Καστελόριζο: 12 χρόνια από το διάγγελμα Παπανδρέου και από την έναρξη του μνημονιακού ζόφου

Καστελόριζο: 12 χρόνια από το διάγγελμα Παπανδρέου και από την έναρξη του μνημονιακού ζόφου
Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο Eurokinissi

Το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στις 23 Απριλίου του 2010 στο Καστελόριζο ήταν η επίσημη είσοδος της χώρας στο ζόφο των μνημονίων.

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο με το οποίο η Ελλάδα μπήκε στον κυκεώνα των μνημονίων του 2010.

Στο μήνυμά του ο τότε Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία Ελλάδα που έμοιαζε με “σκάφος έτοιμο να βυθιστεί” και για “χώρα χωρίς κύρος”.

Θύμιζε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του (που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009) παρέλαβε μία χαοτική κατάσταση από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (μεταξύ άλλων και έλλειμμα που ήταν μεγαλύτερο από ότι είχε υπολογιστεί).

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για την ενεργοποίηση του “πρωτόγνωρου μηχανισμού στήριξης” που δεν ήταν τίποτα άλλο από το πρώτο μνημόνιο.

Η πρόβλεψή του δε ότι “ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη” και ότι “είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε” δεν επιβεβαιώθηκε από όσα έγιναν στη συνέχεια.

Τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα του πρώτου μνημονίου προκάλεσαν τεράστια λαϊκή οργή και εν τέλει την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την αντικατάστασή της από αυτή του Λουκά Παπαδήμου το 2011.

Εν συνεχεία, μετά τις διπλές εκλογές του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έφερε το δεύτερο μνημόνιο με το οποίο σωρρεύτηκε ύφεση 25% ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27%.

Η αποτυχημένη διαπράγματευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έφερε τέλος και το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015.

Η Ελλάδα απαλλάχθηκε τελικά από το βραχνά των μνημονίων μόλις τον Αύγουστο του 2018.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα