσες αλλαγές» που πρέπει να γίνουν. Αυτές πάντως δεν φαίνεται να δρομολογούν αλλαγές σε ηγετικό επίπεδο αφού (κατ’ απαίτηση του συνόλου των κορυφαίων στελεχών) εξαρχής ξεκαθαρίστηκε πως θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας που θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες. Παράλληλα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να χειριστεί τις περιστάσεις και να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να αναστραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ κλίμα.

Οι αλλαγές

Πάντως με βάση υφιστάμενα δεδομένα έχουν ήδη δρομολογηθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ 4 συγκεκριμένες αλλαγές. Έτσι λοιπόν αλλάζει:

Ο στόχος των επόμενων εκλογών: Όπως ξεκάθαρα αποτυπώθηκε στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα η εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί αυτόματα την αξιωματική αντιπολίτευση στον εκλογικό στόχο να παραμείνει …αξιωματική αντιπολίτευση. Προσαρμόζεται δηλαδή πλήρως στα μετεκλογικά δεδομένα επιζητώντας να διατηρήσει την αντιπολιτευτική πρωτοκαθεδρία. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως τις επόμενες εβδομάδες δεν θα μιλά για κανενός είδους «κυβέρνηση» αλλά για την ανάγκη να ενισχυθεί προκειμένου να παίξει ανασταλτικό ρόλο στην «γαλάζια» κυριαρχία. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού». Επίσης πρόσθεσε ότι έτερος στόχος είναι «να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου».

Η τακτική της απλής αναλογικής: Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αλλάζει ριζικά η τακτική που ακολούθησε από τον Ιούλιο του 2016 όταν ψήφισε ως εκλογικό νόμο το αναλογικό σύστημα με όριο το 3%, την «απλή αναλογική». Όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα τόσο σε δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, αλλά και στην ανακοίνωσή του Εκτελεστικού Γραφείου η τακτική αυτή αποτιμάται πλέον ως εσφαλμένη. Αρχικά επειδή οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο να δίνει ένα «θολό» μήνυμα περί του πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση σε ένα εκλογικό κοινό που φάνηκε ότι κυριαρχείται από πολιτική «ανασφάλεια» αναζητώντας σαφή τρόπο διακυβέρνησης και σιγουριά. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείται η προτεραιότητα της απλής αναλογικής στην έκφραση της λαϊκής βούλησης. Όμως επισημαίνεται «ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική» ενώ τονίζεται πως υπήρξε απαξίωση της απλής αναλογικής από «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης» που επέλεξαν να κάνουν «μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ρητορική προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Συνακόλουθο των παραπάνω είναι και το ότι αλλάζει η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ προς τα όμορα κόμματα. Με έμφαση κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως στο ΚΚΕ και το Μέρα 25. Τον σχετικό τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας στην δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι». Η κριτική αυτή αναμένεται να ενταθεί κατά την προεκλογική περίοδο αφού στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν ότι αντίστοιχη στάση θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ που από τις πρώτες ώρες μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας διατύπωσε την πρόθεση του να αναδειχθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Τα δημοσκοπικά «στερεότυπα»: Στην πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η φράση «μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ» ιδίως τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για μια διατύπωση που δεν αφορά τους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ή τις εταιρίες δημοσκοπήσεων αλλά κυρίως τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνεδρίαση του οργάνου καταγράφθηκαν σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με το βαθμό «γείωσης» του κόμματος με το τις πραγματικές προθέσεις των ψηφοφόρων που εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ιδίως μάλιστα σε «θέσφατα» που υπήρχαν στις προεκλογικές εκτιμήσεις του κόμματος, όπως για παράδειγμα το ότι είναι κυρίαρχο στις νέες ηλικίες. Πράγμα που με βάση τα στατιστικά δεδομένα των εκλογών δεν αποδείχθηκε αληθές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα