Κάνουν πίσω τα Σκόπια – Απομακρύνεται η συμφωνία

Κάνουν πίσω τα Σκόπια – Απομακρύνεται η συμφωνία
O πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο Γκεόργκε Ιβάνοφ. AP

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανατροπή του σκηνικού και πισωγύρισμα. Τα Σκόπια εμφανίζονται απρόθυμα να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση συμφωνίας - τουλάχιστον στον κοντινό χρονικό ορίζοντα. Όλα αυτά, στον απόηχο της αντίδρασης του προέδρου Ιβανόφ, ο οποίος απέρριψε το erga omnes

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της πΓΔΜ σχετικά με το Σκοπιανό.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ φαίνεται πως δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. 

Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται.

Πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.

Κουβέλης: Θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, αμέσως μετά την τελετή τής ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, σημείωσε ότι “θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης”.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα».

Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Η Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και ανασφάλειας, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να εδραιώσουμε στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης. Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, πέρα από αυτά που μας ανήκουν. Αλλά δεν επιτρέπουμε και στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά με σαφήνεια καταγράφονται από τις διεθνείς δυνθήκες και συνολικότερα από το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι διαθέτουμε ικανή και απόλυτα συντεταγμένη στο καθήκον αποτρεπτική δύναμη για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα