Κασσελάκης – Φίλης: Το νόημα μίας δύσκολης συνάντησης

Διαβάζεται σε 4'
kasselakis-filis
Στέφανος Κασσελάκης Νίκος Φίλης EUROKINISSI/SOOC

Επαναφέρει στο προσκήνιο τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση η συνομιλία που θα έχει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ένα από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος

Την κατάστασης πόλωσης και πολιτικού διχασμού που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές εκλογές αναμένεται να «αντικατοπτρίσει» και η σημερινή συνάντηση του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη με ένα από τα ιστορικά στελέχη του, τον Νίκο Φίλη στις 12 το μεσημέρι στην Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση δεν έχει τα χαρακτηριστικά μίας επίσημης επαφής ηγεσίας – εσωκομματικών διαφωνούντων, αντικειμενικά επαναφέρει στο προσκήνιο το σύνολο των ζητημάτων και των εκκρεμοτήτων που αφορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με κυριότερο αυτών την διενέργεια του Έκτακτου Συνεδρίου τον Νοέμβριο.

Οι επιδιώξεις της νέας ηγεσίας

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη είναι εμφανές πως το αίτημα για συνάντηση με τον Νίκο Φίλη που έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στην νέα ηγεσία του κόμματος, εντάσσεται στην τακτική που έχει χαραχθεί για το εσωτερικό του κόμματος το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι η (τηλεοπτική) προαναγγελία της συνάντησης αυτής έγινε κατά την διάρκεια της συνέντευξης του Στέφανου Κασσελάκη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Τότε δηλαδή που ο ίδιος δήλωσε «αριστερός» επαναφέροντας τον συγκεκριμένο όρο στις εξαγγελίες του. Παρά το γεγονός ότι στις νικητήριες δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου το βράδυ της εκλογής του τον είχε επιμελώς αποφύγει.

Επίσης φαίνεται ενταγμένη σε μία προσπάθεια να μην χρεωθεί η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος μία πιθανή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που αντικειμενικά δεν μπορεί να εκληφθεί ως θετικό στοιχείο για ένα κόμμα που το καλοκαίρι υπέστη μία συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές και –έως στιγμής τουλάχιστον- δεν φαίνεται να καταγράφει δημοσκοπική άνοδο των ποσοστών του.

Ταυτόχρονα όμως αυτή η τακτική φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με μία έντονη κινητικότητα στον χώρο του διαδικτύου από την πλευρά υποστηρικτών της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για κινήσεις υπονόμευσης του νέου προέδρου και καλούν τον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρήσει σε διαγραφές στελεχών. Μάλιστα στην κινητικότητα αυτή φαίνεται να πρωταγωνιστούν οι ίδιοι ιστότοποι και διαδικτυακά κέντρα που αναπαρήγαγαν την ψευδή είδηση περί του «SMS της Αχτσιόγλου που οδήγησε σε παραίτηση τον Τσίπρα». Στοιχείο που καταδεικνύει πως υφίστανται προετοιμασίες εσωκομματικού «πολέμου».

Εσωκομματική αγωνία

Όσον αφορά τον χώρο της Ομπρέλας είναι σαφές πως βρίσκεται στην «αιχμή του δόρατος» των αντιδράσεων για το «θολό τοπίο» που καταγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Εστιάζοντας κυρίως στα θέματα που αφορούν μια πιθανή μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που δεν θα έχει αναφορά στην αριστερά αλλά σε έναν διαφορετικού τύπου σχηματισμό με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τα στελέχη του χώρου αξιώνουν με επίταση την άμεση κατάθεση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την υλοποίηση της απόφασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διενεργηθεί το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο. Θέματα τα οποία αναμένεται να θέσει στην συνάντηση και ο ίδιος ο Νίκος Φίλης που δημόσια έχει δηλώσει ότι ενστερνίζεται τον  σχετικό προβληματισμό. Μάλιστα με ενδιαφέρον αναμένεται αν από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις ή αόριστες αναφορές. Αυτά ενώ ακόμη και στελέχη που στήριξαν τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της άμεσης διενέργειας του Έκτακτου Συνεδρίου.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται σε μία περίοδο εντονότατης αγωνίας ενός ευρύτατου πολιτικά και πολύ μεγάλου μέρους του στελεχιακού δυναμικού και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή φαίνεται να αγγίζει όχι μόνον τους ψηφοφόρους που δεν επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και στελέχη με «ουδέτερη» στάση ή απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά κατά κύριο λόγο τον πολιτικό λόγο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το αν θα συνεχίσει να «πολιτογραφείται» στον χώρο της αριστεράς ως πόλος μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στις επόμενες εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα