Κανένα προνόμιο πλέον για προφυλακισμένους αλλά και υπόδικους βουλευτές

Συζήτηση στην Βουλή για τα συμπληρωματικά αιτήματα για εκ νέου άρση της ασυλίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλεευτών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συζήτηση στην Βουλή για τα συμπληρωματικά αιτήματα για εκ νέου άρση της ασυλίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλεευτών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Όσοι βουλευτές οδηγούνται στο δικαστήριο και καταδικάζονται, είτε για κακουργήματα είτε για πλημμελήματα θα στερούνται πλήρως των προνομίων τους

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δημιουργεί νέα δεδομένα και βάζει τέλος στην ατιμωρησία των πολιτικών.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι βουλευτές έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη, είτε για κακουργήματα είτε για πλημμελήματα, θα χάνουν προσωρινά τα προνόμια που απολαμβάνουν. Σε περίπτωση όμως αμετάκλητης καταδίκης τους, τότα θα στερούνται εντελώς των προνομίων τους.

Τα προνόμια όσο και οι ατέλειες που απολαμβάνουν ξεκινάνε από την τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, το αυτοκίνητό τους και φτάνει μέχρι τα εισιτήρια που παίρνουν.

Σύμφωνα με σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης για το επίμαχο άρθρο 38 του νομοσχεδίου, η άσκηση του λειτουργήματος του βουλευτή συνδέεται με την παροχή ορισμένων προνομίων και ατελειών. Η τέλεση όμως από το βουλευτή των αναφερομένων ατιμωτικών αξιόποινων πράξεων αναιρεί τη δικαιολογητική βάση των ανωτέρω παροχών. Ως εκ τούτου, η αμετάκλητη παραπομπή του για οποιαδήποτε από τις ως άνω πράξεις δικαιολογεί την αναστολή χορήγησης των ατελειών και προνομίων αυτών, η δε αμετάκλητη καταδίκη του για τα ίδια εγκλήματα δικαιολογεί την οριστική αποστέρησή τους.

Επίσης προβλέπεται πως η τέλεση των ίδιων αξιόποινων πράξεων συνιστά κώλυμα διορισμού και άλλου άμεσου οργάνου της πολιτείας και ειδικότερα δικαστικού λειτουργού.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι, η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή εν ενεργεία στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου για οποιοδήποτε κακούργημα και για τα πλημμελήματα της κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης κοινής ή στην υπηρεσία, εκβίασης, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας και ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, παραπλάνησης σε ψευδορκία, ψευδούς καταμήνυσης, απιστίας δικηγόρου, απιστίας περί την υπηρεσία, δωροδοκίας, καταπίεσης, παράβασης καθήκοντος, συκοφαντικής δυσφήμησης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγής εγγράφου, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, του εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών, επιφέρει αυτοδικαίως την αναστολή των συνδεόμενων αμέσως με τη βουλευτική ιδιότητα ατελειών και προνομίων, ενώ η αμετάκλητη καταδίκη αυτού για τα ίδια εγκλήματα συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων αυτών.

SHARE:

24Media Network