Το “καλάθι” της ΔΕΘ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης με ενδιάμεσο σταθμό τη Χάγη

Το “καλάθι” της ΔΕΘ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης με ενδιάμεσο σταθμό τη Χάγη
Ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων εν όψει της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη και φτιάχνει βαλίτσες για τον επόμενο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας

Στο δρόμο για τη ΔΕΘ μέσω Χάγης: Με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο θα βρεθεί στην Ολλανδία, τρίτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας μετά το Παρίσι και το Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποιος την Παρασκευή είχε συναντήσεις με φορείς στη Θεσσαλονίκη, στις 12 θα υποδεχθεί ειδικότερα στο Μαξίμου ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ, εν όψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Το “καλάθι” της πρώτης ΔΕΘ του κ.Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού αναμένεται να περιλαμβάνει τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και το πακέτο μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων, από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από τα 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020, καθώς και της φορολογίας μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Ειδικά το δεύτερο έχει γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τους εταίρους και σε συνδυασμό με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως η εκχώρηση του ελέγχου ένταξης και υλοποίησης επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα (σε πρώτη φάση στις εμπορικές τράπεζες), αλλά και την ψηφιακή χάρτα ακινήτων ώστε να γνωρίζουν οι επενδυτές τις χρήσεις γης, αποτελούν άλλωστε και επιχειρήματα της Αθήνας στο διάλογο με τους δανειστές, με το βλέμμα πάντα στον τελικό στόχο μείωσης των πρωτογενών από το 2021.

ΔΕΘ όμως χωρίς κοινωνικό προφίλ δε γίνεται και στο Μαξίμου μελετούν ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν, δεδομένου ότι μέτρα όπως η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα έχει κόστος 2 δισ ευρώ, εκ των πραγμάτων πάνε για το 2021- αν και εν προκειμένω το επιχείρημα είναι βεβαίως ότι θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020.

Η υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας Μητσοτάκη για επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από 1.1.2020 μπορεί να είναι ένα από αυτά.

Από το Μαξίμου βέβαια επί του παρόντος αποφεύγουν να περιγράψουν τι θα περιλαμβάνει το καλάθι Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ή να δώσουν το στίγμα της ομιλίας του. Εξάλλου όπως αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τρίτο και τελικό επί του παρόντος σταθμό αύριο τη Χάγη, με στόχο να παρουσιάσει το αφήγημα της κυβέρνησης με έμφαση σε ανάπτυξη- μεταρρυθμίσεις στους εταίρους, να δώσει διαβεβαιώσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και να λειάνει το έδαφος για να τεθεί σε δεύτερο χρόνο το θέμα των πρωτογενών που δεν βρίσκεται όμως επί του παρόντος στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επισκέψεων σε Παρίσι και Βερολίνο και των συναντήσεων Μητσοτάκη με τους δύο μεγάλους “παίκτες” της Ευρώπης, τον Εμμανουέλ Μακρόν και (κυρίως φυσικά) την Ανγκελα Μέρκελ και είναι ευλόγως αισιόδοξοι και για το ταξίδι στην Ολλανδία, μία χώρα που όπως και η Γερμανία πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με τα… απομεινάρια του ελληνικού προγράμματος.

Ενδεχομένως, εκτιμούν ορισμένοι “γαλάζιοι”, η Μέρκελ να έχει τώρα περισσότερο ανάγκη παρά ποτέ να επενδύσει σε ένα ελληνικό success story, ως δικαίωση και της δικής της πολιτικής, μετά και τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βραδεμβούργου όπου η ακροδεξιά, ξενοφοβική και αντιευρωπαϊκή AfD ήρθε δεύτερο κόμμα με εντυπωσιακή άνοδο και στις δύο περιπτώσεις ενώ τα δύο κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, CDU και SPD είδαν σημαντική πτώση στα ποσοστά τους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καγκελάριος στο εσωτερικό της χώρας και της κυβέρνησης της μπορεί να κάνουν πιο λεπτές τις ισορροπίες, αλλά και να ανοίξουν παραθυράκια ευκαιρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα