Καλός Σαμαρείτης, Κουταλιανός ή Σαμουήλ;

11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γ. Λακόπουλος γράφει για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη

Του Γ. Λακόπουλου

Η καταληκτική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο "προγραμματικό" συνέδριο της ΝΔ ήταν κρεσέντο λαικισμού. Τι άλλο είναι διατυπωσεις , όπως"το παιδί που υποφέρει είναι και δικό μας παιδί, ο άρρωστος πατέρας είναι και δικός μας πατέρας, ο άνεργος της διπλανής πόρτας είναι και δικός μας φίλος";

Που κολλάνε τα … κομμουνιστικά "θα χτίσουμε μια νέα κοινωνία συνεκτική, συντροφική, συμμετοχική"; Είχε από Δερβενάκια, μπουρλοτιέρηδες του Αιγαίου και Κολοκοτρώνη μέχρι… Λεμπιδάκη. Και βρισιές για τους άλλους. "Ανίκανη, ανέντιμη, και ανήθικη κυβέρνηση", "τυχοδιώκτες δήθεν εκφραστές του νέου", "ήρθαν στην εξουσία όντας ήδη διεφθαρμένοι πολιτικά και ηθικά". Πολύ ωραίο στυλ…

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίσθηκε σαν καλός Σαμαρείτης και υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες -στον ανώτατο βαθμό. Θα στήσει τον επίγειο παράδεισο. Αλλά δεν είπε πως. Επανέλαβε βεβαίως το σουξέ του:"Ειμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους φόρους, ξεκινώντας με το φόρο στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ και συνεχίζοντας με τις εργοδοτικές εισφορές". Αλλά χωρίς το ρεφραίν: οι αριθμοί της μείωσης... εξαφανίσθηκαν! Έμεινε μόνο η πολυτραγουδισμένη ατάκα: "Αυτή η δέσμευσή μου είναι αδιαπραγμάτευτη".

Εδώ ο καλός Σαμαρείτης γίνεται Κουταλιανός. Αλλά… μισός! Έλειπε κάτι που είπε δυο μέρες νωρίτερα στον Μαυρίδη του "Φιλελευθέρου": "Οι φόροι θα μειωθούν ανεξαρτήτως της αποδοχής από τους δανειστές του αιτήματός να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ". Κι όμως αυτό-που είναι και το κρίσιμο- στο συνέδριο χάθηκε. Περίεργο; Καθόλου.

Το σλόγκαν "μειώνω φόρους και είμαι ωραίος" δεν περνάει. Από τότε που ο Παπανδρέου πήγε τη χώρα ως πρόβατο επι σφαγή στην τρόικα, για αποφάσεις με συνέπειες στον προϋπολογισμό μιλούν μόνο οι δανειστές. Οπότε αν πράγματι αναλάμβανε πρωθυπουργός ο Κυριάκος θα του έλεγαν: "Μεγάλε αυτά τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε. Κάνε ότι θέλεις αρκεί να βγάζεις πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%".

Ως τώρα είχε ένα μπαλαμούτι :"Θα τους ψήσω να κατεβεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%". Πως κι έτσι; Γιατι "είναι αξιόπιστος". Αλλά στο συνέδριο κάποιοι που νιώθουν του έβαλαν προφανώς πιπέρι στο στόμα : "Αν δείξεις ότι αμφισβητείς τη συμφωνία με τους θεσμούς , θα σε πάρουν με τα λεμόνια". Αρα "κόβω φόρους και πληρώνω από το λιγότερο έλλειμμα" πάπαλα. Ετσι το στρογγύλεψε στο σεμνό: "Δεσμεύομαι προσωπικά για μείωση φόρων".

Τα " θέλουν δεν θέλουν οι δανειστές" , "30% κάτω ο ΕΝΦΙΑ στη διετία" , "φορολογία επιχειρήσεων από 29% σε 20%" και τα τοιούτα, ξεχάσθηκαν στο συνέδριο που έβγαλε το "πρόγραμμα". Αλλιώς θα ήταν σαν να τη βλέπει καλόγηρος Σαμουήλ. Να υπόσχεται Κούγκι- ότι το γλυτώσαμε από τους Συριζαίους. Τι σημαίνει σύγκρουση με τους Ευρωπαίους σε τέτοια θέματα το ξέρουμε από την εποχή που τους έλεγε ανάλογες παλαβομάρες ο Βουραφάκης.

Πάντως και χωρίς το "βέτο" των δανειστών -ήτοι με λιγότερα κατά 1,5% του ΑΕΠ πλεονάσματα -δεν βγαίνει ο λογαριασμός Ακόμη και αν καλυφθεί η απώλεια εσόδων, που θα βρεθούν λεφτά για το υπόλοιπο πρότζεκτ " θα κάνω την Ελλάδα παράδεισο"; Οι "ιδιόκτητες" μεταρρυθμίσεις είναι ανέκδοτο. Το τροπάρι " από τη μείωση των κρατικών δαπανών και της σπατάλης" μάλλον εγκαταλείφθηκε -δεν είπε λέξη. Το συνθηματάκι " από την ανάπτυξη της οικονομίας" δεν λέει: η ανάπτυξη- αν υπάρξει- θέλει χρόνο για να φέρει λεφτά . Δεν εχει εφευρεθεί ακόμη οικονομία που να περιφέρεται με μια τρύπα "να"- με το συμπάθιο. Με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να... καταργήσει πλήρως το δημόσιο για να χρηματοδοτήσει όσα τάζει. Εκτός αν εκει το παει και η "μείωση φόρων" είναι το τυράκι.

Άλλα παράδοξα από το πάρτι; Ο διοργανωτής δεν αναφέρθηκε καν στο χρέος- στο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας δηλαδή. Το ξέχασε, ή περιμένει να το τακτοποιήσει η σημερινή- κακή- κυβέρνηση; Κάποιος να εξηγήσει στους λογογράφους του : αν αντιμετωπιστεί το χρέος , στις εκλογές ο Τσίπρας θα είναι ο πωλών τοις μετρητοίς…

SHARE:

24Media Network