Καλαματιανός για τις φωτιές: “Αδιανόητο να εμφανίζεται η καταστροφή ως κανο​νικότητα”

Καλαματιανός για τις φωτιές: “Αδιανόητο να εμφανίζεται η καταστροφή ως κανο​νικότητα”
Ο Διονύσης Καλαματιανός Eurokinissi

"Για μια ακόμα φορά οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για καύσωνα, για ανέμους που θα ξεκινούσαν από την Κυριακή και για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία. Η κυβέρνηση, όμως, απέτυχε ξανά να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο" τονίζει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η κυβέρνηση δεν παίρνει μαθήματα από το παρελθόν, ούτε βάζει σε προτεραιότητα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» τόνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη (18/07) ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός.

«Για μια ακόμα φορά οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για καύσωνα, για ανέμους που θα ξεκινούσαν από την Κυριακή και για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία. Η κυβέρνηση, όμως, απέτυχε ξανά να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι καταστροφές σε σπίτια, σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον. Βεβαίως, η κλιματική κρίση είναι παρούσα, το ζήτημα, όμως, είναι τι κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Πάτρας»

Όπως ανέφερε, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ευθύνες για την έλλειψη πρόληψης, ειδικότερα για την έλλειψη επαρκών επιχειρησιακών μέσων και υποδομών, σύγχρονου εξοπλισμού και καθαρισμού της βιομάζας και προετοιμασίας του επιχειρησιακού συντονισμού.

Παράλληλα, σημείωσε πως αν και ο πρωθυπουργός μίλησε για αποζημιώσεις, υπάρχει η κακή πρόσφατη εμπειρία από τις πυρκαγιές του 2021 στην Ηλεία, στην Αττική και στην Εύβοια: «Δυστυχώς, δεν έχουν αποκατασταθεί όσοι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι αποζημιώσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις ζημιές και το οικονομικό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πληττόμενοι συμπολίτες μας, ενώ υπάρχουν και οι χρονοβόρες διαδικασίες. Επομένως, πριν μιλήσει κάποιος για αποζημιώσεις, θα πρέπει να δώσει έμφαση στα ζητήματα της πρόληψης, της προετοιμασίας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας, του σχεδιασμού και της ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, υπάρχουν τεράστια κενά στο Σώμα, περίπου 3.600 κενές οργανικές θέσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πυροσβέστες -μόνιμοι, εθελοντές και πενταετούς θητείας- δίνουν σκληρή μάχη κάθε φορά με τις φλόγες, χρειάζεται, όμως, μια διαφορετική προσέγγιση, ένας άλλος σχεδιασμός που, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν υλοποιεί»

Ο κ. Καλαματιανός πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις προτάσεις επιστημόνων και ειδικών για το πως πρέπει να διαρθρώνεται η Υπηρεσία, με ποια επιχειρησιακά σχέδια και μέσα. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αποδεκτή η πρότασή μας.Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπερηφανεύεται πως δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ στους δήμους για καθαρισμούς και για να γίνουν αντιπυρικές ζώνες. Είναι να απορεί κανείς πως αυτό το ποσό μπορεί να θεωρηθεί επαρκές για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης και προετοιμασίας. Επαναλαμβάνω, χρειάζεται διαφορετικός σχεδιασμός και αλλαγή προτεραιοτήτων για να έχουμε αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα μας.»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα