Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4+2 υποψηφιότητες και τα πολιτικά διλήμματα

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4+2 υποψηφιότητες και τα πολιτικά διλήμματα
Οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ INTIME NEWS

Κατά τη διάρκεια της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το "νέο κύμα" έδωσε στίγμα υπέρβασης ενώ καταγράφησαν αποχρώσεις σε ενωτικό κλίμα. Επιμένουν οι αμφισβητίες του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή προέδρου.

Με 4 κατατεθειμένες υποψηφιότητες (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς, Τζουμάκας) και … δύο δυνητικές (Πολάκης, Τεμπονερας), καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής του Επιτροπής και στην πορεία της ανασυγκρότησής του.

Αυτά ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι υποψηφιότητες του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται να «απεικονίζουν» τις αντιθέσεις με τις οποίες πορεύθηκε έως τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αυτή της Έφης Αχτσιόγλου την υπέρβασή τους.

Την ίδια στιγμή ερώτημα αποτελεί το αν θα αμφισβητηθεί με ψηφοφορία στην Κ.Ε η πορεία άμεσης ανάταξης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκπροσωπηθεί με τον νέο/νέα πρόεδρό του στην ΔΕΘ και να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο την «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το χρονοδιάγραμμα

Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, τον ρόλο του «πολιτικού λαγού» φαίνεται πώς ανέλαβε ο Παύλος Πολακης που τελικά δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Προκειμένου να το κάνει έθεσε ως όρο το να μεταφερθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Επίσης με τις δηλώσεις του απαξίωσε την διαδικασία ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «καλλιστεία», ο οποίος στηλιτεύθηκε ως «σεξιστικός» σε πολλές ομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Π. Πολάκης με την θέση του αυτή συνταυτίστηκε με τον Διονύση Τεμπονέρα που εξαρχής έχει ζητήσει συνεδριακές διαδικασίες το Φθινόπωρο ώστε να είναι υποψήφιος.

Τις προηγούμενες ημέρες ανάλογες θέσεις είχε εκφράσει και ο Νίκος Παππάς, που όμως δεν έθεσε στην συνεδρίαση ένα τέτοιο ή ανάλογο αίτημα. Εξαιτίας κυρίως του ότι δεν φαίνεται να συσπειρώνει καν την τάση της Κινησης Μελών από την οποία προέρχεται.

Αναφανδόν υπέρ της αναβολής των διαδικασιών είναι ο Χρήστος Σπίρτζης. Ένα στέλεχος που πλέον αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά σχεδόν από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μάλιστα μετά την πρόταση που κατέθεσε ώστε οι υποψήφιοι να συστήσουν μία άτυπη επιτροπή που θα αποφασίσει τους υποψήφιους για Περιφέρειες και Δήμους. Θέση που θεωρείται «μη σοβαρή» σχεδόν από όλες τις πλευρές ενώ αποτιμάται ως σαφή προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών μια και ο ίδιος ο Χρ.Σπίρτζης ήταν αρμόδιος για την αυτόδιοικητική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα ζητήματα που αφορούν τον χρονοδιάγραμμα που εισηγείται η Π.Γ το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως αύριο Κυριακή. Αν και η τάση που διαβλέπεται στην Κ.Ε είναι συντριπτικά υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης.

Οι πολιτικές θέσεις

Στο πολιτικό επίπεδο τώρα με τις ομιλίες – πλατφόρμες των υποψηφίων έγιναν σαφώς πιο διακριτά τα «πολιτικά ρεύματα» που διεκδικούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου ανέδειξε το σύνολο της πολιτικής της πρότασης για το «σήμερα» και το «αύριο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προοπτική της διεκδίκησης της διακυβέρνησης της χώρας. Κομβικό στοιχείο της θέσης της ήταν πως η πολιτικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κινηθούν γύρω από το -«λανθασμένο» όπως το χαρακτήρισε – δίπολο του «αριστερά ή κέντρο».

Εστιάζοντας στο πώς ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει μια προοδευτική – δημοκρατική πλειοψηφία. Στην βάση αυτή επισήμανε πως το κόμμα πρέπει να γίνει πιο «μεθοδικό» και να αξιοποιήσει την «συλλογική του ευφυϊά» για την διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων που θα απαντούν στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στην τηλεοπτική της δήλωση η Εφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε θετικά στο γεγονός των πολλών υποψηφιοτήτων επισημαίνοντας ότι λειτουργούν στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας έτσι σαφή ενωτική διάθεση.

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση φαίνεται να βασίζεται η πλατφόρμα που «κατέβασε» ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός εστίασε στον κίνδυνο «επιστροφής» στην ριζοσπαστική αριστερά ενώ ζήτησε να λειτουργήσει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ σε «καθεστώς ενισχυμένης αναλογικής». Πράγμα που όπως επισήμανε απαιτεί ευρεία συσπείρωση δυνάμεων από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του πατριωτισμού εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να παραδοθεί σε άλλες δυνάμεις.

Στην φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα της αριστεράς έδωσε έμφαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τονίζοντας ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε μεγάλα κοινωνικά ακροατήρια. Τόνισε την ανάγκη το κόμμα να έχει μία «σταθερή και αξιόπιστη» ταυτότητα όπως και «σαφείς και γνωστές» προτεραιότητες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα