Καμπανάκι Μαξίμου στους υπουργούς μέσω e- mail

Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI

Προειδοποιήσεις στους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υλοποίησης του μνημονίου Δημήτρης Λιάκος, υπενθυμίζοντας τη σχετική εντολή Τσίπρα στο υπουργικό

Αυτήν την φορά οι προειδοποιήσεις ήρθαν με email που απέστειλε προς τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υλοποίησης του μνημονίου, Δημήτρης Λιάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λιάκος ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του να αποστείλει νέα επιστολή προς τα μέλη της κυβέρνησης για να τούς υπενθυμίσει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα επομένως όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαίου.

Κοινώς ζητείται από τους υπουργούς όχι μόνο να επιταχύνουν αλλά να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες του τομέα ευθύνης τους πολύ πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός εξηγεί στους συναδέλφους του από το υπουργικό πως “τώρα τρέχουμε” καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για καθυστερήσεις ή αναβολές. “Χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς. Πρέπει να πάμε σε έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως μάς είπε και ο πρωθυπουργός” αναφέρει στην επιστολή του ο Δημήτρης Λιάκος.

Σημειωτέον πως μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να επισημάνει κυρίως προς τους υπουργούς πως χρειάζεται στοχοπροσήλωση στο θέμα της οικονομίας διότι τα τελευταία μέτρα στον μαραθώνιο είναι τα πιο κρίσιμα. Είχε μάλιστα προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις καλώντας όποιον έχει αντιρρήσεις να τις διατυπώσει άμεσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Λιάκος ζητάει με επιστολή του από τους υπουργούς να πατήσουν γκάζι. Στην πρώτη αξιολόγηση είχε στείλει σχετικό γράμμα σε όλους τους υπουργούς, στην δεύτερη που έκλεισε με πολλούς μήνες καθυστέρηση είχε στείλει τρεις επιστολές και άλλες τρεις στην τρίτη. Αυτό όμως το προειδοποιητικό γράμμα είναι και το πιο καθοριστικό καθώς το μήνυμα του Μαξίμου προς τους υπουργούς είναι “πως θα πρέπει να ξεχάσετε την πιθανότητα να κλείσουν κάποια προαπαιτούμενα τον Ιούλιο, όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα τέλη Μαϊου ή το πολύ πολύ αρχές Ιουνίου”.

Η κυβέρνηση θεωρεί καταστροφικό το σενάριο να υπάρξουν καθυστερήσεις, να μην κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να δοθεί πάτημα στους δανειστές να ζητήσουν παράταση είτε της αξιολόγησης είτε ακόμη και του ίδιου του Μνημονίου. Πάντως κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής κανένας από τους θεσμούς δεν έχει υπαινιχθεί την πιθανότητα παράτασης του προγράμματος.

Γενικώς σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η αξιολόγηση προχωράει ικανοποιητικά και σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει σημαντική προεργασία και για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Πιθανότητα να μην κλείσουν ολοκληρωτικά υπάρχει για 4-5 από τα προαπαιτούμενα, όμως αυτό είναι ήδη σε γνώση των θεσμών που θεωρείται ότι δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα εάν καταλάβουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και απλώς είναι θέμα χρόνου να κλείσουν λίγο μετά τον προκαθορισμένο χρόνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μαξίμου, Κυβέρνηση, Τσίπρας
SHARE:

24Media Network