"Καρφί" Γιούνκερ στη Γερμανία: Μην επαναλάβουμε στην Ιταλία τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP

Λοξοκοιτώντας προς το Βερολίνο, καθώς μιλούσε σε γερμανικές εφημερίδες, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας καλό θα είναι να μην επιχειρηθεί να δοθεί ένα "μάθημα" στη Ρώμη, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Να επιδειχθεί «σεβασμός απέναντι στην Ιταλία» και τη νέα κυβέρνηση της χώρας ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικές εφημερίδες, συμπληρώνοντας ότι καλό θα είναι να «μην δίνονται μαθήματα στη Ρώμη».

«Πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό απέναντι στην Ιταλία», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S, λαϊκιστικό) και της Λέγκας (άκρα δεξιά).

ADVERTISING

Όταν ρωτήθηκε για το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε «δεν είμαι καθόλου οπαδός της άποψης ότι πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στη Ρώμη. Αυτό έγινε απέναντι στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από τις γερμανόφωνες χώρες», όπως για παράδειγμα από τη Γερμανία στο απόγειο της ελληνικής κρίσης. Ο Γιούνκερ ζήτησε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν εις βάρος της Αθήνας, κυρίως μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία στις αρχές του 2015.

«Η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε. Δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο τώρα με την Ιταλία», υπογράμμισε.

«Ζητώ να ενεργήσουμε με έναν ήρεμο τρόπο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παρέμβω σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της Ιταλίας», συνέχισε. «Εκτιμώ πολύ τον πρόεδρο (Σέρτζιο) Ματαρέλα. Όμως σε αυτό το πλαίσιο κρίσης δεν μίλησα μαζί του.

«Είμαι σίγουρος ότι οι Ιταλοί έχουν πολύ οξεία αίσθηση του τι είναι καλό για τη χώρα τους», είπε ο Γιούνκερ. «Θα ξεδιαλύνουν τα πράγματα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιούνκερ, Κομισιόν, Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Spiegel: Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται – και παρασύρει και την Ευρώπη

Γιούνκερ: Είμαι ερωτευμένος με την Ιταλία - Οι Ιταλοί τα "ρίχνουν" στην ΕΕ

Η Ευρώπη δεν φοβάται την Ιταλία, λέει ο Γιούνκερ

SHARE:

24Media Network