Καλογήρου: Δίωξη της δημόσιας κριτικής με τους νέους ποινικούς κώδικες

Καλογήρου: Δίωξη της δημόσιας κριτικής με τους νέους ποινικούς κώδικες
Ο Μιχάλης Καλογήρου. Eurokinissi

Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση για λαϊκισμό από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Δίωξη της δημόσιας κριτικής αλλά και λαϊκίστικη εκμετάλλευση του θεσμού της δικαιοσύνης με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων. Αυτά καταλογίζει στην κυβέρνηση με αφορμή του νέους ποινικούς κώδικες που εισάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφέρεται στους κινδύνους που θα προκύψουν.

Ο Μιχάλης Καλογήρου αναφέρεται ιδιαίτερα στο άρθρο 191 που αφορά την δίωξη σε περιπτώσεις δημοσιευμάτων που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία ή την δημόσια υγεία αναρωτώμενος ρητορικά «πώς μετριέται η «εμπιστοσύνη» του κοινού στην εθνική οικονομία ή στη δημόσια υγεία για να βρεθεί αν και πότε κλονίζεται και μάλιστα από «ψευδείς ειδήσεις». Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 191 θα γίνει το ολισθηρό έδαφος για διώξεις της δημόσιας κριτικής και της ερευνητικής δημοσιογραφίας».

Συνολικά ο πρώην υπουργός ασκεί κριτική στο πνεύμα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνησης τονίζοντας πως «προχωρά στην επιλεκτική αυστηροποίηση ποινών ορισμένων αδικημάτων με βασικό κριτήριο την κοινή γνώμη, προκειμένου να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις ασφάλειας και να καρπωθεί λίγη δημοφιλία. Η οπισθοχώρηση αυτή θα συνοδευτεί από αυτοματισμούς στην επιμέτρηση της ποινής και θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του σωφρονιστικού συστήματος και την εκ νέου επιστροφή, άμεσα ή έμμεσα, στο σύστημα των ανειλικρινών ποινών».

Επισημαίνει παράλληλα ο Μιχάλης Καλογήρου ότι για την διαμόρφωση του νομοσχεδίου δεν υπήρξε «καμία επικοινωνία με τα κόμματα, καμία δημόσια συζήτηση με τους δικηγόρους και τους δικαστές» σε αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωσε το 2019 έγιναν αυτές οι διαβουλεύσεις ενώ «οι Ποινικοί Κώδικες που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2019 ήταν καρποί πολυετών εργασιών στις οποίες συμμετείχαν εμβληματικές φυσιογνωμίες της νομικής κοινότητας».

Κάνοντας ένας πολιτικό σχόλιο, τέλος, τονίζει πως «η Ν.Δ. επένδυσε διαχρονικά στον ποινικό λαϊκισμό, δημιουργώντας τους όρους του αυτο-εγκλωβισμού της. Και αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιο μιας «ποινικής αντι-μεταρρύθμισης», το οποίο θα καταγραφεί ιστορικά ως ακόμα ένα σφοδρό πλήγμα σε βάρος των δικαστικών και σωφρονιστικών θεσμών, της νομικής επιστήμης και εντέλει της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα