Κάλεσμα Βενιζέλου στη Γερμανία για "ευελιξία" στην Ευρώπη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ(ΒΟΥΛΗ)-EUROKINISSI--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ(ΒΟΥΛΗ)-EUROKINISSI--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ EUROKINISSI

Τι είπε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλεί τη Γερμανία να δείξει περισσότερη ευελιξία στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν είναι εύκολο για τους Γερμανούς να αποδεχθούν «την ευρωπαϊκή ποικιλομορφία και το δικαίωμα σε άλλες λύσεις» ούτε να εκθειάσουν ορισμένες προσπάθειες της Ελλάδας, όπως «την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή» σημειώνει, στη συνέντευξη προς την κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, που αποδίδεται εν μέρει σε πλάγιο λόγο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιεί τη Γερμανία για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα: «Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, αυτό μπορεί να γίνει μια απειλή για τον Γερμανό φορολογούμενο», τονίζει, καθώς η Ελλάδα έχει μόλις αναλάβει την εξάμηνη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιανουαρίου.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρει, εξάλλου, πως υπάρχει «δυνατότητα και περιθώριο να βελτιωθεί η διάρθρωση των ελληνικών δανείων, παρατείνοντας για παράδειγμα την προθεσμία αποπληρωμής και μειώνοντας τα επιτόκια».

Μιλώντας για την τρόικα, ο υπουργός σημειώνει ότι «αυτήν τη στιγμή, η τρόικα δεν εκπροσωπεί μόνο τους τρεις θεσμούς –ΕΚΤ, Επιτροπή της ΕΕ και το ΔΝΤ– από τους οποίους αποτελείται, αλλά επίσης και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ. Μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει λόγο, ενώ συνήθως (σσ: η φωνή του) ακούγεται για όλα τα θέματα», είπε.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε διαβεβαιώσει πως οι Ευρωπαίοι δεν «θα εγκαταλείψουν» την Ελλάδα, «ανοίγοντας» σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο «την πόρτα σε νέα βοήθεια» και είχε χαρακτηρίσει «μεγάλη ευκαιρία» για τη χώρα την Προεδρία της ΕΕ.

«Η Προεδρία (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) θα δείξει στους Έλληνες ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη», είχε αναφέρει ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενιζέλος, Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βενιζέλος: Το 2014 βγαίνουμε από την κρίση και λαμβάνουμε μέτρα υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Βενιζέλος στην Guardian: Η εξάμηνη προεδρεία θα αποδείξει πως είμαστε κανονική χώρα

SHARE:

24Media Network