Κατάφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πείσει; Έλληνες ευρωβουλευτές απαντούν

Κατάφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πείσει; Έλληνες ευρωβουλευτές απαντούν
Η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Eurokinissi

Το News 24/7 μίλησε με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, και τον Νίκο Ανδρουλάκη σκιαγραφώντας τα βασικά σημεία της πρώτης ομιλίας της Προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης. Τα φωτεινά και σκοτεινά σημεία, και η σημασία των αναφορών σε ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε το πρωί της Τετάρτης την πολυαναμενόμενη πρώτη ομιλία της για το σήμερα και το αύριο της Ένωσης, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην πρώτη ομιλία της θητείας της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Φον ντερ Λάιεν πραγματοποίησε τον -μέχρι τώρα- απολογισμό του έργου της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και παρουσίασε το δικό της “όραμα” για την οικονομική ανάκαμψη και την μετάβαση προς μια “πράσινη, ψηφιακή και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία”.

Τον Ιούλιο άλλωστε, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο οικονομικής τόνωσης το οποίο άνοιξε τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει 750 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος αυτών.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε στην ομιλία της ότι “αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη” και προσέθεσε ότι “τους τελευταίους μήνες ανακαλύψαμε ξανά την αξία αυτού που θεωρούμε κοινό. Μετατρέψαμε τον φόβο και τους διαχωρισμούς μεταξύ των κρατών μελών σε εμπιστοσύνη στην Ένωσή μας”.

Οι επιδιώξεις όπως τις έθεσε η φον ντερ Λάιεν χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως “φιλόδοξες” με σκοπό ο 27 χώρες του μπλοκ να καταστούν πιο ανθεκτικές στις μελλοντικές κρίσεις.

Η φον ντερ Λάινεν επί της ουσίας σχεδόν διπλασίασε τους στόχους που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Δεκέμβριο, οι οποίοι τότε περιελάμβαναν τη δράση για την προστασία του κλίματος και την ψηφιακή επανάσταση.

Παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, δήλωσε πως η Κομισιόν θα προτείνει σύντομα ένα πλαίσιο για τους κατώτατους μισθούς στις 27 χώρες μέλη, ενώ προανήγγειλε σταθερή ενίσχυση της υγείας σε επίπεδο ΕΕ και ένα νέο, ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετανάστευση.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αποσύρει τη δημοσιονομική στήριξή της στην ευρωπαϊκή οικονομία που εξακολουθεί να δέχεται πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της για την τραπεζική ένωση και την ενιαία κεφαλαιαγορά, έτσι ώστε να καταστεί πιο ανθεκτική” ήταν το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν.

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε σε κάθε περίπτωση μια μεγάλη ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών μέσα από τα ερωτήματά τους.

Στην πλειοψηφία τους οι Ευρωβουλευτές εκφράστηκαν εν γένει θετικά ως προς την ισχύουσα πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρόλα αυτά, κοινή θέση είναι πως οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να είναι μόνο βραχυπρόθεσμες λόγω της αντιμετώπισης της έκτακτης πανδημίας αλλά να αποκτήσουν μόνικη υφή. Ανοιχτή “πληγή” είναι άλλωστε το μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση της ανεργίας μαζί με την υγειονομική κρίση.

Παράλληλα, αντιδράσεις υπήρξαν για τις μη αναλυτικές αναφορές στους τρόπους χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις ασαφείς διατυπώσεις για την κοινή φορολογική πολιτική.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές σχολιάζουν

Προσπαθώντας να “χαρτογραφήσουμε” τις θέσεις που παρουσίασε η κ. Φον ντερ Λάιεν, μιλήσαμε με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για τον κ. Παπαδημούλη η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ενδιαφέρουσες εξαγγελίες, αρκετές αποσιωπήσεις, μπόλικη γενικολογία αλλά και… σιωπή για την ταμπακιέρα.

Δημήτρης Παπαδημούλης papadimoulis.gr

 

“Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες εξαγγελίες αλλά μας χρωστάει την υλοποίηση των εξαγγελιών για τις οποίες πήρε ψήφο εμπιστοσύνης πριν ένα χρόνο στο ΕΚ. Πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί παραμένουν στα αζήτητα και το ζητούμενο πλέον είναι να δούμε έργα. Αν έβαζα μια λεζάντα στην ομιλία της, θα έλεγα πως ακούσαμε ενδιαφέρουσες εξαγγελίες που απαιτούν όμως μέτρα που καθυστερούν, αρκετές αποσιωπήσεις σε κρίσιμα θέματα, μπόλικη γενικολογία και σε ορισμένα θέματα, σιωπή για την ταμπακιέρα.

Η κ. φον ντερ Λάιεν εξήγγειλε μια διεθνή διάσκεψη για την Υγεία. Ωστόσο το ζητούμενο είναι να έχουμε έναν αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό Συντονισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας που να ενισχύει τα συστήματα δημόσιας υγείας και την έρευνα, πράγματα που δεν τέθηκαν.

Εξήγγειλε ακόμη μια βελτίωση των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ζητούμενο εδώ είναι οι πόροι και οι πολιτικές που θα υλοποιήσουν τη δέσμευση αυτή, καθώς ως τώρα, η ΕΕ απέχει πολύ από τους στόχους που η ίδια θέτει. Για να φτάσουμε λοιπόν ρεαλιστικά στην υλοποίηση των κλιματικών στόχων πρέπει να προβλέπονται περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισµό προς την κατεύθυνση αυτή.

Μίλησε ακόμη για μια ανάκαμψη όπου κανείς δεν θα μείνει πίσω. Όμως τα τελευταία χρόνια, με επιταχυντή την κρίση του κορονοϊού, έχουμε μια εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων εντός της Ένωσης, και ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά και εντός τους. Αυτό το διευρυνόμενο κοινωνικό ζήτημα είναι το καύσιμο που θρέφει την άκρα δεξιά. Και για την ταμπακιέρα, που είναι ένας ενισχυμένος κοινοτικός προϋπολογισµός με μονιμότερα μέτρα και όχι μόνο με ad hoc δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πάλι δεν ακούσαμε τίποτα. Αντιθέτως, η Κομισιόν ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Συμβούλιο στη διαπραγμάτευσή του με το ΕΚ, το οποίο ζητά έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισµό”.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, οι στόχοι που έθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με προϋπολογισµό στο 1% του ΑΕΠ, για την επίτευξή τους.

Στα θετικά της ομιλίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Παπαδημούλης θέτει τις αναφορές στα ελληνοτουρκικά.

“Η φον ντερ Λάιεν είπε θετικές κουβέντες για την Ελλάδα και την Κύπρο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της. Είναι η πρώτη φορά που έσπασε τη σιωπή της και έκανε τέτοιες αναφορές. Μη ξεχνάμε πως η ίδια ήταν επί χρόνια υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, και όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το εμπόριο όπλων και εξαγωγών από τη Γερμανία προς την Τουρκία. Είπε ακόμη και κάτι που δεν προσέχτηκε ή αποσιωπήθηκε, μιλώντας για το προσφυγικό, πως η διάσωση στη θάλασσα δεν είναι προαιρετική. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι στην πρακτική των pushbacks, για τα οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπερηφανεύονται πως εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση. Υποσχέθηκε δε, ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια για να αντικαταστήσει το αποτυχημένο Δουβλίνο. Σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε μια έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθώς η τραγωδία στη Μόρια ήταν μια ντροπή για την ΕΕ, και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα”.

Ως προς το μέλλον των ελληνοτουρκικών, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως “η φον ντερ Λάιεν είναι άνθρωπος της Μέρκελ. Η Μέρκελ είναι πολύ επιφυλακτική ως προς τις κυρώσεις ως εργαλείο για να αναγκαστεί ο Ερντογάν να πάει σε διάλογο και αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με έντονη γερμανική ανάμειξη και είναι πολύ πιθανό να εκκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες, ακόμη και πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Οι όροι ακόμη είναι ασαφείς, και γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα πως οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο το οποίο είναι απαραίτητο να υπάρχει στο τραπέζι για να πιέσει την άλλη πλευρά να αφήσει τις προκλητικές ενέργειες”.

“Το μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτητα στην υλοποίηση”

Για την Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, πέραν των φιλόδοξων εξαγγελιών, αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι η ταχύτατη απορρόφηση.

“Οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις που διατύπωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από ένα χρόνο διατηρούνται μετά την πανδημία. Η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση εξακολουθεί να είναι στον πυρήνα του προγράμματος, υποστηριζόμενη τώρα από τον μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης που θα επιταχύνει αυτό τον μετασχηματισμό, ενώ πλέον τέθηκαν και πιο φιλόδοξοι στόχοι για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία.

Η εκτίμησή μου είναι πως οι πολίτες της Ένωσης μπορεί να θέλουν περισσότερη Ευρώπη όπως εξήγγειλε η κ. φον ντερ Λάιεν, ιδίως σε θέματα υγείας, αλλά πρωτίστως θέλουν μια πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη.

Άρα θα κριθούν όσα έθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, από την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι εξαγγελίες της, ιδίως σε θέματα που αφορούν την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης”, αναφέρει η κ. Ασημακοπούλου. “Την εξειδίκευση των πόρων θα τη δούμε τις επόμενες μέρες. Το ΕΚ ζητά περισσότερα χρήματα, και καλά κάνει, ωστόσο αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτητα της διαχείρισης και της απορρόφησης των κονδυλίων που έχουν εξαγγελθεί. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για την επόμενη μέρα, είναι η ταχύτητα στην υλοποίηση”.

Σχολιάζοντας τις ηχηρές αναφορές της κ. φον ντερ Λάιεν για την τουρκική προκλητικότητα, η κ. Ασημακοπούλου αναφέρει:

“Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, στο ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας, θα πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τις δηλώσεις, στις κυρώσεις. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι βασικό εργαλείο διαπραγμάτευσης. Η πολιτική μας με την Τουρκία πάντοτε ήταν καρότο και μαστίγιο. Καρότο ήταν η ένταξη και τα χρήματα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως και οι εμπορικές σχέσεις, και τώρα το μαστίγιο πρέπει να φανεί ποιο θα είναι”.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια, είναι βασική η αλλαγή του μεταναστευτικού προς μια πιο δίκαιη κατεύθυνση. “Σε ο,τι αφορά το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, θα πρέπει να επιβληθεί πλέον σε όλα τα κράτη-μέλη, η δίκαιη κατανομή των βαρών” καταλήγει η ευρωβουλευτής.

Δυστυχώς η κα φον ντερ Λάιεν δεν έχει επιδείξει την αποφασιστικότητα του προκατόχου της

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, η φον ντερ Λάιεν δεν εστίασε στα μαθήματα που πήραμε από την κρίση.

“Δεν περίμενα κάτι παραπάνω από την κυρία φον ντερ Λάιεν. Είναι σίγουρο ότι κινείται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από τον προκάτοχό της, ο οποίος ήταν πιο οραματικός για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σχεδιάζεται η σύγκλιση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία μπορεί και να προτείνει αλλαγές στις Συνθήκες, η Πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτή μόνο μία φορά. Ήταν περισσότερο μία ομιλία για το τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες παρά για το τι γενικότερα μαθήματα πήραμε από την κρίση και πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα”, αναφέρει στο News 24/7.

Σε σχέση με το αν οι διατυπώσεις της ήταν πειστικές σχετικά με τα κονδύλια για την ενίσχυση της κρίσης, ο ίδιος μας λέει:

“Το περασμένο καλοκαίρι η πρόεδρος της Επιτροπής, υιοθετώντας ουσιαστικά τη Γαλλογερμανική πρόταση, παρουσίασε το Ταμείο Ανάκαμψης με 500 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια σε δάνεια. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες άλλαξαν σημαντικά την αναλογία αυτή μειώνοντας τις επιχορηγήσεις αλλά και υποχρηματοδοτώντας σημαντικά προγράμματα όπως το EU4Health που στόχο έχει την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, και από τα 9 δις περιορίστηκε στα 1 ή απορρίπτοντας συνολικά το Ταμείο για την ρευστότητα των επιχειρήσεων που στόχο είχε να διορθώσει τις αδικίες από τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Το Κοινοβούλιο στηρίζει από την αρχή αυτά τα προγράμματα. Τα Κράτη Μέλη είναι που διαφωνούν και χρειάζονται πίεση.

Δυστυχώς η κα φον ντερ Λάιεν δεν έχει επιδείξει την αποφασιστικότητα του προκατόχου της και προτιμά να ακολουθεί τη θέληση των Κρατών Μελών από το να επιβάλει το κοινό Ευρωπαϊκό συμφέρον όπως αρμόζει στη θέση της. Αυτό φάνηκε και το καλοκαίρι, όταν προηγήθηκε η παρουσίαση της Γαλλογερμανικής πρότασης, με την πρόταση της κας φον ντερ Λάιεν ουσιαστικά να την αντιγράφει. Στα θετικά βέβαια δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο μέσω άλλων προγραμμάτων όπως το SURE, θα λάβει τα επόμενα χρόνια ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο. Αν το αξιοποιήσουμε με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, βάσει αντικειμενικών αναγκών και όχι μικροπολιτικών συμφερόντων, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά  όχι μόνο την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας αλλά και στη γενικότερη ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας”.

Τέλος, σε σχέση με την τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει πως ήταν μάλλον, απογοητευτική.

“Δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο η τοποθέτησή της ήταν πολύ απογοητευτική. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ή στις υποχρεώσεις της σαν υποψηφία προς ένταξη χώρα. Κάποιος κακόπιστος ακούγοντάς τη θα μπορούσε να πει ότι αποφεύγει να καταλογίσει μόνο στην Τουρκία την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.   Σαν Ευρωβουλευτής ανέμενα τη σαφή καταδίκη των Τουρκικών πράξεων. Ήδη από την εποχή των ακροάσεών της από τις πολιτικές ομάδες, είχα ζητήσει από την κα φον ντερ Λάιεν να εκφραστεί για την Τουρκική πολιτική αλλά είχε αποφύγει να απαντήσει. Από τότε είχα προβληματιστεί και δυστυχώς η χθεσινή της ομιλία δεν με καθησύχασε.

Σαν Κοινοβούλιο εμείς κάναμε το καθήκον μας με την Τροπολογία που κατέθεσε μετά από πρότασή μου η Σοσιαλιστική Ομάδα στην Ολομέλεια και ζητάει την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Αν και η τροπολογία υιοθετήθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (524 υπέρ και 79 κατά), οι ομογάλακτοι Ευρωβουλευτές της κας φον ντερ Λάιεν Γερμανοί Ευρωβουλευτές του ΕΡΡ, μεταξύ αυτών και ο κ. Βέμπερ καταψήφισαν“.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στη γνωμοδότησή του, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 455 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο επιμένει στην άποψή του ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθούν νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες να καλύπτουν τουλάχιστον τις δαπάνες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης.

Το Κοινοβούλιο ζητά να καταρτιστεί ένα νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των νέων αυτών ιδίων πόρων. Τονίζει επίσης ότι η ανάκαμψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές εταιρείες και σε όσους επιδίδονται σε ρυπογόνες διασυνοριακές δραστηριότητες, ώστε να μην κληθεί τελικά να πληρώσει το τίμημα η επόμενη γενιά.

Η αποτελεσματικότητα όλων των παραπάνω θα κριθεί φυσικά μέσα στο επόμενο αχαρτογράφητο διάστημα, με την πανδημία να είναι στα “σπίτια” μας και τις λύσεις να φαντάζουν πιο άμεσα επικτακτικές από ποτέ. Γιατί η Ευρώπη και οι πολιτικές της, θα κριθούν και πάλι από τους πολίτες της.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα