Και ποιος θα κρατάει το φανάρι στην Γερμανία;

Και ποιος θα κρατάει το φανάρι στην Γερμανία;
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου

Ο Οργανωτικός Γραμματέας των Οικολόγων Πράσινων, Ηλίας Παπαθεοδώρου προσεγγίζει τα πρώτα ζητήματα που ανακύπτουν μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας για νέα κυβέρνηση στη Γερμανία από τα κόμμα που συνθέτουν το συνασπισμό φανάρι.

Συζητώντας πρόσφατα για τη νέα κυβέρνηση φανάρι στη Γερμανία μου ετέθη η ακόλουθη πολιτική ερώτηση, τελικά ποιος θα κρατάει το φανάρι στην Γερμανία; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία ονομάζεται φανάρι από τα χρώματα των κομμάτων που την απαρτίζουν. Κόκκινο οι Σοσιαλδημοκράτες, πράσινο οι Πράσινοι και κίτρινο οι (νέο) Φιλελεύθεροι. Από τις αρχηγικές θέσεις, την καγκελαρία θα την αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες και την αντι-Καγκελαρία οι Πράσινοι.

Οι Πράσινοι έχουν καταγράψει και μια επιτυχία που έχει περάσει σχετικά απαρατήρητη, θα επιλέξουν και τον επόμενο Γερμανό επίτροπο στην ΕΕ. Όσον αφορά στα υπουργεία, υπάρχει ισορροπία στην ανάληψη των θέσεων: έξι οι Σοσιαλδημοκράτες, πέντε οι Πράσινοι και τέσσερα οι (νέο) Φιλελεύθεροι. Οι τελευταίοι αναλαμβάνουν το υπουργείο οικονομικών και ως εκ τούτου θα κρατάνε το φανάρι της οικονομικής πολιτικής.

Οι Πράσινοι όπως αναμενόταν έλαβαν το υπέρ-υπουργείο οικονομίας, κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος με στόχο την μεταστροφή της Γερμανικής οικονομίας σε κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2045, όπως και το εξωτερικών.

Τέλος, οι Σοσιαλδημοκράτες αναλαμβάνουν τα σημαντικά υπουργεία που σχετίζονται με την λειτουργία της κοινωνίας και την κοινωνική πολιτική, δηλαδή: Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας κ.τ.λ. Έτσι και τα τρία κόμματα θα ελέγχουν πεδία στα οποία έχτισαν την προεκλογικής τους στρατηγική και -ίσως σημαντικότερο- στα οποία οι Γερμανοί πολίτες πιστεύουν στην ικανότητα τους να φέρουν σε πέρας το έργο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες την κοινωνική πολιτική, οι Πράσινοι τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την εξωτερική πολιτική και οι (νέο) Φιλελεύθεροι τα οικονομικά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το μπόνους για τους Πράσινους είναι η αντι-Καγκελαρία που θα την αναλάβει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ όπως είχε προ-συμφωνηθεί με την Ανναλένα Μπέρμποκ. Στην ερώτηση λοιπόν «ποιος θα κρατάει το φανάρι στην Γερμανική κυβέρνηση;», η απάντηση είναι όλοι από λίγο ή τρία φανάρια.

Οι τρεις εταίροι γνώριζαν εξαρχής πως έπρεπε να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν το κοινό πρόγραμμα, αλλά και το κυβερνητικό σχήμα πριν τις 6 Δεκεμβρίου. Τους ένωσε ο κοινός στόχος, να μην είναι οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες κυβερνητικός εταίρος για πρώτη φόρα μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ. Πάνω από 300 άνθρωποι σε 22 διαφορετικές θεματικές ομάδες εργάστηκαν για την παραγωγή του κοινού κυβερνητικού προγράμματος των 178 σελίδων.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Τολμώ περισσότερη πρόοδο – Συμμαχία για την Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Βιωσιμότητα» έχει εφτά βασικά κεφάλαια και καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση συνασπισμού.

Όταν το διαβάσει κανείς είναι σαφές πως όλοι έβαλαν νερό στο κρασί τους αφού όλοι είχαν συναποφασίσει να συνεργαστούν για την επίτευξη του κοινού στόχου. Άρχισαν τις διαπραγματεύσεις θέτοντας εξαρχής τις κόκκινες γραμμές τους (και κάποιοι αναλυτές πίστευαν πως ίσως κατέρρεαν λόγω αυτών) και αφού συμφώνησαν σε αυτές προχώρησαν στη δημιουργία του προγράμματος.

Με αυτό τον τρόπο διασφάλισαν όχι μόνο ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις αλλά και την σταθερότητα της συνεργασίας που είναι ένα κύριο σημείο για την επιτυχία μιας κυβέρνησης τριών εταίρων από διαφορετικά ιδεολογικά πεδία. Δεν ασχολήθηκαν μόνο με το ποιος θα «κρατάει το φανάρι», αλλά με το να διασφαλίσουν όσο γίνεται πως το φανάρι θα προστατευτεί και δεν θα σβήσει στην πρώτη καταιγίδα.

Κατανοούν πως εάν θέλουν να έχουν όλοι τους πολιτικό μέλλον, πρέπει να εργαστούν μαζί για να λάμψει το φανάρι όσο μπορεί. Επόμενο βήμα η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου. Σοσιαλδημοκράτες και (νέο) Φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι, οι Πράσινοι έχουν εσωτερικές εντάσεις αλλά δεν έχουν χρόνο για πολλές συζητήσεις. Η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί άμεσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα